Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Soukromá vyšetřovatelka tvrdí, že je silně paranoidní. Nastoupí proto do psychiatrické léčebny, aby tam přišla na kloub záhadné smrti jednoho pacienta. (Netflix)

Videa (13)

Trailer 1

Recenze (145)

jedna_vrana 

všechny recenze uživatele

Torcuato Luca de Tena: "Možno pravé šialenstvo nie je nič iné ako samotná múdrosť, ktorá unavená z objavovania hanby sveta prijala rozumné rozhodnutie zblázniť sa." Filmov z psychiatrických ústavov sú asi stovky. Mám pocit, že majú spoločné to, že „figúrky“ na tejto šachovnici sa často správajú príliš bláznivo, vyhrotene, desivo, aj vonkajším vzhľadom sú jasní blázni. To mi aj v tomto filme prekážalo, prílišná nenormálnosť – myslím si, že v skutočnosti to na psychiatrických oddeleniach takto nevyzerá. Aspoň v tomto storočí. Celá myšlienka je postavená na matematickej logike: ak vylúčime pravdivosť výroku A, musí nevyhnutne platiť výrok B. Ktorý z nich je pravdivý? O to tu ide... Nechať nás v napätí do posledného záberu. Film je pozerateľný, ale nezanechal vo mne nezabudnuteľnú stopu. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Nový film Oriola Paula jsem si nemohl nechat ujít. Nejedná se sice o žádný majstrštyk, ale přece jen si to s vámi trochu pohraje. Nápad je celkem známý, můžeme najít podobnost s Přeletem nad kukačím hnízdem nebo Prokletým ostrovem. Alice se dobrovolně dostává do psychiatrické léčebny za účelem vyřešit údajnoou vraždu. Vše se ale rychle změní a ona se ocitá v pasti. Skutečně to na ni jen nastražili, nebo je vážně blázen a patří do ústavu? To se spolu s dalšími postavami snažíme zjistit během filmu. Možná to mohlo být o něco kratší. Jinak je to celkem příjemné a Alici fandíte. "Matka vždy pozná své dítě." ()

Reklama

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

nový film Oriola Paula je po Contratiempo jeho další trefou do černého. Stopáž je sice opět přetažená a rozjezd je pomalejší, ale ve chvíli kdy se celý ten solidně promazaný stroj rozjede, letí velkou rychlostí kupředu a Paul si opět diváka celkem slušně vodí. V jednu chvíli už sem si říkal, že jsem jeho záměry prohlédl a lehce sem ho proklínal za kopírku Shutter Island (ke kterému má tenhle film velmi blízko), jenže tak jednoduché to divák mít nebude a jak už bývá Paulovým zvykem, dočká se ne jednoho, ne dvou, ale rovnou asi pěti různých zvratů a všechny opět dávají smysl a nepůsobí vyumělkovaně a tak že tu jsou jen aby tam prostě byly. Bárbara Lennie v hlavní roli výborná a i když jí zdatně sekunduje skoro komplet osazenstvo blázince, je to právě ona kdo si krade většinu filmu pro sebe...80% ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Dokonalý komentár v podaní Arsenala83, na Netflixe pochopiteľne na rozdiel od Prekliateho ostrova sa v prekliuatom sanatóriu všetci biely muži spikli proti sebavedomej žene, ten zlý patriarchát v ktorom majú ženy taký majetok že ich musia muži na tajnáša posielať na psychiatru je fakt svinstvo...tento prehnane dlhý fejk však funguje prekvapivo dobre. ()

klukluka 

všechny recenze uživatele

Po prvním promítání mám dojem, že to vůbec nedává smysl, a že to tak tvůrci zamýšleli- pohrát si s námi diváky a prohnat nás myšlenkovým tornádem, ze kterého se každému zatočí hlava. Já osobně si to budu muset dát ještě jednou. I s tím rizikem, že na konci znovu zjistím, že opět nevím vůbec nic. Ale ta filmařská preciznost tady má tak dokonalou podobu, že mi to nebude vadit, protože tohle je film ve stylu dívej se a žasni./// Druhé promítání do toho vneslo světlo, ten příběh se hned zdá být mnohem jednodušším (a je jednoduchý), napoprvé je tam příliš mnoho různých vjemů, postav, lidských nectností (!) a do sebe zapletených časových rovin, než aby to průměrně chápavý divák (jako já) všechno správně vyhodnotil. Tentokrát jsem to rozklíčoval, pro změnu už mě ale tolik neokouzlila vizuální stránka, suma sumárum- hodnotil bych úplně stejně jako poprvé. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (3)

  • Film se odehrává v 70. letech 20. století. Tedy v době, kdy zemřel španělský autoritativní vůdce Francisco Franco, jehož titul zněl „Vůdce Španělska z Boží milosti“. Ve Španělsku se v té době prováděly rozsáhlé reformy, včetně reformy péče o duševně nemocné, kterou můžeme ve filmu vidět. Název filmu částečně odkazuje na titul zesnulé hlavy státu. (Viacslav)
  • Film se natáčel v Barceloně, Tarragoně a Terrasse. K vytvoření přesvědčivě děsivého blázince byla využita stará budova Tabacalery v Tarragoně a bývalá automobilka Mercedes v Barceloně. (GASTON73)

Reklama

Reklama