Reklama

Reklama

Druhý dech

(seriál)
Československo, 1988, 14 h 32 min (Minutáž: 65–71 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Ivo Pelant

Kamera:

Ivan Šlapeta

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Abrhám, Vladimír Kratina, Naďa Konvalinková, Ivana Chýlková, Jiřina Bohdalová, Miloslav Štibich, Marek Vašut, Veronika Žilková, Stella Zázvorková, Alice Chrtková, Věra Kubánková (více)
(další profese)

Epizody(13)

Seriál z prostředí české vesnice. Tvůrci v něm zobrazili osudy a příběhy lidí, pracujících v zemědělství v 70. letech. Hlavní postavou je veterinář Ing. Jiří Vydra, který opouští své klidné místo na fakultě vysoké školy zemědělské, nevěrnou ženu i Prahu. Odchází na vesnici, kde přijímá místo zootechnika v nově otevíraném teletníku. Problém je v tom, že on téhle supermoderní veletovárně na telata nevěří. (Česká televize)

(více)

Recenze (144)

pulula 

všechny recenze uživatele

Až tak černě bych to neviděla. Ano, seriál je poplatný době a odehrává se převážně v JZD nebo na schůzích, ale dá se na něj koukat určitě líp než na Zemana. Hraje v něm spousta skvělých herců (asi povinně) a pro mě je zajímavé vidět, jak svět tehdy ASI fungoval. Tehdy holt frčely kravíny, dnes jsou to nemocnice a ordinace :-) ()

e-pilot odpad!

všechny recenze uživatele

Takhle příšernou věc samozřejmě nikdo z autorů nechtěl vytvořit úmyslně. Jednoduše šlo o objednávku strany na čistě propagandistický seriál. Kdo by se jí jakkoliv postavil, toho by zničili - v 50. letech fyzicky, v 80. letech profesně. Tihle herci, režiséři, scenáristé, kameramani, střihači, osvětlovači a další prostě neměli na výběr a museli to natočit. Barrandov, Kavčí Hory nebo Koliba zapískali a oni jen přiběhli jako cvičení pejsci. Nic víc, nic míň. A navíc to všichni dostali velice slušně zaplaceno. ()

Reklama

jasse 

všechny recenze uživatele

Hned v úvodu prvního dílu je inženýrem Vydrou vyslovena definice slova nebo označení etologie - a o tu v tomto seriálu vlastně šlo. Nakrmit národ (a to soběstačně) byl opravdu nesnadný úkol a zemědělci jak v živočišné, tak v rostlinné výrobě dělali  nemožné. Vymýšleli i nemožné projekty, jako byl velkokapacitní kravín, či teletník. Josef Abrhám si svého inženýra, který neustále připomínal zásady etologie, podle mě docela užil a jeho boj s větrnými mlýny zvládl perfektně. Taktéž Kratina - bravurně hraje nadšeného chovatele, který kvůli tehdejšímu šlendriánu ve všem skončí jako zlomený muž...a vůbec všichni ostatní předvádí naprosto uvěřitelnou ukázku, jak se tehdy žilo a pracovalo. Potěšilo mě mnohahvězdičkové i slovní hodnocení od několika uživatelů, a  ráda se k nim přidávám. Souhlasný komentář: nash. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Rád se dívám na normalizační seriály, píšu tedy z této perspektivy. Zde však i pro mne, jakožto fanouška žánru, zcela chybí jistota ve vývoji postav a v konstrukci děje, kterou oplýval p. Dietl. Dívat se na to je opravdu utrpení. Za povšimnutí stojí snad určitá extrémní všednost a civilnost; třeba obydlí těch hrdinů jsou minimálně přikrášlená, začasté vysloveně ošklivá. Mám též trochu slabost pro zemědělství: sice v našich blahobytných časech jím pohrdáme, ale získávání jídla je hlavní lidskou činností a zaslouží si pozornost. ()

woody odpad!

všechny recenze uživatele

Tuny výkalů,hektolitry chcánek,tuny soudruhů,hektolitry chcánek,tuny krav,tuny pionýrů,tuny hrozných hereckých výkonů,tuny příšerných hlášek+ písnička Dalibora Jandy a to vše v kravíně.To je ve zkratce příběh Druhého dechu,jestli vás zaujal dívejte,jestli ne dívejte se(abyste poznali že Žena za pultem byla jen předehra). ()

Galerie (10)

Zajímavosti (16)

  • V seriálu se tehdy ve svých necelých třech letech mihne modelka Agáta Hanychová. Její postava je v seriálu stejně jako ve skutečném životě dcerou Veroniky Žilkové. (Olík)
  • Rodina Šesterova jezdí v seriálu vozem Moskvič 2137 bílé barvy, který v detailních záběrech řídí převážně paní Šesterová (Jana Hlaváčová). Bylo to z toho důvodu, že v reálném životě měla Jana Hlaváčová, narozdíl od Petra Čepka, řidičský průkaz. (cundak)

Reklama

Reklama