Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americká komedie o každoročním tajném závodu z východního pobřeží Spojených států na pobřeží západní, ve kterém neplatí žádné dopravní předpisy a který se odehrává za plného provozu. Jako většina filmů tohoto charakteru nepostrádá ani tento nezbytnou různorodost hlavních protagonistů (ředitel firmy, středoškolský profesor, italský gigolo, šílený motorkář). (CGP)

(více)

Recenze (76)

Liznic 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím se Sarrazinovím komentářem, že by to bez policajta nebylo ono. Film se totiž skládá ze dvou částí, té moc fajn - závod a věci krom něho (krom toho motorkáře) a druhé části - idiotského policajta co se je snaží chytit a pitomce motorkáře. Ve výsledku fajn žánrovka, které netřeba věnovat velkou pozornost. ()

lake-lake 

všechny recenze uživatele

jelikož jsem to tenkrát viděla v kině a od té doby už ne, jsem ovlivněna vzpomínkovým optimismem a infantilní amnézií; ale asi to nebylo tak špatný. největší fofr se ovšem odehrával po filmovém představení. z našeho (jediného) městského kina vylézaly davy lidí a nažhavení řidiči nasedali do svých škodověnek. to bylo nějakýho túrování, hrabání a prašných výjezdů! ()

Reklama

papyrosaurus 

všechny recenze uživatele

Jako milovník aut a nostalgické atmosféry amerických dálnic 70. let (viz taky můj zamilovaný Duel) jsem se u tohoto filmu královsky bavil. Věřím že ten kdo nemá takovou slabost pro chlapské hračky a přistupuje k filmu jako ke komedii dává nízké hodnocení. Ale ten šílený zvuk V12 Daytony, uhrančivé černé Porsche 911 Targa a vyleštěný Mercedes........znalec, milovník her NFS a Driver (jak tady už někdo připomínal) a milovník roadmovie filmů si přijde na své. Ty pozdější zpracování tématu jsou až příliš "bláznivými komediemi" , tady je humor skoro nutnou výplní, což se bohužel projevuje na jeho kvalitě.....moc jsem se nenasmál ale o to mi ani nešlo. Asi nejvíce mi byli sympatičtí ti staří pánové v Mercedesu. Jediné co mě zamrzelo, že některé zajímavé posádky havarovaly hned na začátku filmu (třeba ta dodávka alias cisterna na benzín). Mám sto chutí nastartovat jeden z těch bouráků (asi to Porsche) a vyrazit. Nostalgie!! ()

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Je to o autech (dobré téma) , je to z roku 1976 (dobrá auta) a dějem se nikdo moc nezabývá... prostě je to závod lidí kterým jde o požitek z jízdy a jejich rozdílnost (charakterů) dodává filmu takové nadlehčené kouzlo (Raul Julia je výborný, "maniak na motorce" zase neuvěřitelný, Gary Busey děsné vidlácké pako...). Já jsme vážně spokojen. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Klasická závodní komedie, kde než o vtip a hlášky, jde spíše o nadupané mašiny kultovním potenciálem ještě dalece převyšující samotný film. AC Cobra, Chevrolet Camaro, Porsche 911 a další bez triků, bez zbytečných řečí v hledáčku geniální kamery, která nám alespoň z části přibližuje a dává pochopit šílenství jménem usednutí za volant super silného bouráku :-). ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Fotky dívek v Playboy z prostředních dvoustran na stěnách v garáži, odkud začíná závod: Liv Lindeland (Leden 1971), Heather Van Every (Červenec 1971), Vicki Peters (Duben 1972), Francine Parks (Únor 1974) a  Daina House (Leden 1976). (Maulincio)
  • V rámci natáčení bylo používáno také náhradních aut. Například Ferrari Daytona bylo přítomno ve dvou exemplářích, z nichž jedno vlastnil herec Mel Blanc a později jej dostalo Petersonovo automobilové muzeum. Náhradní kus se poté objevil ve filmu Zrodila se hvězda (1976). (jarjarbinx)
  • Ve filmu je italský jezdec Franco Bertolini (Raul Julia), který se závodu účastní v týmu Ferrari Daytona, označen jako vítěz závodu v Monte Carlu a Le Mans. Jediným italským jezdcem, kterému se toto ve skutečnosti povedlo, byl Tazio Nuvolari. Oba závody patří do neoficiální trojité koruny motosportu, kterou získal jen Graham Hill, protože kromě dvou zmíněných závodů vyhrál i závod Indianapolis 500. (Jiri_Jaros)

Reklama

Reklama