Reklama

Reklama

Dobrodružství kriminalistiky

(seriál)
  • Západní Německo Täter unbekannt - Sternstunden der Kriminalistik (více)
TV spot 24
Československo / Západní Německo / Francie, (1989–1993), 21 h 36 min (Minutáž: 49–52 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Boris Rösner, Petr Kostka, Ladislav Mrkvička, Ondřej Havelka, Vlasta Fabianová, Nelly Gaierová, Ladislav Frej st., Daniela Kolářová, Luděk Munzar (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(26)

Oblíbený detektivní seriál v režii A. Moskalyka o boji práva se zločinem, ve kterém se rodila vědecká kriminalistika. Každá epizoda je věnována jedné kriminalistické disciplíně, jenž se uplatnila u soudu a později byla uznána jako nezvratný a usvědčující důkaz. (Česká televize)

Videa (24)

TV spot 24

Recenze (356)

nash. 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších krimi seriálů, které kdy natočila nebo uvedla česká televize. Rozmanitý ve všech bodech (doba, zločiny, detektivové) přesto výtečně sjednocený formou. Vždy při zemi, vždy věrohodný. Ale také výborně podaný, s výborným hereckým obsazením, které činí některé z postav seriálu nezapomenutelnými, vždy skvěle gradující. Nikdy nenudí, poučí a přestože některé díly byly slabší (zejména v závěru), jako celek zůstává výborný. Z dílů, které mám nejraději, musím jmenovat Otisk s Petrem Kostkou, "vanovou" Rekonstrukci či Poslední odvolání s Bartoškou jako slavným E.S. Gardnerem. Nezapomenutelný je Rösnerův Vidocq či Havelkův Bertillon. Zkrátka výborný televizní počin. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ukázka filmové a televizní profesionality. Kompletní špička české herecké školy plus peníze z tehdejšího Západního Německa spolu dohromady se šťastnou hvězdou udělaly z tohoto seriálu skutečně vrchol žánru. Nevím, co bych téhle ,,detektivní" sérii (Nejde ale spíše o svého druhu hraný dokument? Něco co známe obvykle z produkce BBC?) vytkl. Dá se jen chválit a chválit... ()

Reklama

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Třetí sezóna byla mizerná, a celkově hodnocení sráží - obávám se, jestli to spíše taky nerežíroval už někdo jiný, jako tomu bylo s poslední sérií Četnických humoresek, kde to však bylo alespoň přiznané. Podobná změna stylu vyprávění, až to bije do očí. První dvě série jsou však dokonalé jak filmařsky, výpravou, herecky, tak i napínavým dějem a představením jednotlivých kroků a objevů kriminalistiky. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Nevyvážená studie... Mám dojem, že tento cyklus si mělo mezi sebe rozdělit více tvůrců. Podepřeno Moskalykovým vztahem k nečistému prostředí a pramálo galantním charakterům by snad vznikla živější série, protože právě živost je především u pozdějších epizod ten základní nedostatek. Věřím, že většina objevů vydá na nervydrásající vyprávění, ale inteligentní scenář a pedantsky pohlídané kostýmy ho ještě netvoří. Působí to jako pokus o vývozní seriál s předními herci, který využívá inscenační zkušenost štábu československé televize a osvícenost jejich dramaturgů. Není to vůbec málo, ale ten potenciál se mi zdá asi až příliš slibný. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Jojo, kdopak by neznal tento legendární seriál v režii Antonína Moskalyka. Přesvědčivě, zajímavě a pro diváka atraktivně natočených 26 etap kriminalistiky, jak se vyvíjela a zmenšovala prostor nejrůznějším zločincům. Navíc považuji za pozoruhodné, že při tolika dílech si seriál udržuje vysokou kvalitu. Nejraději mám Bertillonáž s Havelkou, Otisk a Paprsek, ovšem i ostatní jsou skvělé. ()

Galerie (409)

Zajímavosti (121)

  • Vzhledem k počtu dílů a náročnosti seriálu na obsazení, byl režisér Moskalyk nucen některé herce z dřívějších dílů obsadit i v dílech pozdějších. Většinou se jednalo o dva díly od sebe dost vzdálené. Vyjímku tvořily pouze dvě osoby. První z nich byl Ladislav Lakomý, který se objevil ve dvou bezprostředně po sobě jdoucích dílech, pokaždé v jiné roli (sekretář v díle První detektivní sbor – 1990 a milionář Milton v Modus operandi – 1990) a Jiřina Jelenská, která zde ztvárnila dokonce tři postavy (pekařka v díle Krev – 1989, „Rachejtle“ v díle Mechanoskopie – 1990 a švadlena v díle Vlas – 1993). Jelenská se tak navíc stala rekordmanem ve ztvárněných rolích. (cundak)
  • V dílu „Otisk“ si nechá bankéř Harry Lofter (Dušan Blaškovič) nalít whisky ze své soukromé lahve a řekne, že je od jeho otce z palírny přímo ve Skotsku. To ale není možné, protože jde o whisky Jim Beam, kterou založil Jacob Beam. V roce 1912, ve kterém se Otisk odehrává, byl ředitelem vnuk David M.Beam. Navíc se tato whisky nevyrábí ve Skotsku, ale v USA, ve státě Kentucky. (pávek)
  • Otcem základní myšlenky seriálu byl filmový režisér, dokumentarista a spisovatel Jaroslav Šikl. Ten stál třeba za cyklem Kriminalistické sondy (resp. Kriminalistická laboratoř) z konce 60. let, v němž se divákům pokusil přiblížit práci kriminalistů. Šikl měl s tématem zkušenosti, napsal třeba námět ke Třiceti případům majora Zemana (od r. 1974). Televizi proto v první polovině 80. let nabídl čtyři scénáře, v nichž se polodokumentární formou zaměřil na kuriózní nebo známé případy z dějin kriminalistiky. Ty se líbily nejen ČST, ale i západoněmeckému partnerovi, jenž se rozhodl projekt spolufinancovat. (sator)

Reklama

Reklama