Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jedna věc je bojovat proti otroctví, druhá zbavit se vlastních předsudků… Americká občanská válka, druhá polovina 19. století. Mladý kapitán federální armády Robert Gould Shaw přežije zranění v bitvě díky pomoci černošského hrobníka Johna Rawlinse. Po svém zotavení je povýšen a stane se velitelem první jednotky, složené výhradně z černošských vojáků. Na pomoc s velením 54. dobrovolného pěchotního pluku povolá svého přítele z dětství, majora Cabota Forbese. Válka Severu proti Jihu je v plném proudu a to mimo jiné znamená, že vojáci černé pleti, oblečení v unijní uniformě, budou nepřítelem bez milosti popraveni, stejně jako jejich bílí velitelé… (Česká televize)

(více)

Recenze (185)

F.man 

všechny recenze uživatele

Tady se potkalo silné téma, s dobrou a přehlednou režií Zwicka, a fajn výkonem hlavní herecké skvadry. Kdyby to bylo ještě o chlup lépe napsáno, dám ty čtyři ještě s čistčím svědomím, protože jiných chyb tenhle film moc nemá. Ale i tak je Glory dám. Got some letters here, personal things. Also, if I should fall, remember what you see here. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na válku Severu proti Jihu. 1) Klasický americký patetický doják ukazuje, jak se tvořila americká duše. To Amíci umějí._____ 2) Přihoďte výbornou hudbu 36letého Jamese Hornera._____ 3) Příjemní 27letý Matthew Broderick (šéf pluku Shaw) i 35letý Denzel Washington (rebel) to jistí. ()

Reklama

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Kevin Jarre .. Důležitý film o kapitole Amerických dějin - boj Severu proti Jihu o začleňování černochů do společnosti - kterou definitivně 20. ledna 2009 uzavře(la) inaugurace 44. prezidenta USA, kterým je prvním afroamerickým prezident Barack Obama. ___ Zwick zvolené téma zpracoval skutečně poutavě, po technické i herecké stránce zajímavě. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Starý, poctivý válečný/historický snímek natočený podle skutečného příběhu. Období války Severu proti Jihu mě svým způsobem fascinuje a filmy popisující tuto událost si získávají moji pozornost. Pakliže v nich skvěle hrají jména jako D. Washington či M. Freeman, jsou dobře natočené a ani vám nepřijde, že sedíte u televize 2 hodiny, je jasné, že se tvůrcům podařilo natočit parádní snímek. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Klasický historický film o kapitole amreických dějin, o které toho v Evropě zase tolik nevíme. Zejména je pro mne zajímavý pohled zblízka na vývoj vztahu černochů a bělochů ve vznikající unionistické armádě. Že to nebyl nijak jednoduchý a přímočarý příklon jedněch k druhým, protože najednou měli společný cíl. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (14)

  • Úvod filmu a taktiež prvá bitka sa odohrávajú v roku 1862. Keď sa Robert (Matthew Broderick) vrátil domov, popíjal so svojím kamarátom fľašu šampanského Dom Perignon. Avšak prvá fľaša sa dostala do predaja až v roku 1936. (Real Tom Hardy)
  • Po ohlásení vzniku filmu sa k réžii prihlásil režisér Bruce Beresford, no nakoniec od toho sám upustil. (MikaelSVK)
  • S výjimkou plukovníka Shawa nemá žádná postava reálný podklad. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

Reklama

Reklama