Reklama

Reklama

Suzume

  • Japonsko Suzume no todžimari (více)
Trailer 1
Japonsko, 2022, 122 min

Režie:

Makoto Šinkai

Scénář:

Makoto Šinkai

Kamera:

Rjósuke Cuda

Hrají:

Hokuto Macumura, Nanoka Hara, Eri Fukacu, Hakuó Macumoto II, Šóta Sometani, Sairi Itó, Kotone Hanase, Kana Hanazawa, Rjúnosuke Kamiki, Aimi, Takara Hačija (více)
(další profese)

Obsahy(1)

„Suzume“ je příběh o dospívání sedmnáctileté hlavní hrdinky jménem Suzume, odehrávající se na různých místech Japonska postižených přírodními katastrofami, kde musí tato dívka zavřít dveře, které tuto zkázu způsobují.
Suzumina cesta začíná v poklidném městečku na ostrově Kjúšú (na jihozápadě Japonska), kdese setká s mladíkem, který jí řekne: „Hledám dveře.“ Suzume najde osamělé vybledlé dveře stojící vzpřímeně uprostřed trosek, jako by byly chráněny před katastrofou, k níž tam došlo. Suzume, již očividně přitahuje jejich síla, sáhne po klice… Dveře se v Japonsku začínají otevírat jedny po druhých a vrhají zkázu na všechny v jejich blízkosti. Suzume musí tyto portály zavřít, aby zabránila další katastrofě. (Falcon)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (100)

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Aj napriek veľmi zvláštnemu námetu dokáže Suzume po celý čas udržať divákovu pozornosť a to aj vďaka dokonalej a krásnej animácii a úžasne trefnej hudbe, ktorá len dopomáha k potrebnému napätiu a emóciám. Len ako som povedala, bolo to čudné (zato originálne!), hovoriaca mačka povedzme, ale stolička to už je trošku iná fantasy. Videné v kine Cineplex Mannheim v originálnom znení. 70%. ()

cesmine 

všechny recenze uživatele

Hahaha. Vidím nové anime na Netflixu, bez zjišťování jediné informace si ho pouštím, říkám si, že mi to trochu připomíná Kimi no na wa. Po asi dvaceti minutách filmu si jdu na google přečíst, na co se to vlastně dívám. Lmao. Jako vážně. Dávám si tady jeden velmi ostentativní face palm. Nevím proč, ale nějak jsem vůbec nečekala, že uvidím Makota Shinkaie na Netflixu, jsem ale ráda, protože si myslím, že si opravdu zaslouží dostat se k co nejširšímu publiku, i mezi nemilovníky anime. Musím navíc uznat, že jsem si po tomto zjištění nějak nechtěla připustit, že by se mi to až tak moc mohlo líbit. Hledala jsem ve filmu chyby, říkala jsem si, proč by měl zemětřesení vyvolávat zrovna takový weird worm. A proč by ho měly držet na uzdě zrovna kočky? Ale na všechno jsem si nakonec odpověděla "sakra proč ne". Jo, vzdávám to, jsem basic bitch a líbí se mi film, co cílí na široké publikum. Už se mi dlouho nestalo, abych nad nějakým anime přemýšlela celý zbytek dne, nemohla kvůli němu usnout a hned další ráno si ho pustila znovu, protože se mi po něm vyloženě stýskalo. Dostala jsem chuť všeho nechat a procestovat s prchlivou kočkou Japonsko. A pak jsem si díky Suzume po dlouhé době připomněla oblíbené Your name a zjistila tak, že tento poslední díl Makotovy katastrofální trilogie se mi líbil vlastně ze všech nejvíc. A tak se tady po pár týdnech přemýšlení vracím, abych místo seminárky do školy psala recenzi, a abych změnila svoje hodnocení z 4/5 na 5/5, prostě jenom tak ... abych si přiznala, že asi i přes nějaké ty nedokonalosti se mě to hrozně hezky dotklo ... Asi jsem dala původně čtyři stejně jenom proto, že mě děsilo, jak mě přitahuje židle. ()

Reklama

LND 

všechny recenze uživatele

Film je od první scény doslova vizuálně uchvacující a jednoznačně si zaslouží stříbrné plátno. Příběh, ač poměrně jednoduchý, tak je velice hezky zpracovaný. S hlavní hrdinkou procestujeme celé Japonsko, a to většinou dost ve spěchu, takže film nemá skoro žádná hluchá místa. I přesto se do něj vešel nespočet perfektních detailů a přes celkový depresivní nádech i několik vtipných momentů. Ani romantická linka nepůsobí jako že tam je na sílu a všechno to dohromady nádherně šlape. Soundtrack také vynikající. Zejména hudební motiv otevřených dveří tomu dodává skutečně děsivý katastrofický dojem a ústřední motiv je taky naprostá pecka. Jeden z nejlepších filmů Makota Šinkaie a podle mě anime vůbec. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Anime road movie o cestě Japonskem "od jihu na sever". O setkávání s lidmi a o pubertálním sebepoznávání holky, která tak úplně neví, co si sama se sebou, emocemi a blízkými počít. A jen tak mimochodem v druhém mytologickém plánu je to o boji s megachapadly způsobujícími zemětřesení. Což je největší problém snímku. V jedné rovině je melancholicky intimní a stavící na postavách a emocích. V druhé je přepáleně uřvaný; speciálně během monumentálního finále, které však stylem a podáním vůbec neštymuje se zbytkem filmu. A tak než boj nad ohnivými pláněmi, je ve finále mnohem působivější závěrečné emociální "předávání dřevěné stoličky". ()

Lenka.Vilka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla naprostá pecka s pro mě nejsilnějším a nejoblíbenějším nosným tématem, které samozřejmě není hned na začátku jasné, ale o to víc mě to na konci moc dostalo. Ano, je to obalené v těch nádherných barvách a celkového vizuálu, sympatických postavách, skvělé hudbě a poutavého fantasy základu, ale furt se to tím tak nenápadně valí....byl to moc krásný film. A bylo strašně fajn na chvíli vypnout a užít si to :) ()

Galerie (50)

Zajímavosti (6)

  • Film nese také českou stopu, hudební doprovod se nahrával nejen v Londýně, ale také v pražském Rudolfinu. (KCM)
  • Po Spojených arabských emirátech (rating 18 TC) byla Česká republika jediná země na světě, kde byl film promítán jako nepřístupný do 15 let. V jiných státech byl film přístupný i pro mladší publikum. (qeetco)

Reklama

Reklama