Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

Una111 

všechny recenze uživatele

Měla jsem dojem, jako by celý film byl pojatý jako souboj dvou magií - katolické a indiánské, z čehož ta katolická se jeví jako slabší, chatrnější. Ale ruku na srdce, mohlo to být i mnohem horší: Indiáni nejsou naštěstí líčeni jako holubičky, ba právě naopak. A další světlé body - láska mateřská, láska dceřiná, odčinění viny, krásná příroda, napětí a v neposlední řadě i dobré herecké výkony. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Ron Howard ako mainstreamový režisér usilovne brúsi hrany brilantného scenára a i keď si evidentne uvedomuje jeho presah, snaží sa priblížiť to aj bežnému konzumentovi. Tam potom film nutne zlyháva; bežných konzumentov nudí, milovníkov zvláštností občas mierne pobúri. Ani hitovka, ani nezávislý kult, stále ale veľmi slušný pokus o netradične vyrozprávaný príbeh, ktorý prekračuje hranice roky pestovaného konzervativizmu. Škoda, ze nešiel ešte ďalej, tú jednu hviezdičku naviac mu ale zo sympatií rád pridám. ()

Reklama

Slarque 

všechny recenze uživatele

Ron Howard nezaváhal a i v tomto westernu potvrdil své režisérské kvality. Sice se zřejmě minul s diváckým očekáváním, ale pro mne rozhodně lepší než jeho pozdější zašifrovaný megahit. Dvojice Cate Blanchett a Tommy Lee Jones by to možná herecky utáhla sama a James Horner sice zrovna nesbíral body za originalitu, ale hudba zněla dobře. Kdyby takhle profesionálně zvládnuté byly všechny hollywoodské filmy, vůbec bych se nezlobil. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být skvostné drama. Nebo napínavý thriller. Nebýt asi toho >oscarového teamu< Rona Howarda, který takový docela zajímavý námět bezpečně přetavil v typicky hollywoodský koktejl, v druhé půlce už víceméně akční, možná i strhující, ale víceméně mainstreamovou zábavu s prakticky očekávaným a opravdu nijak nepřekvapujícím vyvrcholením v boji muže proti muži... Ach jo. Jen jsem fakt nepochopil, proč pan scénárista byl přesvědčen, že žena v ohrožení života svého i druhého zlým padouchem - než by sebrala tu ležící bouchačku, raději se s ním šla znovu prát, že... Aby pak po hrdinské smrti kladného i záporného z hlavních hrdinů tuto sebrala a odpráskla nějakého toho indošského statistu na 20 metrů daleko. Uf. Díky Rone tobě i tvému o.t., fakt to bylo o to napínavější... Ale jak pro koho... :-( Jinak T.L.J. i C.B. - zvláště v první polovině - jsou (jak už prostě oni umí) standardně dobří, příroda je nádherná, zlý El Brujo opravdu hnusný, špetka toho šamanizmu a střetu kultur trošku mate žánr (to snad už ten film mohl být i mysteriozní, že...) a celé to klidně mohlo mít o třicet minut míň. Prostě dobrý - typicky tříhvězdičkový - hollywooďák na jedno dvě shlédnutí... Každopádně ale trošku ztracená šance. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Od Rona Howarda jsem rozhodně čekal lepší film ( Možná proto ta přísnost hodnocení).... K tomu, co se "všechno" v tomhle filmu stane je neúměrně roztahaný, jenže asi by ho ani zkrácení na 90min. nezachránilo (ale pomohlo :) ... Howard se sice snaží, ale "westernové" prostředí mu evidentně nesedí a měl by se zase vrátit buď na akademickou půdu, nebo do rakety :) ()

Galerie (90)

Zajímavosti (8)

  • Ve filmu se sešli dva představitelé postavy Harvey Two-Face (Tommy Lee Jones a Aaron Eckhart) a jeden představitel Batmana (Val Kilmer). (viperblade)
  • Pracovným označením snímky bol názov The Last Ride. (MikaelSVK)
  • Tommy Lee Jones a Eric Schweig se kvůli filmu učili mluvit Chiricahuansky. Jejich učitelé byli dva ze tří lidí, kteří ještě umí plynule mluvit tímto jazykem. (viperblade)

Reklama

Reklama