Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Někdejší dětská herecká hvězda Ron Howard (nar. 1954) dnes patří k předním americkým režisérům (Rodičovství, Oheň, Apollo 13, oscarová Čistá duše, Šifra mistra Leonarda aj.). Pohybuje se ve všech žánrech a jednou si vyzkoušel i western, přestože jeho obliba je v posledních letech mizivá. Podle románu Thomase Eidsona "Poslední jízda" (1995), který je součástí trilogie o osudech žen na americkém západě, natočil příběh rančerky Maggie (Cate Blanchettová), jež s pomocí navrátivšího se otce Samuela (Tommy Lee Jones) pátrá po dospívající dceři Lilly (Evan Rachel Woodová), unesené krutým apačským válečníkem (Eric Schweig). Vedle vlastního pátrání je v popředí děje napjatý vztah mezi životem v divočině zocelenou dcerou a nehodným otcem, jenž se po letech odloučení vynoří odnikud a očekává aspoň trochu vlídné zacházení... Ztracené (2003) nejsou „hezkým“ westernem, dodržujícím zavedená klišé, ale pokusem o realistické zobrazení života v pohraničí, jak to o pár let později udělal televizní seriál Deadwood. Znalci žánru poznají, že tvůrci čerpali inspiraci u klasického díla Johna Forda Stopaři (1956), v němž John Wayne neúnavně pátrá po své unesené neteři. Snímek se odehrává v Novém Mexiku, kde se také natáčel. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (181)

emma53 

všechny recenze uživatele

Ve stručnosti The Missig splnil všechny atributy nahoře vypsané s vynikajícími hereckými výkony Cate a Tommyho, kvůli kterým jsem se na tento film těšila. Ale přes zajímavé pasáže, které se točily kolem vztahových záležitostí otec - dcera, tak jsem od Rona asi očekávala trochu víc. Možná bych to malinko osekala, protože zbytečně dlouhá stopáž v tomhle případě naopak ubírala na napětí, takže konec jsem sledovala víc s očima na hodinkách než na finální závěr, který byl předvídatelný až běda. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Výborný western, až som bol šokovaný a nečakal som to. Tommy Lee Jones ako indián? Shut up and take my money!! Film The Missing, ktorý sa odohráva v nádhernej, ale nehostinnej divočine amerického juhozápadu v roku 1885, rozpráva príbeh (Cate Blanchett) a jej odlúčeného otca (Tommy Lee Jones), ktorých cesty sa znovu stretnú v okamihu, keď sú donútení čeliť nepríjemnej kríze. Tento nadupaný snímok je neskutočne dojemný, sakramentsky napínavý, až desivo mrazivý a rozhodne nestráca dych. Pripočítajte si k tomu veľkorysú výpravu, peknú kameru a vydarenú hudbu a vlastne nič, čo by nejako vybočovalo zo škatuľky 'dobrodružná jazda' a vyjde Vám naozaj vydarený western, s niekoľkými vyložene šokujúcimi momentami, ktorý si nezaslúži byť ignorovaný. ()

Reklama

cross 

všechny recenze uživatele

Dobrodružná indiánka, mísící klasický příběh s lehce psychologickými aspekty. Nádherné reálie vystřihuje vynikající výprava, scény ozvučuje standadrní, ale jako vždy skvělá Hornerova hudba a herecké výkony jsou v rámci naskytnutých možností. Howard správně vsadil spíše na naturálnější zobrazení krvavosti vzpurných indiánů, vynechal nepříjemné vtipkování zobrazených osob (film je servírován spíše jako seriózní drama) a třebaže je příběh celkem předvídatelný a je již od začátku jasné, že někdo z klaďasů to se zdravou kůží do finále nedotáhne, já se dobře bavil. Přestože film rozhodně nepřináší nic nového a v podstatě je jen standardní fuškou v rámci žánru. ()

Beky 

všechny recenze uživatele

….no dobrá Rone!!!!!!...ty si ten týpek co natočil takové filmy jako Apollo 13, Čistá duše, Těžká váha!!!...a taky film Ztracené!!!!....podle mě se jedná o naprosto průměrný film, s průměrnými výkony na všech postech!!!!...jediná zajímavá věc, vlastně dvě, je Tommy L.Jones v roli rádoby indiána a zasazení únosu ne do součastnosti, ale do doby kdy Amerika byla taky země indiánů!!....podle mě chtěli natočit něco velkýho, ale nakonec usoudili ( a je to taky jedno plus filmu ), že na to prostě nemaj...... dostatečně poutavý scénář!!!, proto také postavy Aarona Eckharta a Vala Kilmera zmizely jak jarní vánek před sněhovou bouří…. pravděpodobně se stříhalo a stříhalo, až nakonec vznikl film na který se dá koukat, ale mě se vykouří během 48hodin, proto taky píšu komentář hned po shlédnutí!!!!....dávám čistý 3 hvězdy….. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Musíš byť na svoj kmeň hrdý.“ – „Ty tiež.“ Ron Howard (OHEŇ, APOLLO 13, GRINCH, ČISTÁ DUŠA) sa s rozpakmi snaží o (anti)western a ak sa na NEZVESTNÉ dá pozerať, je to skôr zásluha prírody, kameramana, skladateľa a scenáru, ktorý podáva Divoký západ bezcitne, surovo a reálne (zub, Blanchettová na záchode). Blanchettová však nestíha a Tommy Lee Jones ponúka iba entú variáciu na zjazveného mlčanlivého muža, ktorému na nikom nezáleží, ale napriek tomu má dobré srdce. Prekvapivo najlepšie výkony podávajú Val Kilmer (ktorý s Howardom spolupracoval už na WILLOW) a Aaron Eckhart (na ktorého scény s „údeným vrecom“ nezabudnete). Snímka nemá amatérske chyby, ale jednak je hrozne dlhá a jednak nudná a jednak napriek neochote byť priemernou je priemerná až-až. Napriek tomu je potešiteľné, že tu konečne máme western, v ktorom všetci vedia jazdiť na koňoch (vrátane detí) a je úsmevnou zaujímavosťou, že sa tu stretli dvaja predstavitelia Harveyho Denta. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (8)

  • Pracovným označením snímky bol názov The Last Ride. (MikaelSVK)
  • Snímek byl natočen na motivy románu "The Last Ride", který napsal Thomas Eidson. (Terva)
  • Natáčení probíhalo v Novém Mexiku. [Zdroj: Týdeník televize] (M.B)

Reklama

Reklama