Reklama

Reklama

Dne 5. října 2017 vyšel v deníku New York Times článek, který otřásl Hollywoodem v základech. Text odhalil jednoho z nejvýznamnějších filmových producentů Harveyho Weinsteina (mimo jiné majitele šesti Oscarů v nejprestižnější kategorii „Nejlepší film“) jako sexuálního predátora. Producent desítky let zneužíval své mocenské postavení, když kariéru u filmu „prodával“ za poskytování sexuálních služeb. Léta mu to procházelo, své oběti buď umlčoval penězi, nebo profesně likvidoval. Nenašel se nikdo, kdo by byl ochoten jít s ním do otevřeného střetu. Do nerovného souboje se pustily až dvě novinářky listu New York Times, Jodi Kantor (Zoe Kazan) a Megan Twohey (Carey Mulligan), které věděly, že alfou a omegou jejich reportáže bude najít ženu, která by se nebála promluvit. Drama Když promluvila se velmi blíží oceňovaným klasikám Všichni prezidentovi muži a Spotlight poctivou a detailní, skoro až detektivní rekonstrukcí práce dvou novinářek, které se pustily do boje proti nerovnému soupeři, v němž na první pohled neměly sebemenší šanci na úspěch. Ve snaze nalézt Weinsteinovu oběť, která se přestane bát, si postupně uvědomují, že materiál, který připravují, může mít zásadní vliv nejen na domnělého násilníka a jeho oběti, ale i na celou společnost a její vnímání pojmu „sexuální násilí“. (Cinemart)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (72)

Nevka 

všechny recenze uživatele

She Said má jediné štěstí, že se v druhém aktu konečně docela chytí a daří se jí z tématu #MeeToo alespoň "něco" vytěžit. Protože první polovině zoufale chybí spád, vyšetřování je povrchní a postavy novinářek i obětí jsou až děsivě nezajímavé. Hlavní problém ale vidím v tom, že se divák vyjma inkriminovaných nahrávek nedozví prakticky nic navíc a filmařsky má tento příběh jen minimální přidanou hodnotu. Jinak řečeno - pokud si o #MeeToo přečtete 4 články, výpovědní hodnota bude velmi podobná. Jen si z rovnice můžete vyškrtnout film, na který velmi brzo zapomenete. Na konkurenci v podobě Spotlightu se tento "pokus" zdaleka nechytá. ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Film, který by moc chtěl být další Spotlight, na to úplně ale nedosahuje. Chvílemi jsem měla pocit, že sleduju dokument, ovšem ve druhé polovině už se našlo hned několik silnějších momentů (opravdové nahrávky Weinsteina) a docela oceňuji snahu o autentičnost. Pořád si myslím, že z toho šlo vytřískat o něco více, ale ve své podstatě to vlastně docela fungovalo. ()

Reklama

moviefilm 

všechny recenze uživatele

Je to nesmierne slušný film. Má veľmi solídne herecké výkony výkony a strih, tie však nedokážu zachrániť to, že filmu často chýba emócia. Je to nesmierne vážna téma, ale film je chladný a ťažko sa doň "ponára". Možno je to tým, že celá vec je príliš čerstvá a tak o nej nemožno rozprávať s filmárskou slobodou. Počkať tak desať rokov a možno by sa zopakoval podobný oscarový úspech, ako v prípade tematicky podobného Spotlight, ktorého mi She Said často pripomínal. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Jedným dychom. Maria Schrader nehodnotí, len zaznamenáva, konštatuje. Dokumentaristicky presne, bez zbytočných odbočiek, s castom, ktorý je všetko, len nie hviezdny, ale o to autentickejší a  údernejší. Výber vedľajších postáv, S.Morton, J.Ehle, P.Clarkson akoby konzultovala so mnou, dokonalé herecké prítomnosti. Komentár najznámejšieho miestneho predátora som ani nezačal čítať, strata času. Btw, ktorých 6 filmov Harvey Weinsteina získalo Oscara, vážený distribútor? ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Investigativní novinářská dramata bývají svou procedurou a odhaleními většinou velmi poutavá, zvlášť když divák nemá o subjektu filmu úplně přesné ponětí a objevuje fakta společně s postavami filmu. To ale není případ snímku Když promluvila, kde divák běžně zajímající se o filmové prostředí i současné dění moc dobře ví, co bylo jádrem celého skandálu a jak celá kauza skončila. A 129 minut je u filmu, který hraje s odkrytými kartami, opravdu neopodstatněná délka. Už 40 minut před koncem jsem si říkal, že je čas to uzavřít. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • Načasovanie a okolnosti súvisiace s uvedením tohto filmu do kín v novembri 2022 sú veľmi zaujímavé a kontroverzné. V tom čase Harvey Weinstein v L.A. čelil viacerým obvineniam zo sexuálneho napadnutia (už bol v roku 2020 v New Yorku odsúdený na 23 rokov väzenia). Aj keď je pravdepodobné, že Weinstein zomrie za mrežami, nové obvinenia by mohli pridať ďalších 140 rokov trestu, čím by sa účinne zničila akákoľvek šanca na jeho podmienečné prepustenie. (Arsenal83)
  • Bezprostredné týždne po vypuknutí škandálu #MeToo bývalá novinárka New York Times Sharon Waxmanová tvrdila, že The Times vedel o sexuálnych útokoch Harveyho Weinsteina na herečky od roku 2004, no noviny po osobnej návšteve Harveyho Weinsteina v budove novín odmietli o týchto útokoch informovať. Sharon Waxmanová sa vo filme neobjaví. (Arsenal83)

Reklama

Reklama