Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Posledný jednorožec na svete chce zistiť, čo sa stalo s ostatnými z jeho druhu a tak sa vyberie na púť, ktorá ho zavedie do neznámych krajín. Cestou stretáva množstvo zaujímavých bytostí, dobrých ale aj zlých... (Zion)

Recenze (195)

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Dlhá cesta bájneho, mystického tvora, až na konec sveta za svojimi druhmi. Nájde ich? Alebo je on ten „Posledný jednorožec“? Bezpohlavná bytosť, ktorú raz oslovovali v mužskom, inokedy zasa v ženskom rode, ma nijak nedojala. Nezapôsobili na mňa ani piesne od pop-rockovej kapely America. Snaha konkurovať rodinným, animovaným filmom zo štúdií Walt Disney Pictures sa japonsko-anglicko-americkej koprodukcii nie celkom podarila. Disneyho ľudia vedia podobné témy spracovať oveľa lepšie, zábavnejšie, dojímavejšie. *** ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

"Poslední jednorožec" NENÍ klasickou pohádkou. Jeho okouzlující hrdinka ladně postává s hlubokým, i když trochu nepřítomným pohledem laních očí někde na pomezí mezi světem dětí a světem dospělých ... obdařená moudrostí všech věků, která je vlastní jen nesmrtelným tvorům. Ano, slyšíte dobře: HRDINKA - neboť poslední jednorožec je ONA. Když už nic jiného, alespoň TOHLE překladatelé měli respektovat ... mluvím o nepříliš podařeném dabingu, který se svého času objevil na DVD. Animace sice není dokonalá, leč nelze jí upřít podmanivou, magickou krásu, kterou se obyčejně vyznačují příběhy utkané s láskou a fantazií. Když se zaměřím na podobu jednotlivých postav, asi nejhůř dopadl chudák roztržitý motýlek, který si rozhodně nezasloužil být za šaška ... byť s elegantními motýlími křídly. Zato Rudý býk je impozantním, hrůzu nahánějícím tvorem, jehož nezměrná moc i fyzická síla jsou nezpochybnitelné. Dějová linie vynechává všechny nedůležité odbočky a plně se soustředí na podstatu zápletky, přesto ve srovnání s knížkou zůstává několik drobností nevyřčených ... ale to už je údělem většiny filmových adaptací. Připravte se na vyprávění, které přináší žal i útěchu, neboť proplétá osudy smrtelných i nesmrtelných - a není tady od toho, aby jim poslušně plnilo všechna více či méně pošetilá přání. P.S.: Existuje ještě původní barrandovský "kinodabing", který akceptuje ženský rod jednorožce ... vlastně "jednorožky" (na YouTube byla kdysi ukázka, která porovnávala obě verze, ale v současné době už není dostupná). ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Poslední jednorožec je mlhavou vzpomínkou na dětství, kdy jsem tuhle kreslednou pohádku určitě viděl. A je to překrásná pohádka plná magie ať už filmové nebo skutečné. Poslední jednorožec hledá další svého druhu, které měly být zahnány ďábelským Rudým býkem do moře na rozkaz šíleného krále. Jsou tu kouzla, mýtické nestvůry, zajímavé postavy které prochází nějakým vývojem (neschopný čaroděj, milenka zbojníka, zamilovaný princ); v průběhu filmu dochází ke zvratu (jednorožec se mění v dívku a čelí lásce). Je to krásně nakreslené a hraje tu krásná hudba od kapely America. A titulní song Last Unicorn (pravda ve verzi In-Mood ft. Juliette) je jednou z mých nejoblíbenějších "neznámých" písniček. A prostě mám rád jednorožce... proto nemůžu jinak než 5*. Animovaný film roku 1982. ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Ojedinělá fantasy x pohádka se otevřeně zaobírá přesahovými tématy (samota, sebeuvědomění, štěstí), kterak kouzelně činí oděná v poetickém rouše lyrické melancholie, téměř smutku. Legráckami pro nejmenší "otravuje" jen v nejnutnější míře, odpustit se dá i určitá "epizodkovitost". Animace ani samotné vizuální pojetí pak možná nezastřou svá léta, ale kdo z nostalgiků by to po nich chtěl? ()

drake31 

všechny recenze uživatele

Nedávno som pri prezeraní profilov narazil na túto rozprávku a tom okamžiku sa vo mne vynorili spomienky na chvíle keď som tento klenot sledoval ako malý neustále na videu. Roky uplynuli ale ani nachvíľu som nepocítil zmenu v mojom správaní keď som to po dlhokánskej dobe znovu zhliadol. Atmosféra stále rovnaká, citlivé, temné, prekrásna hlavná pieseň a hudba, postavy ktoré mi ako malému naháňali hrôzu mali niečo do seba aj teraz. Neuveriteľná nostalgia na krásy detstva a ľutujem že som si na to spomenul až teraz. Srdcovka ktorú už z rúk znovu nespustím. (SVK jazyk mám strašne zafixovaný, takže originál mi trochu kazil dojem - ale na výsledku to nič nemení) ()

Galerie (42)

Zajímavosti (11)

  • Soundtrack bol jeden z najpredávanejších albumov roku 1983 v Nemecku. (Lulu13)
  • Film je podle stejnojmenného románu od amerického spisovatele Petera Soyera Beaglea, který je jeho nejznámějším a nejuznávanějším dílem. (LindaKola)

Reklama

Reklama