Reklama

Reklama

Ať vyhraje ten nejlepší! Nebo ne? Reese Witherspoonová v hlavní roli americké studentské komedie... Maturantka Tracy Flicková (Reese Witherspoonová) je modelovou středoškolskou studentkou. Vzornou, iniciativní, ctižádostivou a chladně manipulující svým okolím, ať se jedná o spolužáky nebo pedagogy. Profesor McAllister (Matthew Broderick) ji nesnáší, ale současně je jí přitahován, i když ví, že si zahrává s ohněm. Když učitel zjistí, že Tracy ke svým trofejím hodlá přidat při nadcházejících studentských volbách i titul školní prezidentky, rozhodne se jí vytvořit náležité konkurenční prostředí... Režisér řeckého původu Alexander Payne (nar. 1961), který za svého mentora považuje českého emigranta Jiřího Weisse, upoutal pozornost celovečerním debutem Občanka Ruth o těhotné feťačce, jejíž nenarozené dítě se stane předmětem nátlaku dvou názorových skupin. Spolu se svým stálým spolupracovníkem Jimem Taylorem zpracoval pro svůj další snímek Kdo s koho (1999) román Toma Perrotty (jeho další kniha "Jako malé děti" byla rovněž úspěšně zfilmována) jako jízlivou satiru nejen na americký volební systém, ale také na záplavu bezduchých teenagerských veseloher. Snímek získal řadu ocenění především za svůj propracovaný scénář (mj. oscarovou nominaci a Cenu newyorských filmových kritiků) a také uznání za herecké výkony, mezi nimiž vévodí kreace Reese Witherspoonové v ústřední roli bezohledné manipulátorky, za niž byla vyznamenaná Cenou Národní společnosti filmových kritiků a nominací na Zlatý glóbus. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

fmash 

všechny recenze uživatele

Abych se přiznal, tyhle hořké komedie nepatří mezi mé nejoblíbenější žánry. Nebo spíš - musela by být natočena trochu jinak. Kdo s koho ve mně po celou dobu sledování vzbuzovalo dojem, že prostě za každou cenu chce na všech postavách najít jejich nejtrapnější jádro a trochu se v něm pošťourat, aby se vidělo, kdo tu má lidi zmáknutý. Jistě, satirický příběh to má tak říkajíc v popisu práce a je třeba přiznat, že scénář dovedně vypíchnul pár zajímavých detailů ze života demokracie, a maloměstsky pojaté demokracie obzvlášť. Na můj vkus se tu ale příliš tlačilo na pilu - to, že jsem schopen rozeznat lidské slabosti, když mi na ně někdo poukáže, neznamená automaticky, že mě to musí pobavit. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Kdyz jsem na ten videl narazil, uplne mi zacaly cukat koutky. Vzpomnel sjem si na scenu kdy Broderickova filmova manzelka rika - "Kruci, udelej se, udelej se! Copak se nemuzes do me udelat?" :D:D, tohle je prijemna satiricka komedie, ktera se vam do dlouhodobe pameti neulozi a pokud ano, cestu k ni budete hledat tezko. 5/10 ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Filmek Election mě nadevšechna očekávání velmi pobavil. Je to chytré, nápadité, lehké, s myšlenkou a zvláštním smyslem pro humor, který mi celkem padl do noty. Střílí se tu težkým kalibrem do amerického snu, středního školství a nafoukaných kariréristických zmetků. Závěrečná scéna s "odpuštěním" a odjíždějící limuzínou je už jenom nádherná sarkastická třešnička na dortu. Takhle to vypadá, když si Amíci utahují sami ze sebe... a mně nezbývá než uznale zatleskat. ()

waits 

všechny recenze uživatele

Broderick rozhodne nepatri mezi me oblibence, ale tady mu role stredoskolskeho ucitele docela sedla, vcetne komickych momentu (kupovani ziletek v automatu, zaverecne setkani u limuziny). Cele se to tvari jako teenagerska komedie, ale tahle skupina by asi neodesla z kina uplne spokojena - Paynuv film je chytrejsi, ostrejsi humor spise pro dospele, pribeh pochopitelny take spise nekomu, kdo uz patri mezi starsi. Prvoplanoveho humoru poskrovnu - nekomu se tedy muze zdat, ze ani o komedii nejde.. ()

Hruzi 

všechny recenze uživatele

Neváhám a napíšu hned na začátek jedno jméno. Matthew Broderick, jako '(Ne)ambiciózní' profesor je skvělí. Ale musím říci, že Reese Witherspoon mu práci velmi usnadnila, ikdyž dala laťku na nejlepší výkon ve filmu vysoko. Ovšem spolupráce s ní šla jako po másle. Dva skvělé výkony, kvalitní, originální, nenáročný příběh. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (7)

  • Role Tracy Flick vynesla Reese Witherspoon 45. místo v žebříčku Nejlepších filmových ztvárnění všech dob časopisu Premiere. (zajda404)
  • Matthew Broderick ve scéně u Lindina domu skutečně močil na strom. (zajda404)
  • Film se natáčel v Omaze, odkud pochází i režisér Alexander Payne a představitel Paula Metzlera Chris Klein. Natáčelo se na místní střední škole i za využití jejích skutečných studentů. (PogoJoe)

Reklama

Reklama