Reklama

Reklama

Notre-Dame v plamenech

  • Francie Notre-Dame brûle (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Hrdinský příběh těch, kteří riskovali své životy při nebezpečné záchraně symbolu Paříže. Nervy drásající snímek režíroval držitel Oscara a matador světové kinematografie Jean-Jacques Annaud, který má na svém kontě filmy Jméno růže, Nepřítel před branami či Sedm let v Tibetu. Film v neúnavném tempu rekonstruuje události 15. dubna 2019, kdy katedrálu Notre-Dame zachvátily plameny a celý svět toho byl v přímém přenosu svědkem. Spolu s hasiči se vydáváme do míst, která zůstala divákům obrazovek skrytá – přímo do nitra hořící budovy. Snímek tak nabízí téměř fyzický zážitek, který nikoho nenechá chladným. Režisér a scenárista snímku Jean-Jacques Annaud se soustředí na věrohodné zachycení boje s nekontrolovatelným živlem, ale především upozorňuje na nezměrnou odvahu a obětavost záchranných sborů. Bez jejich nasazení by nejznámější katedrála světa lehla popelem. (Bioscop)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (92)

sir-dave 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení na Francouzské půdě. Jestli se to vše vesměs odehrálo jako ve filmu, tak klobouk dolů, zápletka hodna smyšleného hollywoodského katastrofického snímku. Já měl v podvědomí o Notre-Dame jen požár s Emmou v popředí, víc detailů jsem nezkoumal a tempo, příběhy lidí, efekty, zpracování byly na vysoké úrovni. Osud byl k památce krutý, ke scénáři přívětivý. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Celé je to len o hasičoch a pocte ich práci. Ale inak na drámu bez nejakého napätia a v podstate od začiatku vieme, ako to dopadne. Zároveň ale vidíme ukážku toho, ako si trestuhodne Francúzi nechránili tak vzácnu pamiatku, absentoval protipožiarny systém, neexistoval žiadny plán, čo v takej situácii robiť. Inak je to len reklama na parížskych hasičov takmer v štýle amerického hrdinstva. ()

Reklama

corpsy 

všechny recenze uživatele

Samozrejme sa z tohto námetu dal vytrieskať bombastický pyrotechnický spektákel, s hutnou dávkou patriotizmu. Išlo sa na to ale triezvejšie, menej hollywoodsky a viac európsky. J keď režisér natočil rozsiahle veľkofilmy, tu sa nám aj napriek okolnostiam, kedy zamrzli úsmevy na perách, stiahol ku komornejšej polohe. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Na začátku šel dým i z mojí hlavy; řidiči netrefěj správnou ulici, holky neunesou hadice, kluci zapomenou sekeru, lodě připlujou po dvou hodinách a uprostřed toho všeho se zachraňuje nějakej starej hřebík... Jestli to bylo reálný zachycení úrovně pařížskejch záchrannejch složek, tak ať mi prosím žádnej Francouz nikdy s ničím nepomáhá. Film samotnej ovšem luxus, výborný propojení skutečnejch a hranejch záběrů, a i když hořela jen hromada hezky poskládanejch šutrů, mě jako diváka se to nakonec dotklo taky. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Po té netflixácké katastrofě jsem si tímhle filmem výrazně napravil chuť. Annaud pořád umí a i když mi na francouzských filmech zpravidla cosi neurčitého vadí, Notre-Dame brûle zaujme tím, jak dobrá je to montáž fiktivní dramatizace s herci a reálných záběrů. Zároveň je to ale jako celek velice obstojná rekonstrukce událostí, které jednak otřásly Francii a jednak daly za vznik jednomu lahůdkovému smetanovému memu. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (5)

  • Jelikož skutečná katedrála Notre-Dame byla v rekonstrukci, nemohla se v ní natáčet žádná ze scén. Hlavní roli tak musely zastoupit jiné katedrály. Nejprve byla pro mnoho scén mimo katedrálu použita katedrála v Bourges. Poté katedrála Notre-Dame d'Amiens, jejíž věž a některé části budovy jsou podobné těm v Notre-Dame. A konečně katedrála Saint-Étienne v Sens, kde bylo použito předpolí, schody na věž a loď, stejně jako scény, v nichž hoří dřevěný skelet ze 13. století. (BMW12)
  • Nejsložitější scénou bylo zřícení věže uvnitř katedrály. Zvonici museli postavit v měřítku a zapálit ji uvnitř zvukové kulisy. Pro tuto scénu byl štáb minimální, všichni měli ochranné pomůcky a natáčela se na jeden záběr, přičemž se natáčelo dvanácti kamerami najednou, jenž byly umístěny v nouzových boxech, které chránily vybavení. (BMW12)

Související novinky

Na cenách César uspěla i česko-slovenská stopa

Na cenách César uspěla i česko-slovenská stopa

25.02.2023

V pátek 24. února 2023 proběhlo v pařížském koncertním sále Olympia slavnostní předávání prestižních cen francouzské akademie filmových umění a technik, známých pod názvem César. Vítězným snímkem… (více)

Reklama

Reklama