Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna věc je bojovat proti otroctví, druhá zbavit se vlastních předsudků… Americká občanská válka, druhá polovina 19. století. Mladý kapitán federální armády Robert Gould Shaw přežije zranění v bitvě díky pomoci černošského hrobníka Johna Rawlinse. Po svém zotavení je povýšen a stane se velitelem první jednotky, složené výhradně z černošských vojáků. Na pomoc s velením 54. dobrovolného pěchotního pluku povolá svého přítele z dětství, majora Cabota Forbese. Válka Severu proti Jihu je v plném proudu a to mimo jiné znamená, že vojáci černé pleti, oblečení v unijní uniformě, budou nepřítelem bez milosti popraveni, stejně jako jejich bílí velitelé… (Česká televize)

(více)

Recenze (185)

Aky 

všechny recenze uživatele

Klasický historický film o kapitole amreických dějin, o které toho v Evropě zase tolik nevíme. Zejména je pro mne zajímavý pohled zblízka na vývoj vztahu černochů a bělochů ve vznikající unionistické armádě. Že to nebyl nijak jednoduchý a přímočarý příklon jedněch k druhým, protože najednou měli společný cíl. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Glory je zvláštní snímek. Na jednu stranu zapadá do kategorie poctivé filmařiny. Buduje postavy, vystavuje zápletku, hýčká si vaše emoce  a postupně se dostává k bodu, kdy má přijít vrchol. Až na to poslední se vše více či méně daří. Film obsahuje skutečně silné momenty, které vás nutí se zamyslet. Ale nedokáže z nich vytěžit maximum. Možná tolik ani nechtěl. Když bych si měl lehce protiřečit, tak vlastně Glory pochválím za to, že není povrchní a prvoplánový. Kde ale děj, v mém případě,  nevtáhl je závěrečná bitva. Bohužel jsem zůstal na gauči a neúčastnil jsem se ji.  Prostě mezi mnou a děním na obrazovce zůstal prostor. A to je škoda. Celkově, ale film rád doporučím. 70 procent v rámci dalšího povedeného filmového rande s IceQueen. ()

Reklama

Tomco 

všechny recenze uživatele

V prvom rade to je o veľmi strhujúcich hereckých výkonoch. Na čele samozrejme úchvatný Matthew Broderick, za ním v závese oscarový Denzel Washington, Morgan Freeman a ďalší. Zo všetkých vyžaruje určitá osobnostná charizma. Pastva pre oči. Taktiež je to o silnom príbehu, ktorý sa každou ďalšou minútou posúva, až to všetko vyvrcholí v záverečnej pasáži dojímavým útokom na pevnosť. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Na základě dopisů R.G.Shawa, které jsou doposud uloženy na Harvardské univerzitě…. Charakter, síla v srdci, touha padnout za svobodu – asi nikoho nepřekvapí, že o tom je tento film. O zformování 54. Massachusettského pluku, o jeho trnité cestě na bojiště, o lidech, kteří jej tvořili, o pozadí války Sever vs. Jih. A že i černoch si svoji svobodu pomáhal vybojovat sám. Jsou tu davové scény, uvidíte tehdejší způsob vedení boje a doktorskou řezničinu. Nejen plukovník Robert Gould Shaw zjistí, že vojna nejsou jen parády a přehlídky. Jaké jsou politické záměry? Jaké jsou vojenské cíle? Proč jsou vůbec tady? Tato válka není totiž jen válkou bílejch. HRDOST A DŮSTOJNOST TĚM, KTEŘÍ POZNALI POUZE PONÍŽENÍ. Než si však získají úctu ,,bílých“ stejně ještě pár let potrvá. O čemž by plejáda černošských herců mohla jistě říci své. PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE *** NAPĚTÍ *** Víte že? V Americké občanské válce bojovali také češi? ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Asi nejpovedenější film Edwarda Zwicka. Pojednává se zde sice o americké historii, ale tentokrát je nám prezentována takovou nenásilnou formou. Patriotismus samozřejmě nechybí, ale není servírován v koňských dávkách a není na něm postaven celý příběh. Výborné herecké obsazení je protentokrát zárukou kvalitních výkonů. ()

Galerie (49)

Zajímavosti (14)

  • Na počátku filmu vidíme vojáky hrát baseball. Zatímco jsou dohady o tom, kdy se tento sport začal hrát, je jisté, že ve válce vzrosta popularita sportu jako takového. (Kulmon)
  • Při prvním nasazení 54. Massachusetského pluku proti pluku konfederace stříllí pluk bez nasazených bodáků. Ve chvílí, kdy konfederační pluk vyráží na zteč, však už bodáky na mušketách 54. Massachusetský pluk má. (Caaslav)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama