Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Uznávaný hollywoodský režisér Tim Burton (Batman, Beetlejuice, Střihoruký Edward) natočil neotřelý, skutečný příběh o nejhorším režisérovi na světě jménem Ed Wood! Herecká hvězda Johnny Depp ztvárňuje výstředního filmaře, který odmítá dopustit, aby mu zpackané scény a příšerné recenze zavřely dveře do světa šoubyznysu. Společně se svým bizarním hereckým týmem – královnou televizních hororů, obřím švédským zápasníkem a polozapomenutou hollywoodskou legendou Belou Lugosim (Martin Landau ve své oscarové® roli) – Ed posouvá umění pokleslé filmové tvorby na historicky nejnižší úroveň. Fascinující a k popukání vtipný snímek Ed Wood přináší nepřetržitý proud zábavy. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (718)

novoten 

všechny recenze uživatele

Asi nejdospěleji pojatý Burton, přesto lehce rozpoznatelný. Tentokrát ovšem nenechal hrát svou morbidní fantazii, ale inspiroval se skutečným příběhem možná až příliš odhodlaného režiséra s trošku odlišným pohledem na svět. Jeho ztvárnění Johnnym Deppem asi nepotřebuje komentář. A když se přidá famózní Martin Landau nebo roztomilý part Billa Murraye, není obrany. Timův opus magnum. Filmařina není o malých detailech. Je o velikosti filmu. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Burton v umělecké poloze poněkud nezvyklé, zbavený barev, zcela ponořený do vizí někoho jiného, než je on sám... opravdu jiného? Nelze přehlížet sympatii a empatii, s jakou se Tim noří do světa nejhoršího filmaře všech dob, s jakou nasává jeho obraznost a trasformuje je do svého brilantního a vybroušeného stylu. Jakoby se z woodovského chaosu stával ucelený filmový tvar, jemuž chybí všechen diletantismus "mistrových" patvarů, ale nechybí mu zvláštní nadšení a hluboké zaujetí. Sen, to je vše, oč Burtonovu Woodovi jde a právě tahle svéhlavost, odevzdání se vlastní vizi ať je jakkoli bizarní, představuje v tomto filmu největší Woodův vklad do Továrny na sny. Depp si excentrického blázna vychutnává, do zženštilých manýrů vnáší svůj vrozený exhibicionismus, do Woodova maniakálního zaujetí zase svou schopnost nabít postavu živelností a nadšením. Jednoznačně však stojí ve stínu Martina Landaua, jehož Lugosi je uhrančivý, charismatický, plný magie i lidské zranitelnosti. A právě vztah Wood-Lugosi nakonec vytváří linii, která přehluší všechny ostatní. Takový obraz duševního souznění nenalezneme v žádném další Burtonově filmu. Ač se Ed Wood trochu vymyká z mistrovy filmografie, rozhodně patří mezi jeho nejosobitější díla. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

O Woodovi ako skutočnom režisérovi a o jeho tvorbe som si naschvál dopredu nič nezisťoval. Neviem, či je to dobre, ale ja som bol nakoniec s filmom naozaj spokojný. Aj životopisný film si Burton nakoniec natočil svojim osobitým štýlom a s dvorným hercom Deppom to dotiahli do pozoruhodného konca. Edov život, teda aspoň ten režisérsky, na ktorý sa zamerali vo filme najviac, sa ani nedal poňať lepšou formou, než uštipačným pohľadom s horkou príchuťou. Veď keď si tak vezmeme Woodov stručný životopis ani nemusíme dlho rozmýšľať nad tým, ako to celé bolo. No som rád, že práve jeho sa rozhodol Burton priblížiť. Rád by som však videl, ako by dopadol film, keby sa držali Woodovho umenia aj čo sa týka samotného rozpočtu :). Dúfam, že sám Burton to so zháňaním sponzorov nikdy nebude mať také ťažké. Ale podľa všetkého sa nemáme čoho báť. 80%. ()

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Pak že nic není černobílý, tenhle film je. Jen by mě zajímalo, kde se vzalo moje přesvědčení, že ten angorský svetr byl růžový. Zatímco zápasit s chobotnicí, co se nehýbe, mi přijde jako kumšt, u toho, jak Kathy držela pletací jehlice jsem se málem orosila, touhle metodou by neupletla jedny ponožky ani za rok, natož třináct párů. S Edem se k sobě skutečně hodili. Věnovali se oba přesně tomu, pro co neměli žádný talent, zato to dělali s vášnivým zaujetím a to se počítá a píše zlatým písmem do dějin. Určitě něco takového obsahuje i jejich epitaf - nejhorší režisér všech dob a jeho milující žena, nejmenší talent na ruční práce, co kdy seděl v čekárně veřejné nemocnice. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Výborný, stylově vybroušený klenot z dílny Tima Burtona, jeden z nejlepších filmů celé dekády. Jde o komedii, zároveň paradoxně o hold filmovému řemeslu a filmařským nadšencům všeho druhu. Snímek je skvěle obsazený a zahraný, má výborný scénář a divákovi nabídne řadu neobyčejně vtipných scén, které utkví v paměti. Film sice nebyl u počátků vzniku legendy o Edu Woodovi, ale výrazně napomohl jejímu rozšíření a vzniku určitého kultu tohoto poděsa na režisérském postu. Úspěchu filmu hodně napomohl herec-chameleon John Depp v hlavní roli, který svému hrdinovi vtiskl neodolatelný půvab. Celkový dojem: 95 %. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (32)

  • Johnny Depp (Ed Wood) si po natáčení filmu koupil dům v Las Vegas, který dříve patřil Belovi Lugosimu. Herec si v něm nechal vybudovat upíří místnost, dekorovanou upírskými maskami, kápěmi, tesáky, špičáky a plakáty slavných upírských filmů. Nechybí v něm ani vzácná kopie románu „Drákula“ Brama Stokera. Dům, který je známý pod jménem „Hrad“, stál Deppa kolem 2,3 milionů amerických dolarů. (Timy68)
  • Film měl původně vzniknout pod záštitou společnosti Columbia Pictures. Šéf studia Mark Canton však měl námitky proti černobílému filmu. Tim Burton tak začal obcházet další studia, až se ho ujala společnost Walt Disney pod hlavičkou Touchstone Pictures. Burton zároveň dostal naprostou tvůrčí svobodu. (don corleone)

Související novinky

Burton a Waltz mají „velké oči“

Burton a Waltz mají „velké oči“

04.04.2013

A scénář poskytnou Scott Alexander a Larry Karaszewski, kteří stáli za Edem Woodem, objektivně asi nejlepším (a určitě nejuznávanějším) Burtonovým filmem. To je bezesporu dobrá zpráva. Burton si… (více)

Reklama

Reklama