Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze (468)

Phobia 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem tento rodinný sci-fi seriál nadšeně sledovala, ale pamatuji si zněj prakticky pouhé fragmenty, čímž vysvětluji, proč nehodnotím plným počtem. Výborný, vtipný i celkem chytrý seriál, s plejádou dobrých i vynikajících českých herců, poutavou znělkou, prostě skvělá podívaná, ale pro mě bohužel ne nezapomenutelná. Docela ráda bych se na to zase podívala po 20 letech, nostalgicky zavzpomínala, oprášila kultovní scénky... no, možná jednou. 80% ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Futuristické retro, které už v dnešní době působí spíše úsměvně, přesto dokáže často pobavit a poukázat na proměnlivost doby. Herecká smetánka a celkem oddychový tempo se přičiní o to, že člověk může dokonale vypnout a neřešit blbosti. Prostě umírněná verze českého Startreku, pro generace co byly uvězněni v totalitě. ()

Reklama

Helmutek 

všechny recenze uživatele

Mouchy to samozřejmě má (předevšim v různejch scénáristickejch kotrmelcích a dílčích zápletkách, který často nedávaly smysl, daly se vyřešit jinak, jednodušejc atd.), ale pokud to hodnotim jako rodinnej fantastickej seriál, pak to na ty 4* má určitě. Herci jsou vybraný skvěle (mezi všema ale vyniká Bláha a Brodský, teda kromě koupající se Dády, samozřejmě), výborně jsou psaný i dialogy a všechny ty různý komentáře a hlášky ("Hlavně nenápadně!", "Ten počítač je idiot", "Lahve. Platí se lahvemi!" atd.). Efekty apod. už jsou dneska samozřejmě lehce úsměvný, jako seriózní sci-fi tohle ale nikdy zamejšlený nebylo (doufám), takže s tim problém fakt nemám a odpustim jim i to, jak navzdory častýmu zmiňování, že nemůžou do historie nijak zasahovat, jí měnili celkem bez skrupulí, bezohledně a často. Jen ty animace amarounů - první dvě, tři mi přišly zajímavý, pak už se to ale dost opakovalo. WTF moments: Ta slepice oždibující kapra v kýbli podle mě musela inspirovat to Kusturicovo prase ohlodávající trabanta v Černý kočce... ()

MarekT 

všechny recenze uživatele

V naší seriálové tvorbě se rozhodně jedná o perlu, hlavně když porovnám se současností (že, dámy a pánové z Novy), nicméně mě Návštěvníci až tak zaujmout nedokázali jako jiné původní seriály. I tak zde můžeme vidět zdařilou přehlídku výborného děje, na který se nabaluje i typický český humor a výborní herci. A samostatnou kategorií je hudba Karla Svobody. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jako malý kluk jsem na to v televizi zíral s pusou dokořán. Konečně seriál pro mě! Kupodivu to všechno funguje i o 30 let později. Sice už občas na první pohled identifikuji modely, ale na svou dobu byly triky více než slušné. Švankmajerovy amarouny jsou geniální! Svobodovu titulní melodii mám jako vyzvánění už asi ve třetím telefonu. Z herců je třeba vypíchnout Dagmar Patrasovou, díky které se do dětského seriálu dostala i erotika. To by byl panečku v dnešní korektní době poprask! Nebyli oni ti filmaři tenkrát svobodnější? A je to v pořádku? ()

Galerie (71)

Zajímavosti (79)

  • V 10. díle s názvem "Stav nouze" spravuje Karas (Josef Dvořák) střechu dědy Drchlíka (Vlastimil Brodský). Když uhodí kladivem na hřebík, propadnou se vedle Karase šindele a vznikne velký otvor. Když však v následujícím záběru mluví Drchlík na dvorku s Filipem (Josef Bláha) a s Káťou (Dagmar Patrasová), není na střeše žádný otvor vidět. (dabingstary)
  • Ve druhém díle rozdává akademik (Josef Bláha) občanské průkazy (vzor 77) se slovy: "Průkazy neztratit. Ve 20. století bez průkazů neexistujete." Třiadvacetileté Emilia Fernandez (Dagmar Patrasová), respektive již Kátě Jandové, přidá průkaz šest let navíc - datum narození je totiž 1956. Jde jde totiž patrně o skutečný průkaz Dagmar Patrasové. (Dr. Hawkeye)
  • Rekvizita z filmu, známa ako Centrálny mozog ľudstva, bola po skončení natáčania určená na likvidáciu, ale novinár Martin Cibulka ju zachránil a dnes je k videniu v kaviarni Vladimíra Menšíka. (Raccoon.city)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama