Reklama

Reklama

Čtyři z tanku a pes

(seriál)
  • Polsko Czterej pancerni i pies (více)
Polsko, (1966–1970), 18 h 58 min (Minutáž: 42–66 min)

Předloha:

Janusz Przymanowski (kniha)

Hrají:

Włodzimierz Press, Tadeusz Fijewski, Janusz Gajos, Wiesław Gołas, Franciszek Pieczka, Malgorzata Niemirska, Pola Raksa, Roman Wilhelmi, Szarik (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Polský televizní seriál Čtyři z tanku a pes překonal všechny rekordy ve sledovanosti. Humorným způsobem přibližuje příběhy čtyř vojáků a psa Šarika. Při své dlouhé cestě za osvobozením Polska se dostanou až do Berlína. Nastávají situace plné bojových scén, ale i humorných příběhů. Jako vítězové se varcejí do hlavního města Slezska - Katovic. Seriál ukazuje kontrasty mezi romantikou a skutečností, nebezpečím vojenského života, a proto je stále tak oblíbeným. (Řitka video)

(více)

Recenze (127)

T2 

všechny recenze uživatele

Nepomôžem si ale takto povrchne odbiť vojnovú tému, kde sa miestamy akože striela niekedy o stošesť(aspoň to tak má vypadať), prípadne bije holými rukami, fakt neviem či to treba celé brať ako nevydarenú komédiu či ako nehoráznu plochú zlátaninu s naivnými výkonmi s úsmevom na tvárach hlavných protagonistov. Čakal som od toho určite omnoho viac a nielen slaboduchú propagandu aká je vojna úsmevná. ()

dvd-L 

všechny recenze uživatele

Nedivím se že to ve své době a ve svém bloku lidi tenkrát tak vzalo. Já to viděl až "po revoluci" a když si odmyslím tu agitku a taky to že podle poláků zřejmě neměli němci ke konci války už ani na náboje (jinak si totiž nedovedu vysvětlit že posádka Rudého tolikrát unikla ze zajetí), tak je to fajn seriál. ()

Reklama

dyfur 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

...v čase vysielania hrozne populárny seriál.To,že každý druhý pes sa volal Šarik bolo úplne samozrejmé ako i to,že decká sa hrávali na tankistov.Mám to na dvd,ale obávam sa či to nebolo predabované....zatial je to v obale.... mnohé scény si pamätám a myslím,že tam toho propagačno-socialistického nebolo až tak veľa,tiež Červená armáda tam nebola extra v popredí (čo u polskej produkcie bolo a je bežné). Možno dnešnými akože modernými očami to príde už naivné,neakčné,ale pre mňa to vždy bude za 5 hviezd.Najmladší člen posádky Janek a pes Šarik budú vždy TOP. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál jsem viděl dvakrát, jednou v dětství, kdy na mně zanechal hluboký dojem, pak v dospělosti, kdy na mně taktéž zanechal hluboký dojem, bohužel negativní kvůli otřesnému dabingu, u kterého Řitka studio v plném rozsahu prokázalo, že nomen omen. Mezi dětstvím a dospělostí jsem navíc několikrát četl dvě knížky od Janusze Przymanowského, které podle tohoto seriálu vznikly, takže si dovolím říci, že jsem velký odborník k tomuto tématu. V podstatě je to seriál o tom, jak se díky tanku s polskou osádkou podařilo Rudé armádě vyhrát druhou světovou válku, bez nich by se jim to určitě nepovedlo. Ano, zpočátku byl velitelem tanku Rus, který vše podstatné Poláky (a jednoho Gruzínce - patrně pocta Stalinovi) naučil, ale toho se pak autor zbavil tím, že ho nechal umřít, a nahradil ho nejmladším, nejhezčím (no...) členem posádky, Jendou Kosem. Pak se poměr Poláků v osádce ku ostatním národnostem ustálil na přijatelných 3:1. Autor se taky elegantně vyhnul traumatizujícím okamžikům osvobozování Polska - např., aby nemusel zdůvodňovat, proč sovětská armáda takovou dobu přešlapovala před Varšavou (protože čekala, až Němci utopí varšavské povstání v krvi), nechal celou polskogruzínskou část osádky tanku v rozhodující chvíli zranit a ti pak přečkali osvobozování Varšavy v nemocnici. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Ač >kultovní< seriál dětství snad všech kluků v komunistickém bloku >sedumdesátých< let (a snad - to už netroufám si soudit - i v letech pozdějších) je tohle válku romantizující, v historických reáliích klamající a svým příběhem dosti povrchní >válečně-dobrodružné< dílko dnes už značně vyčpělé. Místy dost nesmyslný, hloupoučký a nelogicky navazující děj jen potvrzují jaksi ležérní herecké výkony a nebýt té černobílé (obrazem i dějem ;-) nostalgie, asi bych dal hodnocení ještě nižší. A tak jedna hvězdička patří celému seriálu jako takovému a ta druhá pak tomu pejskovi, který zjevně byl nejinteligentnější bytostí v celé té škále postav - a nakonec myslím i všech aktérů a zúčastněných... ;-) . . . Tak "nabít tříštivým, pal!"... - - - P.S. Ovšem ten hnus, který vydalo na dvd jakési pofiderní společenstvo >Řitní výdělek< by zasloužil odstřelit právě nějakým takovým kalibrem. Obraz jako z dob němých grotesek - a ten český NOVÝ! dabing a zvuk... Opravdová prasečina, hodna tuzemských čudláků... ()

Galerie (27)

Zajímavosti (45)

  • Ve filmu je možné několikrát spatřit samopal Ak-47, který byl však ve skutečnosti vynalezen až 2 roky po skončení války. (Zodiak455)
  • V prvej sérií by mala mať posádka staršiu verziu tanku T-34 vyzbrojenú 75mm kanónom, ktorý potom nahradia novšou verziou s 85mm kanónom. V skutočnosti však posádka jazdí už od začiatku na tanku neskoršieho typu T-34/85 s 85mm kanónom bez akýchkoľvek úprav. (PeterLuk)

Reklama

Reklama