Reklama

Reklama

Notre-Dame v plamenech

  • Francie Notre-Dame brûle (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Hrdinský příběh těch, kteří riskovali své životy při nebezpečné záchraně symbolu Paříže. Nervy drásající snímek režíroval držitel Oscara a matador světové kinematografie Jean-Jacques Annaud, který má na svém kontě filmy Jméno růže, Nepřítel před branami či Sedm let v Tibetu. Film v neúnavném tempu rekonstruuje události 15. dubna 2019, kdy katedrálu Notre-Dame zachvátily plameny a celý svět toho byl v přímém přenosu svědkem. Spolu s hasiči se vydáváme do míst, která zůstala divákům obrazovek skrytá – přímo do nitra hořící budovy. Snímek tak nabízí téměř fyzický zážitek, který nikoho nenechá chladným. Režisér a scenárista snímku Jean-Jacques Annaud se soustředí na věrohodné zachycení boje s nekontrolovatelným živlem, ale především upozorňuje na nezměrnou odvahu a obětavost záchranných sborů. Bez jejich nasazení by nejznámější katedrála světa lehla popelem. (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (92)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Hezky natočená náročná práce hasičů. Srandovní bylo obsazení padesátikilových děvčátek s náušnicemi (s náušnicemi do ohně, tak určitě, ještěže kobětě nechytly řasy...), kterak smýkají smotané hadice tři sta schodů nahoru v zásahovém oděvu, a s podporou chlapce, který je na svém prvním výjezdu vůbec, tito ve čtverko zachraňují jižní věž, k ruce mají ještě hasičskou kancelářskou, tedy suchou krysu, bez zásahového vybavení, který se pochopitelně nadýchá dýmu, ale jinak dobře natočené hořící peklo, sice v severní věži bez dýmu, který by tam tuty byl, a byl by hustý tak, že není na krok vidět, včetně tristního podcenění ochrany katedrály, nemožnosti projetí hasičské těžké techniky banálních 200m, prostě jedná se spíše o poklonu hasičům. Nevím, co čekal jiný divák, mně se to, přes uvedené prkotiny, líbilo, škoda že nebylo více prostoru pro zachraňování cenných předmětů, které stihli z hořící katedrály vynést, to se smrsklo jen na anabázi s trnovou korunou, o jejímž původu si racionálně uvažující člověk myslí své, ale budiž, natočeno to bylo dobře. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Už 80 ročný veterán, ktorý má za sebou skvelé filmy natočil film v modernejšom štýle než sme u neho zvyknutý, čo mne osobne veľmi nesedí. Trochu ma dráždil ten delený obraz, rychlejší strih a skákanie z jednej scény do druhej. Príbeh natočený podľa skutočnej udalosti..., no keby sa to odohralo na Slovensku, veril by som, že je to presne tak, no Francúzko? Toľko zlyhaní,porúch a  neuveriteľných náhod, to mi hlava neberie...Občas to vyzeralo, že Annaud natočil grotesku Pat a Mat. Dosť často vidíme skutočné zábery, ktoré sú však veľmi šikovne zakomponované a niekedy to nie je ľahké poznať. Zábery z horiacej katedrály sú výborné, ale celkovo je film veľmi nevyvážený, v podstate nemá hlavnú postavu a väčšina scén je nechtiac vtipná, alebo neveriacky krútite hlavou. Nefunkčný alarm?, 700 kľúčov? Do schodov beží dôchodca, ktorý má astmu? , Kód pozná iba jeden človek? Hasiči sa nevedia dostať na miesto? Zabuchnuté dvere... Nejde voda, nie je tlak... Verím, že na to všetko by mi Francúzi radi odpovedali hláškou, ktorú radi používajú naši hokejisti - "Poučíme sa..." Tak nabudúce začnite kvalitným alarmom, chodia tam milióny turistov, peniaze určite nie sú problém...film 60%. ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Hraná rekonštrukcia dobre známych udalostí pôsobí skôr ako televízny film od dajme tomu tvorcov Kobry 11, než dielo významného svetového režiséra. Striedajú sa v ňom autentické zábery z nešťastia s hranými pasážami a niekedy aj v split-screenoch, ale na to, aby to malo ten správny účinok, by to musel všetko zmiešať dokopy asi len Greengrass. Keď Annaud nevie ako ďalej, vsádza do scenára rozpačité scény typu modlenia sa za relikvie, poukazovanie na nemotornosť všetkých zainteresovaných alebo ťažko pochopiteľnú vsuvku s babkou a jej mačkou. Scény z katedrály sú natočené skvele, najlepšie však napätie funguje ešte predtým, než sa oheň naplno rozšíri. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Rekonstrukce národní katastrofy z roku 2019, kde vyhořel symbol Paříže Notre-Dame. Jean Jacques Annaud je zkušený režisér, ale nutno uznat, že jeho síň slávy byla 20 let zpátky, ale zvolil si poměrně atraktivní látku, která si o filmové zpracování říkala, byť si to pojal po svém a to mi až tak nesedlo. Ve filmu není žádný hlavní hrdina, takže se nedá moc komu fandit a film kvůli tomu postrádá i jakékoliv emoce, což je docela zásadní problém. Natočeno je to skromně, look mi občas přišel celkem televizní, ale výrazně to nepřekáželo. Zrod samotné katastrofy je pojat slušně a rozhodně se jedná o vysokou nedbalost pracovníků. Něčemu takovému se správným přístupem se rozhodně dalo předejít. Stopáž mohla být kratší, sledovat hodinu hasiče hasit oheň začne být trochu ubíjející, kor když tam nikdo nezařve. Vidět by se to nejspíš mělo, ale, že bych se při sledování vyloženě bavil říct nemohu. 5/10. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Výborná rekonstrukce hasičských prací, při požáru věhlasného Notre-Damu. Přišlo mi ale, že si to občas chce hrát na hrdinský americký blockbuster, do kterého sem tam zaplula evropská filmařina. Taková kombinace mě nechala bohužel ledově chladným. Milovníci katastrofických filmů (a že jich tolik není) si přijdou na své. ___ (Bio Central, Hradec Králové) ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Režisér Jean-Jacques Annaud zamýšlel, že jeho film bude z 5 % tvořen záběry ze skutečné události, videi z chytrých telefonů, televizními záběry atd. Rok před premiérou tak veřejně oznámil, že potřebuje záběry pro dopravní zácpy, které požár způsobil, pro scény spontánních modliteb a pro některé mezinárodní televizní reportáže. Založil dokonce webovou stránku, aby každý mohl posílat svá vlastní videa. (BMW12)
  • Nejsložitější scénou bylo zřícení věže uvnitř katedrály. Zvonici museli postavit v měřítku a zapálit ji uvnitř zvukové kulisy. Pro tuto scénu byl štáb minimální, všichni měli ochranné pomůcky a natáčela se na jeden záběr, přičemž se natáčelo dvanácti kamerami najednou, jenž byly umístěny v nouzových boxech, které chránily vybavení. (BMW12)
  • Natáčení filmu probíhalo také ve francouzských městech Paříž, Versailles a Saint-Denis. (GASTON73)

Související novinky

Na cenách César uspěla i česko-slovenská stopa

Na cenách César uspěla i česko-slovenská stopa

25.02.2023

V pátek 24. února 2023 proběhlo v pařížském koncertním sále Olympia slavnostní předávání prestižních cen francouzské akademie filmových umění a technik, známých pod názvem César. Vítězným snímkem… (více)

Reklama

Reklama