Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po rozchodu s přítelem se Tereza vrací domů ke své mámě a bratrovi Michalovi, desetiletému klukovi zajatém v dospělém těle, aniž by tu tušila, že tenhle návrat navždy změní její život. Domácnost, do které se vrátila, se totiž na rozdíl od ní ani trochu nezměnila. Máma pořád žije jen pro svého syna, a bratr má před ní ve všem přednost. Tereza má intenzivní pocit, že by máma měla myslet víc na sebe… a taky na ni. A tak se rozhodne udělat krok, po kterém už nikdo z nich nebude takový, jaký byl. Tragikomedie Spolu nabízí pohled do chodu rodiny, kde se láska nerozdává rovnoměrně a kde není zvykem svěřovat se a mluvit otevřeně o problémech. Přesto nejde o těžké drama, ale o film, který i v dramatických situacích dokáže najít humor a naději. (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (235)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Už zpočátku filmu jsem si říkal, zda budu vůbec schopný sežrat Kozubovi roli duševně nemocného člověka, když spoustu jeho zdejších grimas, gest i výkřiků znám skrze dřívější vtipné skeče a role. A přestože snímek chce pojednávat o těžkostech soužití s člověkem, co má o několik koleček navíc, skoro ani v jednom momentě na mě nazapůsobil smutně a to já jsem z lidí, co řvou ve 23 letech i u animáků. Nakonec ode mě jdou pozitiva jen ke Kamile Janovičové, která by si po comebacku s Bambitkou mohla vydobýt ve filmech pořádné místo. [viděno na Netflixu 1.5.2023] ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Častou výčitkou k filmu je, že pozerať sa na otravného autistu dve hodiny je priveľa. A čo tak tráviť s ním dva týždne, dva roky, alebo dvadsať rokov a vlastne celý život... To je totiž údel rodičov, ak to toľko prežijú a ak sa nerozhodnú pre ústav. To je aj časť zápletky filmu, čo je pre koho lepšie, ako s tým naložiť, ale jasnú odpoveď sa nedozvieme, pretože neexistuje. Občas SPOLU, občas naopak. Kozub vo filme ukázal všetky grimasy a zvukové prejavy, aké mohol a mal to naštudované kvalitne, podobne ako asi aj autor divadelnej hry a scenára. Nie všetko mohlo mať reálny základ, najviac asi to, že nikto nepredpokladal, že zmena farby vlasov nebude celkom fajn nápad. Inak ale film veľmi fajn, takých filmov od Rain Mana nebolo veľa. –––– Život ti zatím mizí mezi prstama. Vzdala ses pro něj úplně všeho a myslíš, že ti bude vděčnej? Myslíš, že si uvědomuje, co pro něj děláš? ()

Reklama

FrankSusta 

všechny recenze uživatele

Spolu je moc pěkný český film s jedním z nejlepších tuzemských hereckých výkonů, za který může dost možná nejschopnější současný český herec Štěpán Kozub, který by šel bez problému nazvat hereckým chameleonem. Je zkrátka neuvěřitelné, co dokáže tenhle člověk zahrát a fakt mě překvapuje, že nebyl na toho Českého lva nominován, protože tohle je prostě neuvěřitelné. Celkově mě překvapuje, že je tento film nepovšimnut oceněním, protože ano, občas trošku tlačí na pilu, ale ve skrze to je moc chytře rozehraná a především zahraná věcička, která by se mnohým loňským filmům s přehledem vyrovnala. Především výkony hlavní trojice jsou neuvěřitelně, ale již zmiňovaný Kozub je prostě o bůhvíkolik levelů úplně jinde navrch. Ale Veronika Žilková a Kamila Janovičová tomu teprve dodávají úplně jinou sílu. Osobně si bohužel dokážu ten film představit i bez nich a udělat pouhou one-man-drama-show (kterou bych po Kozubovi někdy strašně chtěl), ve které by byla pouze postava Michala (to je ten hlavní, kdyby někomu nedošlo) a byla by na ni převedena veškerá pozornost, protože ty přechody mezi jeho náladami a myšlenkovými pochody jsou neuvěřitelně zahraná s neuvěřitelnou lehkostí hraní. Kdyby jsme byli v Americe, tohle jde na Oscary. Ale tyto dvě herečky zde zkrátka kvůli příběhu, jaký je, jsou a vůbec tomu nedělají ostudu. Bohužel ''jejich'' linka moc tlačí na pilu a vyžívá se v některých příběhových klišé, které se dali od tématu autistického bratra očekávat. Do toho všeho občas až moc nuceně psycho-vydírání a provokace ze strany matky, které jen tu atmosféru sice podpoří, ale taky jsem je párkrát někde slyšel. Proto bych byl mnohem radši za tu one-man-show, která by byla tématem dle mého mnohem originálnější. Ale ok, chápu. Co se zbytku filmu týče, obsazení některých mě překvapilo, kupříkladu Marka Němce, který mě opravdu, ale opravdu moc mile překvapil. Doposud jsem ho totiž znal spíše jako takového toho šoumena o kterém moc nevíte proč je šoumen, ale kruci, on fakt má talent a takovýhle filmy to jen potvrzujou, tak jsem rád že dostal šanci to dokázat. Co se natočení týče, bohužel to je občas slabší. Kamera taková typicky česká přesvícenější v mnoha situacích s občas prapodivnou kompozicí, což je škoda. Ale ok, beru. Jinak, já jsem s filmem spokojen. Na emoce to tlačit dokáže a jsem rád, že to tvůrci vzali opravdu vážně. jasně, lidský humor si neodpustili, ale proč by taky měli? Zároveň to dokáže pěkně dojmout, což se taky počítá. Takže jsme tady, na čtyřech hvězdách, zcela zasloužených. Ty klišé a občas trošku méně nápadětější kamera se dá prominout, takže to je tak vše. Stále nadprůměrnější film. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

„JAK TO, ŽE ZA NIC NEMŮŽE? VŽDYŤ MŮŽE ZA VŠECHNO!…“ Film plnej jinejch vztahů a lásky pro všechny, co si myslej, že maj těžkej život…  Dramatickej scénář, dramatický postavy… prostě divadlo jak vyšitý! Takže vlastně exhibicionismus Žilkový a Kozuba (nevím, jak moc musel hrát, ale sedlo mu to). Škoda, že to není scénáristickej originál. ///   -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Film vznikl podle stejnojmenné divadelní hry z roku 2015, kterou napsal Fabio Marra. Hra je napsána pro 3 ženy a jednoho muže.  ///                         PŘÍBĚH  *****  HUMOR  ne  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Spolu je v první řadě hereckým koncertem Štěpána Kozuba, kterému se podařilo ztvárnit roli postiženého Michala na výbornou, přičemž mu skvěle sekundovaly Veronika Žilková a Kamila Janovičová. Spolu funguje jak na vážné tak i na humorné rovině a nabízí celkem autentický pohled do rodiny zkoušené osudem a na mezilidské vztahy, ať už rodinné nebo partnerské. Trochu mě zarazil zde nejedním uživatelem zmíněný plot twist, nechci se tu ale nořit do vod, kterým vyloženě nerozumím, a tak beru onen zvrat jako nutnou dějovou složku, nehledě na jeho odbornou správnost. Spolu je i tak dobře napsané a citlivě zahrané drama, kterých se u nás ročně vyprodukuje opravdu poskrovnu. ()

Galerie (104)

Zajímavosti (3)

  • Film se natáčel v Praze v srpnu a září 2021. (Bontonfilm)
  • Mezi závěrečnými titulky je ještě jedna scéna. (griph)
  • Premiérové uvedení filmu na televizní stanici Prima si nenechalo ujít na 405 tisíc diváků starších 15 let. (rublik05)

Související novinky

Finále Plzeň 2022 se blíží!

Finále Plzeň 2022 se blíží!

22.09.2022

Už po 35. se uskuteční filmový festival Finále Plzeň. Oslavy českého filmu budou v západočeské metropoli probíhat od 23. do 28. září. Během šesti festivalových dní můžete zhlédnout největší trháky… (více)

Reklama

Reklama