Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na podzim roku 1938 se britský úředník a německý diplomat náhodou potkají v Mnichově a začnou tajně plánovat, jak odvrátit vypuknutí války. Podle knihy od R. Harrise. (Netflix)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (117)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Zmatený revizionismus, který sice vychází z reálných událostí, ale mocně si pomáhá symbolickou licencí tria mladých hrdinů, kteří ztělesňují iluze i zdravý úsudek. Problém je, že historický kontext je na úrovni war for dummies a fiktivní linie s utajeným dokumentem (předávaným přímo během konference) je šablonovitá a nepříliš promyšlená. Výsledek je občas napínavý, málokdy charismatický, přitom v historickém vyznění zvláštně alibistický, když zároveň žaluje (plané naděje) a omlouvá (jinak to v dané konstelaci udělat nešlo). Mnichov a čachry se Sudetamu vyzní jako mechanická kulisa bezpohlavní špionážní story. Základní message "na obou stranách byli dobří, morální lidé" je sice hezká, ale taky úplně řídká a bez nějakého doznění. Schwochow se to sice snaží kineticky zrychlit a přitáhnout na tělo postavám, to ale tohle schémátko lidštější nedělá... Zlatá Koruna. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

ať už o Mnichovské dohodě vznikne cokoliv, pro našince to bude vždy citlivé téma a pokud má Mnichov : Na prahu války sloužit jako její obhajoba (viz.poslední věta - Podpis dohody dal spojencům rok na přípravu na válku a díky tomu jí nakonec vyhráli), pak se to moc nepovedlo.Nepomáhají tomu ani přidané fiktivní postavy, které Chamberleina varují před důsledky podpisu a mají v rukách celkem přesvědčivé argumenty.Byl bych ještě ochoten pochopit snahu o to vyobrazit celou situaci jako složitou,kde jakýkoliv výstup bude nakonec špatně, ale film v tomhle sám sobě podráží nohy.Technicky mu sice není moc co vytknout, ale přidaná hodnota je bohužel nulová...40% ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Briti si robia apológiu Mníchovskej zrady. Oni vlastne boli tí mierotvorci, vôbec nikoho nenechali v štichu, oni mysleli len na dobro Európy. Pritom ich zrada sa nedá ospravedlniť ničím, ako spojenci zlyhali na celej čiare. A aj keby sa dnes opakoval podobný scenár, vybrdli by sa na nás podobne. V podstate sa vysrali aj na Poľsko. Veď keď ho Hitler napadol a tým sa začala 2. svetová vojna, tak zo strany Nemcov to bola Blitzkrieg a zo strany spojencov len Sitzkrieg - teda oficiálne vyhlásili vojnu, ale nerobili vôbec nič, pokiaľ nenapadol Hitler aj ich. Apropo Hitler, to už nevedeli nájsť herca, ktorý by sa aspoň trocha podobal? To si myslia, že hocjakému komparzistovi nasadia polfúzik a už vyzerá ako Hitler? ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Na pozadí jedné z nejzásadnějších historických událostí české, respektive československé novodobé historie tvůrci rozehráli prazvláštní fiktivní špionážní drama, které na mě působilo jako prachsprostý alibismus, snaha Angličanů obhájit si Mnichovskou zradu jako geniální strategický tah, což pochopitelně působí neuvěřitelně komicky a upřímně by mě zajímalo, jestli této zrůdnosti někdo z tvůrců opravdu věří. Snímek ukázkově představuje ono slavné rčení „o nás bez nás“, jelikož ve filmu není ani náznak něčeho českého, nedej Bože přítomnost nějakého Čechoslováka. Od odpadu ho zachraňuje čistě jen průměrná audiovizuální stránka, jinak zde není nic zajímavého ani zábavného, o napětí ani nemluvě. 1/10. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem na to neměl pajšl; vydržel jsem jen půl hodiny. Přepisování dějin ve velkém, Chamberlain jako vizionář a velký filosof. Řekněme, že je to jen film; ale čím se liší od skutečnosti? Kde máme hledat skutečnost, když ne ve filmu? Jak se ti, kteří ji prožili a nedostanou slovo, mají postavit proti těm, kteří ji falšují v rámci velké filmové industrie? Navíc zde byl cítit podvod z každého snímků, nejen pouze z dialogů. Kulisy, herci, kamera, forma příběhu atd. to vše už vzbuzovalo prvotní odpor... Kdysi jsem by fandou (to neznamená, že už nejsem) skupiny Vanilla Fudge. Jejich LP The beat goes on pojednává i o Chamberlainovi, zvlášť je tu zvýrazněn jeho citát: (tyto dva národy - víme které) nebudou proti sobě už nikdy bojovat (... never to go to war with one another again). Nedivte se tedy mému rozhořčení; je vrozené! ()

Galerie (30)

Zajímavosti (15)

  • Když je Paul (Jannis Niewöhner) v Mnichově, je zjevně paranoidní z toho, že ho s Hughem (George MacKay) nikdo neslyší ani nevidí, přesto oba veřejně mluví německy o zastavení Hitlerových (Ulrich Matthes) plánů přímo u stolu německých vojáků. Dokonce se zviditelní tím, že si vypůjčí jejich noviny, ale nikdo jeho jednání neřeší ani nezpochybňuje. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama