Reklama

Reklama

Hospoda

(seriál)
Česko, (1996–1997), 22 h 45 min (Minutáž: 24–29 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jiří Drejnar

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Petr Nárožný, Ladislav Potměšil, Bronislav Poloczek, Jiří Menzel, Jan Kanyza, Jiří Krytinář, Pavel Vondruška, Václav Knop, Věra Tichánková, Lubomír Lipský st., Josef Dvořák, Zuzana Bydžovská (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(52)

Do hospůdky tři schůdky, z hospody tři schody. Oblíbený sitcom z prostředí malé pražské hospůdky a o neobyčejně veselých příhodách denních štamgastů. (TV Nova)

Recenze (700)

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Z tohohle seriálu je cítít taková ta pohoda 90. let kdy ještě nebyl facebook, iphony, smartphony a podobný věci.. já vim pokrok nezastavíš ale je tu vidět malej rozdíl jak se lidi mezi sebou bavili dřív a jak se baví teď a ikdyž alkohol moc nemusim u Hospody se vždycky zasměju a nechápu vůbec to hodnocení.. zvlášť kachna a Babula tu sází jednu hlášku za druhou.. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Jedna z posledních prací Jaroslava Dudka pro komerční televizi. Ladislav Potměšil mezi Discopříběhem a Ordinací. Žádná tragédie to není, čert ví, proč pak Dr. Železný už nechtěl, aby nova nějaké další seriály točila. Česká hospoda, české alibistické prostředí, prostředí mužů - charaktery jsou zajímavě rozdány - dva vzdělanci, dvě lopaty a dva sanktusáci. Dřív se mi to líbilo víc, škoda, že autor nevytvořil i nějaké aktivnější ženské postavy, ale zase, klobouk dolů, pokud Jiří Drejnar psal všechny epizody skoro sám. Některé bizarní historky mají až švandrlíkovské ladění. Zajímavé jsou hostující hvězdy - od Marka Ebena, přes mladé, tehdy neznámé herce (Dolanský), nebo naopak dřívější známé (Pavel Mang) až k Jiřímu Macháčkovi, nebo k jednomu v součanosti nejzaměstnanějšmu filmovému scénáristovi (Marek Epstein!) 50%. ()

Reklama

InJo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Můj dlouhodobě oblíbený seriálový relax. Určitě nepopírám, že za to hodně může i fakt, že jsem velký příznivec a častý návštěvník restauračních zařízení... ;-) Každopádně tenhle nenucený "lidový" humor je mi hodně sympatický (každá druhá hláška dokonalého Petra Nárožného by si zasloužila metál) a snad všechny stálé charaktery jsou perfektně vyprofilované - mými největšími oblíbenci jsou výše zmíněný hláškující hostinský, advokát Zatloukal (!) Jana Kanyzy, "kanystr" Babula Bronislava Poloczeka a typický hospodský rozumbrada a koumák Venca Novák Ladislava Potměšila (podle mě jeho životní role). Hospoda sice má opravdu daleko do geniality humoru v podání Simpsonovic famílie, Futuramy či vrcholných sitcomů (např. Přátelé), ale přesto jsem si na ní už dávno vypěstoval malou závislost - snad všechny díly znám zpaměti. :) Pohodička za velmi subjektivních 80 %. ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

V české kotlině je samozřejmě lehké zvítězit v nějakém méně využívaném žánru, minimálně Nováci ale dokázali, že jde u nás sitcom natočit mnohem hůř. Hospoda není geniální, je v ní tuna čecháčství a hodně strojených situací, nechybí tu ovšem timing a co je nejdůležitější, opravdu sehraná parta, které to kamarádství budete věřit i za cenu těch kostrbatých scenáristických kliček. Hospoda opravdu není geniální, je ale svoje, zvolené místo umí využít a herci si své party patřičně vychutnali. Jen občasná teatrálnost Václava Knopa je otravná, ale tenhle novácký estrádní styl byl holt svého času považován za vtipný. 70%... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když tě vidím, Tomáši, jak piješ, tak bych chtěl, aby mi takhle odtejkala vana." Někteří do hospody pravidelně chodí a jiní zase od manželek, družek a přítelkyň vědí, že se jim tam vlastně ani tak moc nechce. Takže ti, kteří se v podvečer nacházejí v bezpečí pod pantoflí, se alespoň občas mohou nasytit hospodských keců s výčepním Duškem a jeho štamgasty. Mě to někdy připadá zábavné a jindy zase trapné, ale dokud se s protagonisty nacházíme do jedné promile od sebe, tak si vcelku rozumíme. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (153)

  • V epizodě Zloděj se řeší vloupání do hospody se škodou 1500 Kč, přičemž JUDr. Zatloukal praví, že se s takovou škodou jedná o přestupek. U vloupání však škoda nehraje roli a jedná se vždy o trestný čin. (Kulmon)
  • Ve 12. díle s názvem "Píchačky" je možné všimnout si, že ve scéně, kdy Venca (Ladislav Potměšil) zapojuje píchačky do zásuvky, dostane ránu elektrickým proudem a upadne na zem, přičemž mu padá z hlavy čepice. V dalším záběru, kdy ho profackuje Kachna (Josef Dvořák), Venca se probere a postaví, už má čepici znovu na hlavě. (Skarface)
  • Jen v opravdu výjimečných záběrech si lze všimnout cedulky nade dveřmi do kuchyně s motem: „Pil – umřel, nepil – umřel taky.“ Příkladem je poslední epizoda Pes (1997) a scéna, kdy hospodský (Petr Nárožný) vysvětluje u stolu štamgastům, že právě on má nárok na odměnu za nalezení psa. (Thommy91)

Související novinky

Zemřel Ladislav Potměšil

Zemřel Ladislav Potměšil

12.07.2021

Ve věku 75 let dnes v nemocnici Motol opustil český filmový svět herec Ladislav Potměšil. S informací o úmrtí přišel deník Blesk s odkazem na vyjádření Potměšilova syna Jana. Herec známý například z… (více)

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

Bronislav Poloczek (1939 - 2012)

16.03.2012

Po vleklých zdravotních problémech dnes zemřel ve věku 72 let herec Bronislav Poloczek. Pocházel sice z hornické rodiny, ale vzhledem k otcovým problémům s účastí ve 2. světové válce pod britskou… (více)

Reklama

Reklama