Reklama

Reklama

Návštěvníci

(seriál)
  • Západní Německo Die Besucher (více)
Sci-Fi / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 7 h 17 min (Minutáž: 29–30 min)

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Josef Bláha, Josef Dvořák, Dáda Patrasová, Jiří Datel Novotný, Vlastimil Brodský, Viktor Král, Vladimír Menšík, Dagmar Havlová, Eugen Jegorov (více)
(další profese)

Epizody(15)

Obsahy(1)

Nesmrtelný český sci-fi seriál pro celou rodinu. Píše se rok 2484 a počítač CML (CENTRÁLNÍ MOZEK LIDSTVA) signalizuje neznámé těleso, jehož srážka se Zemí může mít katastrofální následky. Narychlo svolaná Světová rada zvažuje, jak zabránit hrozícímu zániku civilizace. Jisté řešení nabídne akademik Richard, který je specialistou na historii lidstva. Připomene postavu velkého učence 20. století Adama Bernaua, který už jako malý chlapec objevil princip umožňující přesun kontinentů a zaznamenal jej do svých školních sešitů. Jejich nález by bezpochyby zachránil život na ohrožené planetě Zemi. A tak se vědecká expedice v čele s akademikem Richardem vydává na cestu zpátky časem...
Taková je výchozí situace seriálu Návštěvníci, který s humornou nadsázkou konfrontuje náš nedokonalý svět s dokonalostí světa budoucnosti. Popravdě ale tohle srovnání pro nás nedopadá zase tak špatně. Autoři Ota Hofman a Jindřich Polák totiž vidí pokračování lidské existence nikoli v odosobněné a přetechnizované budoucnosti, ale v obyčejném lidském citu, toleranci, zvídavosti a zdravém selském rozumu, který odjakživa posunoval dějiny lidstva tím správným směrem. (Česká televize)

(více)

Recenze (468)

kinej 

všechny recenze uživatele

Typický příklad "malého českého sci-fi," odehrávajícího se hlavně v přítomnosti. Když vidím jak profesionálně je seriál zmáknut, tak nezbývá než si postesknout nad úpadkem českých televizních seriálů. Něco takového by dnes už vzniknout nemohlo. Od té doby se se do ČT snaží zavádět tržní a konkurenční prostředí, jde to s kvalitou strašně z kopce. Málo prostředků a času. ČT přece nemusí být zisková ne? Neměla by se spíše zaměřovat na kvalitu? ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgických 5* Možná v dnešní době by seriál vypadal naivně, ale tehdy v mém dětství a dospívání mě hodně bavil a užíval jsem si ho, a proto nemůžu dát menší známku. Skvělý mix humoru, sci-fi, kvalitních hereckých výkonů, co si víc děti mohli za komunismu přát ;-) Určitě kultovní seriál. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Reklama

LEGACY 

všechny recenze uživatele

Futuristické retro, které už v dnešní době působí spíše úsměvně, přesto dokáže často pobavit a poukázat na proměnlivost doby. Herecká smetánka a celkem oddychový tempo se přičiní o to, že člověk může dokonale vypnout a neřešit blbosti. Prostě umírněná verze českého Startreku, pro generace co byly uvězněni v totalitě. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Ta 4.hvězda je za geniální hudbu (ty elektronické části od Elekrovoxu, pochopitelně) a první 2 díly+poslední. No prostě ty, co jsou v budoucnosti. A takový CML Toho míti jako dekoraci doma, to by všickni čumeli na drát!) vizuál a hlas, to nemají ani amíci. Ha! OST 99% Vyvraždil bych celé čsfd, abych mohl dostati více než naprosto ostudných 22min. Pokud by to byl US tv s., měli bychom na 100% tak hodinu. Svobodo, byls machr. V tomto ost ti může konkurovati jen Carpenter. Nebo Ríša Einhorn.;-) ()

Elden75 

všechny recenze uživatele

Vynikající seriál, nejen v oblasti sci-fi. Krásná konfrontace lidí z různých časových dob. Kdyby k tomu došlo, přesně takhle bych si to představoval, že by se to mohlo stát. A hláška akademika Filipa, později Richarda: "Hlavně nenápadně!" zlidověla, stejně jako amarouny. A seriál si navíc uchoval i tajemství. Co je to "humidovat" se můžeme jen dohadovat. Podle anglického humidity = vlhkost, by mohlo jít o zvlhnutí... A nemohu zapomenout ani na sexy idol 80. let Dádu, která je v seriálu vidět v celé své kráse. A narozdíl od jiných sci-fi filmů/seriálů si posunutím děje až do roku 2484 uchoval nadčasovost a nikdo nemůže vědět, jak skutečně bude vypadat život v roce 2484, pokud ještě Země bude existovat. Jediné, co seriálu uškodilo, bylo právě předabování scén kvůli prohrané žalobě ČT s vdovou nějakého pana akademika Filipa. Prý jejího manžela seriál zesměšňuje a musí se tedy akademik jmenovat jinak. Josef Bláha už byl v té době vážně nemocen a na hlase je to poznat :-( ()

Galerie (71)

Zajímavosti (79)

  • Hasičská cisterna, která projíždí Rynáreckou branou, do roku 2018 ještě sloužila hasičskému sboru Nový Rychnov. (B!ker)
  • Po roce 2000 se začalo pracovat na pokračovaní. Petr Macek připravoval scénář pod pracovním názvem „Hlavně nenápadně“. Neví se, proč nakonec nedošlo k realizaci. (sator)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

Bořivoj Navrátil: 1933 - 2011

01.11.2011

Po dlouhé, těžké nemoci zemřel dlouholetý člen činohry Národního divadla herec Bořivoj Navrátil. Kroměřížský rodák studoval na ekonomické škole v Jihlavě, následně na brněnské JAMU, kde absolvoval v… (více)

Reklama

Reklama