Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh o tom, jak si jedna z nejpopulárnějších videoher na světě našla cestu k hráčům po celém světě. (mikki089)

Videa (1)

Trailer

Recenze (234)

castor 

všechny recenze uživatele

Každý začátek je těžký, ovšem pochopit princip Tetrisu nikoliv. Padajícími dílky o čtyřech čtverečcích se hráč otáčením kolem osy snaží zkompletovat řádek, který následně zmizí a přičte se určitý bodový zisk. S přelomovou hrou přišel počítačový vývojář Alexej Pažitnov. Jenže v Sovětském svazu. A to je pro všemožné herní společnosti ve světě solidní překážka. Urvat si tuhle dojnou krávu snaží i podnikatel s ksichtem Tarona Egertona a s býčí náturou, nicméně u soudruhů z KGB člověk nikdy neví, co mají za lubem. Netuším, zda je to historicky přesné (a je mi to vlastně šumák), každopádně tvůrci kouzelně nastiňují ustrašenou atmosféru totality v tehdejším Sovětském svazu. No, něco o tom víme... Vizuální stránka je moc fajn, příznivce klasických videoher musí těšit. Egerton už poněkolikáté (Rocketman, série Volavka) dokazuje, že má kromě ramen a hezké tváře i obrovské charisma, tvůrci si pohlídali tempo, ačkoliv jde od začátku o jasně nalajnovanou feel-good jednohubku s očekávatelně košatým happy-endem. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* Pokud někdo hrál kdy nějakou hru, tak se snad Tetrisu vyhnout nemohl, a proto z nostalgie není špatné tento film vidět. Autoři použili odlehčenou formu zpracování skutečného příběhu pro široké publikum, takže divák znalý tehdejších reálií, musí občas skřípat zuby. Ale naštěstí je z něj cítit nadhled a tak jsem si tuhle zábavnou jízdu mohl užít i já. Hvězdičkami to tentokrát přehánět nebudu a i když je to na hraně mezi 3 a 4, tak se přikloním k nižší známce. A teď je na řadě ještě Rusko, aby natočilo svoji verzi tohoto příběhu a ani bych se tomu nedivil ;-)  [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Wow, to bylo dobré. Bál jsem se trochu že to bude tak zbytečný a tupý film jako Air: Zrození legendy, a nakonec pravý opak - výborné drama, komedie, i velmi milá oslava počátků videoher.  Velmi zábavně a trefně předvedené korporátní i politické machinace které drtí těch pár idealistických nadšenců v napínavém příběhu, který v tandemu s hravou režií nešetří nadsázkou a v při dění v Moskvě přechází do až tak groteskní parodie, že jsem jen čekal kdy se honící se auta změní na pixelové videoherní modely... a pak se přesně tohle stalo, a já se jen řehtal na celé kolo, až do nevyhnutelně šťastného konce. Feel good film roku. 8/10 ()

Claw 

všechny recenze uživatele

„Tetris“ je fascinující film, který se inspiruje skutečným příběhem Henka Rogerse a ikonickou videohrou, kterou pomohl přivést na svět. Film režírovaný Jonem S. Bairdem je chytrou směsí faktů a fikce, která vnáší vzrušení a drama v hollywoodském stylu do příběhu, který by se jinak mohl zdát suchý nebo všední. Postavu Henka Rogerse skvěle ztvárnil Taron Egerton. Jako zakladatel společnosti Bullet-Proof Software, průkopnické videoherní společnosti, neustále hledá další velkou věc v oblasti hraní. A když vidí ukázku Tetrisu na kongresu v Las Vegas v roce 1988, ví, že ji našel. Zbytek filmu se točí kolem Henkových pokusů získat mezinárodní práva na Tetris, což je úkol, který se ukazuje být mnohem složitější, než si kdy dokázal představit. Při cestě, musí proplouvat zrádnými vodami mezinárodního obchodu, čelit ruským vládním úředníkům, mazaným miliardářům, a dokonce i agentům KGB, kteří jsou odhodláni udržet hru pod kontrolou. Navzdory někdy hutnému tématu je film přinejmenším poutavý. Baird používá chytrou směs napětí, humoru a nostalgie, aby diváky vložil do příběhu, a film je tak plný překvapivých zvratů, které nás nutí hádat až do samého konce. Jednou z nejpůsobivějších věcí na filmu je způsob, jakým dokáže zachytit ducha samotné hry. Film je plný odkazů a přikývnutí ke klasické logické hře, od ikonické hudby až po hranaté vizuální prvky, které jsou okamžitě rozpoznatelné. Ale co víc, film dokáže zprostředkovat stejný pocit posedlosti a nutkání, jaké hráči cítí, když jsou hluboko ve hře. Vidíme Henkovu vášeň pro Tetris a jeho ochotu riskovat všechno, aby ho přinesl světu, a je těžké nenechat se strhnout jeho nadšením. Velkou zásluhu na úspěchu filmu má samozřejmě Taron Egerton. Herec vnáší do role Henka Rogerse hloubku a lidskost, díky čemuž nám na jeho postavě záleží, i když je zapletený do složité a často matoucí obchodní dohody. Většina ostatních rolí má danou svoji typologii, což je případ vrchního komunistického padoucha Valentina Trifonova (Igor Grabuzov), takže druhým výborným výkonem, a je škoda, že tato postava nedostala více prostoru, je Toby Jones coby Robert Stein. Jako osvěžující lze vnímat archaickou počítačovou grafiku a členění filmu do jednotlivých levelů, i když závěrečné Game over nedává smysl - Tetris totiž patří do nekonečné hry. Už od počátku je jasné, že jde o filmovou licenci, ale nelze tvůrcům upřít, že pohled na ni - při zachování rozumného náhledu - je příjemný a určitě se během těch dvou hodin přistihnete, že držíte palce. Ať už jste fanouškem Tetrisu nebo prostě oceníte dobrý příběh, tento film rozhodně stojí za zhlédnutí, protože ona ta historie kolem padajících kostiček tak důvěrně známá není. /75%/ ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Celý film je o třech stranách, které se v Sovětském svazu přetahují o získání licencí na Tetris. Rusáci jsou tam vyobrazení poněkud skanzenovitě. Není to úplně navážno, ale ani ne přímo řachanda, takže jsem nevěděl jestli se jich bát, nebo se jim smát. Navíc Taron Edgerton v hlavní roli mi na to nějak neseděl. Vůbec jsem mu nevěřil, že je to fotr od rodiny někde v Japonsku. Prostě je to celé tak nějak mezi, tak hodnotím stejně tak. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (20)

  • Videoherní společnost Atari vyrobila asi 300 000 kopií „Tetrisu“ pro konzoli Nintendo Entertainment System. Jakmile vyšlo najevo, že nevlastní práva k distribuci, byli nuceni produkci přerušit. Tahle verze hry je nyní považována za sběratelskou raritu a jednu z nejcennějších komodit z produkce Atari. (HellFire)
  • Na záberoch, kde sú zobrazené Henkove (Taron Egerton) osobné údaje v jeho cestovnom pase, je hlavné mesto Holandska chybne napísané ako Amsterdamn namiesto Amsterdam. (MikaelSVK)
  • Ve filmu dvakrát zazní píseň „Holding Out for a Hero“, a to ve dvou různých jazykových podobách – v japonské a ruské verzi. Japonská verze zazní v čase 00:13:33 a ruská verze zazní v čase 01:00:41. (Yorkcz)

Související novinky

Krásné svátky a PF 2024

Krásné svátky a PF 2024

24.12.2023

Nebýt přesunu druhé Duny na jaro 2024, byl by uplynulý filmový rok výjimečný. I přesto ale byl skvělý, plný filmových překvapení. Tím největším byl “selfmade fenomén” sociálních sítí Barbenheimer,… (více)

Reklama

Reklama