Reklama

Reklama

Vraždy v Midsomeru

(seriál)
  • Velká Británie Midsomer Murders (více)
TV spot
Krimi / Drama / Mysteriózní
Velká Británie, (1997–2023), 217 h (Minutáž: 88–120 min)

Předloha:

Caroline Graham (kniha)

Hrají:

John Nettles, Jason Hughes, Daniel Casey, Jane Wymark, Rowena Cooper, Phyllida Law, Nick Moran, Emily Mortimer, Laura Howard, Julian Glover, Trudie Styler (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(24) / Epizody(140)

Šéfinspektor Barnaby a seržant Nelson vyšetřují smrt ženy, která byla zavražděna během dobročinné akce ve venkovském kostele. Nebyla to ledajaká akce, ale kouzelnická show iluzionisty Gedeona Latimera. A oběť, bytná Hannah Altman, mu během jeho představení asistovala. Byla Hannah tím pravým terčem, nebo si vrah vybral iluzionistu a jen mu to nevyšlo? Indicií k plánované vraždě kouzelníka by mohly být výhrůžné dopisy, které dostával a které ho vinily ze satanismu. Nehlasitějším kritikem, byl vikář Andrew Maplin. Motiv by se zdál jednoduchý, kdyby nebyl vikář nalezen mrtvý na kamenném pohanském oltáři. Navíc se ukáže se, že jeho manželka Lorna Soane je potomek satanistů z 18. století. (TV Prima)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (350)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Klasické detektivky, které nemusí dohánět slabiny ve scénáři počtem výstřelů, brutálních znásilnění, litrů krve, vyražených zubů a vyhřezlých vnitřností. Hlavní vyšetřovatel není neprůstřelný superhrdina, který odhaluje zločince pouhým pohledem svého ostřížího zraku. Barnaby je klasický detektiv anglického střihu. Seriálu nechybí šmrnc a humor. ()

Sasanka20 odpad!

všechny recenze uživatele

Když si řeknu, kolik má Midsomer obyvatel a při tom si uvědomím, kolik zavražděných bylo v Midsomeru nalezeno a taky jakou spoustu vrahů poslal hlavní inspektor Barnaby za mříže, docela se divím, že se tam najde ještě někdo živý. Stejně si ale myslím, že osudy těch přeživších budou zpečetěny v další sérii, takže město Midsomer se už nebude moci chlubit prvním místem v žebříčku nejvyšší kriminální činnosti ve Velké Británii. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Statický anglický venkov na rozhraní horního a středního toku největší britské řeky Temže v širším okolí starobylého Oxfordu, v němž se prostírá neexistující Midsomerské hrabství; Agatha Christie přenesená o 40-60 let blíže k naší současnosti přelomu století, osobitý fin de siecle, který oživuje dvojice sympatických detektivů. Všechny ctnosti staré anglické detektivky tu naplno ožívají a současně se otevírají naplno dnešnímu světu osobitým regionem tradičních sídel, v zásadě nedotčeného mikrokosmu, v němž každý zná každého a vidí mu až do žaludku. Je to idyla, v níž je všechno jaksi domácké, detektivové, lidé, atmosféra, zločinci i jejich oběti a koneckonců zločiny - vraždy - samy. Ožívají tu jaksi mimochodem některá starší mystéria z viktoriánských dob, je tu modernost, která má svou osobitou patinu. Neztrácí tím; naopak, získává. To, co by za jiných okolností působilo jako klišé, je tady jistotou formy a kontinuity nikoliv zanedbatelné kvality. Platí to o scénářích, režii i představitelích hlavních rolí. V úhoru nenápaditých krimi patří tento detektivní seriál k tomu vůbec nejlepšímu. A vlastně i nadčasovému. ()

Mouzon 

všechny recenze uživatele

I Midsomerské vraždy trpí syndromem všech seriálů. Některé díly jsou absolutně nabušené, co do mírné tajemnosti, promyšlenosti zápletek, vtipu i šarmu, jiné jsou slabší. Skutečně vysoký standard si dokáže držet jen velmi omezený počet z množství současných seriálů, které je naopak nepřeberné. A ve výsledku jsou jednou z těchto perfektních sérií právě Vraždy. Kladem je, že těch vyloženě slabších dílů je zde jen nepatrně, a i ty dokáží často když už ne napnout, tak alespoň dobře pobavit. Troy je legenda, Dan Scott sympatický floutek a zhýralec, Ben Jones trošičku navazuje na Troyovu tradici přitroublého Watsona, i když ne v takové kolosální míře. Midsomerské vraždy jsou precizní anglické dílo s příměsí typického humoru a občasného tajemna a s přehledem dokazují, že dobrá detektivka není o střílení za jízdy z vozu na vůz či divokých honičkách, ale především o pádném motivu, chladnokrevné přípravě a úkladné vraždě.......První řada je nepřekonatelná nejen v rámci série, ale i v kontextu žánrové produkce - televizi se povedlo převést průměrnou románovou předlohu do podoby, jejíž kvalita spočívá v unikátním spojení atmosféry, zápletek, kresby postav, prostředí a těžko popsatelné "chemie". Ačkoliv se série již velmi vyčerpává (čtrnáctou sezonu zatím nereflektuji, 12. a 13. ale byly poměrně slabé), i mezi pozdějšími díly lze najít perly: ZVONÍ TI UMÍRÁČEK, hodně drsný díl SMRT A SNY, ŠESTÝ SMYSL, TAJEMNÝ SKLEP, hamletovská variace SKLENĚNÝ KRÁL apod. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Aneb čtyři vraždy nestačí, drahoušku! Ještěže je Midsomer fiktivní, jinak by tam museli nasadit jednotky OSN. Míra vražednosti tam hraničí s genocidou:-). Perfektní detektivky starého dobrého anglického střihu. Barnaby je samozřejmě ideální muž pozorný k vlastní ženě (však je taky výtvorem ženy). Suchý humor, který ještě vylepšují upoutávky na Primě (Kupte si dům v Midsomeru.....). Zvláště scény z manželského života jsou pro nás starší manžele třešničkou na dortu, hlavně pokud jde o Joycino kulinářské umění (Seržant Scott s plnou pusou a koláčkem v ruce: "Dobré, to pekla Vaše žena?" Barnaby:"Blázníš,? To bych Ti nikdy neudělal!!!"). A ta hudba! Vlastně valčíček v různých modifikacích (hororová melodie, dětský sbor, amatérští hudebníci). A ty figury, zvláště staré čarodénice (jak říká můj otec)! No nic, to už stačí, dneska je premiéra dalšího dílu, už se těším! ()

Galerie (2 049)

Zajímavosti (30)

  • V epizodě "Guillaumův meč" se v roli faráře objevil Mark Gatiss, scenárista populárních seriálů Doctor Who (od r. 2005) a Sherlock (od r. 2010), v nichž si také zahrál. (Hrabenka7)
  • Počínaje dílem Láska až za hrob (devátá série) začali být znovu obsazováni herci, kteří hráli v některé z dřívějších epizod. Znovuobsazení herci byli častokrát v předchozím díle obětí vraždy (Elizabeth Spriggs, Richard Cant, Samantha Bond, Mark Umbers). (vanadium)
  • Počas filmu môžeme vidieť veľa postáv používať Colt SAA. Ten sa vyrábal v rôznych dĺžkach, ktoré mali špeciálne mená. V jednej scéne je povedané, že Adam Burbage (Daniel Ryan) má revolver typu Buntline. V skutočnosti sa jedná o omnoho kratšiu verziu Cavalry. (ČSFD)

Reklama

Reklama