Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Planetu Pluk v galaxii KIN-DZA-DZA pokrývá písečná poušť a jen tu a tam z ní trčí jakési poničené konstrukce. Světélkem na ručním snímači si každý může ověřit, kdo z lidí je "chatlan", a kdo pouhý "patsak", co musí nosit zvonek na nose, zdravit chatlany v podřepu a mít připravenou klec, aby jim z ní mohl pro obveselení zazpívat - neposlušný patsak může být vsazen do "etsih" s hřebíky nebo být rovnou "tranglukován". Dva Rusové z osmdesátých let 20. století se na ní ocitají nešťastnou náhodou, když se jich podivný bosý tulák na ulici v zimě vyptává na souřadnice Země aby se mohl vrátit, a oni stisknou tlačítko jeho transportního "gizma". Na poušti potkávají jiné dva trosečníky toužící po návratu na svou planetu a shánějící prostředky na "gravicap", pomocí něhož se jejich rezavějící rozskřípaný "pepelats" může přemístit na libovolné místo ve vesmíru a ne jen poletovat nad pískem. Ukazuje se, že kuřák Vladimír Nikolajevič je boháč, protože vlastní "ketse" - zápalky, jenomže z neznalosti místních "výměnných" praktik brzy o všechno přichází. A není jednoduché přežít na Pluku, kde není rozdíl mezi strážci zákona a bandity, soudce po úplném stažení obžaloby odsoudí k polovičním trestům a "ketse" obžalovaných si strčí do kapsy, a všichni chatlani s tranglukátory za pasem si s vámi dělají co chtějí. (Kubiik)

(více)

Recenze (58)

clump 

všechny recenze uživatele

dost originalni a absurdni sci-fi komedie nejvyssi kvality. specifickym zpusobem strhujici od sameho zacatku, kdy se bez zbytecnych reci oba hrdinove okamzite dostavaji ze zeme na jinou planetu a zazivaji tezky kulturni sok, stejne jako divaci. k tomu pripoctete presne herecke vykony, stylovou vypravu a kostymy, vynikajici a dost ujetou hudbu a fakt, ze je kin-dza-dza take trochu satira a ja musim dat absolutni pocet! ()

easaque 

všechny recenze uživatele

3* s chutí a v dobrém rozmaru jsem si pustil tuhle starší ruskou sci-fi "komedii" s nadějí, že jsem našel nějaký ztracený poklad. A po jejím shlédnutí jsem v rozpacích a zklamaný. Teď nemyslím zklamaný z filmu, ale ze sebe ... protože jsem doufal, že bych měl její "skryté významy" pochopit a užít si tu absurdnost příběhu. Bohužel mi souvislosti a alegorie unikaly a o to větší absurditu a zmatek jsem pociťoval. Přesto své kouzlo má a hraje tu svou roli i minimalistická výprava, ale o to více působily zejména ve druhé části některé scény majestátně skoro jako v Gilliamově filmu Brazil. Možná dám Kin-dza-dza ještě šanci za pár let a uvidíme. Zatím teda za 3 hvězdy a někdy naviděnou ... [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 3 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

Ej Hlemýžď 

všechny recenze uživatele

Tento film je než ryzí komedie spíše taková fantastická tragikomedie, mě nijak zvlášť neoslovil, byť má svou logiku ve své absurditě, a to mám absurdní humor docela rád.. Film získal m.j. zvláštní cenu poroty za výtvarné zpracování na filmovém festivalu v Rio de Janeiro v r. 1987. Kromě uvedeného J. Jakovleva jsou v hlavních postavách Jevgenij Leonov, Levan Gabriadze a Stanislav Ljubšin, o nichž však zmínka, že hrají není žádná. Takže : Ku....ku....ku... Mama, mama, čto ja budu dělať... Tu poslední větu pochopíte, až film. uvidíte. ()

dezorz 

všechny recenze uživatele

kategoria ´rusky socialisticky sci fi film´ neznie velmi povzbudivo, napriek tomu je kin dza dza ukazkou ako z mala urobit vela. pomalicky vygradovany dej, jednoduche pustne kulisy a skvely napad ako usporiadat cudziu vesmirnu spolocnost. ak porovname hoc len s hajkpom okolo aktualne uvadzanej nocnej hliakdy, ktora je tiez filmom z mala urobene vela, kin dza dza je jednoduchsi no prepracovanejsi film a k tomu skvele uchylny. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Velmi osobitá ruská sci-fi komedie, která nám hned na začátku dává jasnou odpověď na to, jak má vypadat správný mimozemšťan. Pravda, děj je trochu roztahaný a humor není nějak extrémně třeskutý, ale už po pár dnech mám chuť se na tenhle film podívat znovu. A taky mám stále tendenci odpovídat na všechny otázky slovem KU a dělat si doma zásoby KC. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama