Reklama

Reklama

Čtyři z tanku a pes

(seriál)
  • Polsko Czterej pancerni i pies (více)
Polsko, (1966–1970), 18 h 58 min (Minutáž: 42–66 min)

Předloha:

Janusz Przymanowski (kniha)

Hrají:

Włodzimierz Press, Tadeusz Fijewski, Janusz Gajos, Wiesław Gołas, Franciszek Pieczka, Malgorzata Niemirska, Pola Raksa, Roman Wilhelmi, Szarik (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Polský televizní seriál Čtyři z tanku a pes překonal všechny rekordy ve sledovanosti. Humorným způsobem přibližuje příběhy čtyř vojáků a psa Šarika. Při své dlouhé cestě za osvobozením Polska se dostanou až do Berlína. Nastávají situace plné bojových scén, ale i humorných příběhů. Jako vítězové se varcejí do hlavního města Slezska - Katovic. Seriál ukazuje kontrasty mezi romantikou a skutečností, nebezpečím vojenského života, a proto je stále tak oblíbeným. (Řitka video)

(více)

Recenze (126)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Dva Poláci, jeden Rus, jeden Gruzínec a jeden vlčák naskakují v průběhu druhé světové války někde uprostřed Ruska do tanku číslo 102 a v první linii (občas i daleko před ní) dorážejí vítězně do Berlína. Často se přitom dostávají do potíží, ale nikdy pro ně není problém se z čehokoliv vystřílet případně proštěkat. Bylo to zábavné, často gerojské a svého času to nemělo ani na jednom z obou občas fungujících programů ČST výraznější konkurenci. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Serial, ktory vznikol v Polskej Ludovej Republike /vtedy malo Polsko taky nazov/ a stal sa popularny nielen v byvalej federacii, ale takmer v celom sovietskom bloku. Czekalski a Nalecki sa predviedli ako mimoriadne zrucni reziseri, ktori rozhodne rozumeli/rozumeju filmarskemu remeslu. Ovsem na tento serial sa nemozno pozerat z uhla pohladu roku 2008, nedajboze 2013. Na tento serial sa treba pozerat z uhla pohladu roku vzniku, tzn. 1966 a v kontexte dobovych realii /Studena vojna, Sovietsky Blok, uvolnenie 60. rokov v Ceskoslovensku/. A z tohto uhla pohladu ide o kultovy serial, ktory by som si opat rad pozrel. Ovsem z uhla pohladu roku 2013 - neviem, neviem ..... 88 % ()

Reklama

Arccos 

všechny recenze uživatele

Možná jsem to s ohodnocením seriálu přehnal. Musím si přiznat, že spíše hodnotím tu nostalgii a, koneckoncu, legendu čtyř tankistů. Ve skutečnosti jde dnes už o velký přežitek, mnohé scény působí toporně, některé (včetně chyb) vysloveně směšně a celé je to takové nějaké moc táhlé. Nic z toho mě ovšem nemohlo odradit od opětovného sledování. Zvláště musím ocenit minimalizaci komunistické propagandy, ačkoliv bychom ji u polského seriálu z šedesátých let a navíc z východní fronty mohli očekávat. Pokud ovšem někomu nevadí oslovení "soudruhu", což bylo ale na východě běžné. Zaráží mě naopak velice pitomý český text úvodní písně (nedokáži ale porovnat s originálem). ()

Mr.Bulanek 

všechny recenze uživatele

K tomuto seriálu necítím žádnou nostalgii, přece jenom jsem o 25 let mladší než tento seriál. No a co že je východně propagandistický, když americké filmy ukazují amíky jako nej nej nej, tak proč by to nemohlo být i u jiných filmů na východ a ne na západ. Holt když je to na západ tak to vezmete a lehce přimhouříte oči, ale jakmile to je na východ tak automaticky je to špatně. ()

Robbi 

všechny recenze uživatele

Chápu, že následující příměr bude většina lidí brát jako totální blbost, ale Čtyři z tanku a pes jsou stejnou oslavou něčeho jako třeba Tucet špinavců. Tady projdou čtyři neohrožení tankisté až do Berlína, tam hrstka kriminálníků prakticky zničí jádro německého velení. Každá doba potřebuje něco nebo někoho glorifikovat. A tvůrci si nevyberou. Ruské válečné filmy jsou moc realistické, americké zase odtažité od historie, Čtyři z tanku se zdají být srandovní. Seriál měl původně jen osm dílů, dalších 13 se dotáčelo, a je to trošku poznat. Hlavně v nich se totiž seriál značně odchyluje od Przymanowskiho předlohy, i když kostra je neměnná. Nebudu tuhle válečnou akci polské produkce odsuzovat. Vyrostl jsem na ní jako část hodnotících a nelituju toho, že do mého života Janek, Gustík, Olgierd, Grigorij, Vichr, Tomáš, Lidka či Marusja vstoupili. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (45)

  • Počas natáčania prišiel takmer o život Janusz Gajos (Janek), keď si chcel po náročnom dni zdriemnuť na zemi a zabudol si zobliecť maskáče. Práve preto si ho nevšimol vodič sprievodného vozidla a zaparkoval si to rovno nad neho. Našťastie sa nič nestalo. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama