Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Enid (Thora Birch) a Rebecca (Scarlett Johansson) práve dokončili strednú školu a lomcuje nimi puberta. Miesto vo fast-foodovej americkej spoločnosti si hľadajú bombardovaním okolia uštipačnými hláškami. Navyše majú depresiu z toho, čo ich čaká. Budú si musieť nájsť nudnú prácu, čakať na prvý románik. Kým Rebecca sa zamestná v miestnej kaviarni a začne si šetriť na byt, Enid je bližšie flákanie sa s neurotickým romantikom Seymourom (Steve Buscemi). Skúška dospelosti je za dverami - obe majú čo robiť, aby si obhájili svoje identity, splynuli so "systémom" a pri všetkých osobných zmenách zostali stále priateľkami. (POMO)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (323)

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Ohh, podívej jak jsem roztomilá. - Hmm, jako pytel plnej hadů! Přízračný svět jsem chtěl vidět. Nechtěl jsem ale vědět o čem je. Ani nevím proč, snad kvůli nějakému momentu překvapení, každopádně jsem přistoupil k filmu vyzbrojený ničím. A světe div se.....já to vůbec nepochopil! Jsem jedinej člověk na světě, kterej tak primitivní příběh nepochopil? Tak ať! Tady šlo spíše o zábávu a té se mi v první polovině dostalo vrchovatě. Někdy až příliš. Co se druhé poloviny týče, nevím od čeho bych měl začít. Více prostoru se dostává Thoře Birch, která si roli rebelantský Enid užila dosytosti. Možná to byl právě ten okamžik, kdy se TY dvě holky rozutekly každá jiným směrem, možná. Ale film ztratil na tempu a i na momentu "bumbác" překvapení, kdy by vás měl odzbrojit nějakou netušenou událostí. Nestalo se. Každopádně kvůli Scarlett Johansson a také kvůli písničce Jaan Pehechaan Ho od Mohammeda Rafiho, musím dát 4*. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Enid udělá všechno, jenom aby šla proti davu. V tom s ní sympatizuju, i když způsob jakým to dělá, zdá se mi poněkud nešťastný. Becca je vlastně jenom Scarlett s culíkama, o níž víme bezpečně, že s dospělostí se dočkala i výrazného sex appelu. Film není o ní, i když se zpočátku zdá, že sledujeme příběh dvou dívek. Ve středu pozornosti naopak je skvělý Steve Buscemi, jehož nekonzistence s Enid je podstatou všeho. Pak je tu ještě Norman, ale ten nakonec odjede z města. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Nejdřív film nastavil solidní tempo, Enid a Rebecca suše komentují okolní svět a dělají si srandu z ostatních lidí. Pak na scénu nastupuje ubožák Seymour, který se díky setkání s Enid stane ještě větším chudákem, což jen podporuje tragikomediální linku. Jenže problém je v tom, že Přízračný svět postupně ztrácí šťávu, sklouzává z černé/ironické komedie do dramatu, divák se směje stále méně a méně, až se nebaví vůbec a nechápe, o co vlastně Enid jde. Konec asi skrýval nějakou symboliku, ale já ji nerozeznal a příšlo mi, že úplně vyšuměl do ztracena, nehledě na jeho zbytečné natahování. Vidím to bohužel jen na průměr, a to je škoda, původní komics sice neznám, ale potenciál filmu (dle výborného začátku) mi přišel značně nevyužitý. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Kdyby film pokračoval v takovém tempu, jakým začal, bylo by to jasně za pět. Ovšem režisérovým záměrem bylo ukázat dívky, jak pomalu dospívají. Škola je za nimi a není jednoduché se zažít do světa dospělých. Neuvěřitelně rebelná Thora Bitch i Scarlett Johansson. Díky svým vnadám zde hraje starší dívku, jinak to bývá naopak, a to dosti radikálně. Jen ať rostou ;-) Nesmím zapomenout na Steva Buscemiho, jeho Seymour je geniální ňouma! ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Film je celkem o hovně, ale přesto vás ihned zaujme. Steve Buscemi v roli pošuka (která mu skvěle sedí) je jako obvykle dokonalý a Thora Birch a Scarlett Johansson mu více než zdatně sekundují. No herecké výkony jsou na tomto filmu asi vůbec to nejlepší. A malém bych zapomněl na to jak je přízračný svět vtipný! Sice to občas ztrácí tempo, ale přesto musím uznat že Zwigoff je velký talent a už se nemůžu dočkat na Bad Santu! ()

Galerie (35)

Zajímavosti (18)

  • Všechny filmové plakáty, které vidíme u Seymoura viset na zdi, nakreslil Ernesto Cabral. (HellFire)
  • Rola Enid bola najprv ponúknutá herečke Christine Ricci, no v čase natáčania sa na rolu zdala príliš stará. Preto bola rola preobsadená s herečkou Thorou Birch. (awrielly)

Související novinky

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

Rickon Stark z Hry o trůny míří do Zlína

12.05.2018

Fotbal na islandské sopce, superhrdinové na dvou kontinentech, koňské závody na mongolských pláních, bláznivá cesta malých rockerů, boj proti pradávným obrům, retro dobrodružství malých únosců či… (více)

Reklama

Reklama