Reklama

Reklama

Sisu

Trailer 1

Obsahy(1)

Na sklonku druhé světové války najde osamělý prospektor (Jorma Tommila) v divočině Laponska na severu Finska bohatou zlatou žílu. Když se s nově nalezenou kořistí vydá na cestu do nejbližšího města, narazí na ustupující oddíl nacistických vojáků vedený nelítostným obersturmführerem SS (Aksel Hennie), který chce zlato zabavit pro svůj oddíl. Bohužel pro celou vojenskou jednotku se nejedná o obyčejného kopáče, ale o mýtickou „armádu jednoho muže“, která ztělesňuje kvintesenci finského pojmu „sisu“ – blyštivou formu odvahy a nepředstavitelného odhodlání čelit, byť i drtivé přesile. (Falcon)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (485)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Helander není možná nejlepší režisér, což se v některých pasážích filmu docela projevilo (všichni si pamatujeme na ten soft průser Sejmi prezidenta) ale napodobit Tarantina a Wirkolu mu šlo obstojně. Hlavní hrdina je naprosto tichý řezník, který krájí nácky tak vtipně a efektivně, že jsem prskal smíchy na celé kino. Má to styl, má to šmrnc, má to prostě koule. Úžasná hudba, naprosto famózní. Vynikající práce s kamerou, brutální a vtipná akce a skvělá nadsázka. 4 hvězdy jsou naprostou povinností a ta pátá je navíc za to, že s těmi 71% jste fakt kokoti 🖕. 80%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

KRAVINA. České slovo, které nejde přeložit.  Znamená nezměrnou pitomost a nepředstavitelnou blbost. --- Co jsem to teď proboha viděl? Přeci jsem se z toho grepovýho birellu nemohl ožrat! To bylo opravdu šílený! Obsah všechno poctivě vykecal - tímto zdravím Falcon, takže si divák může říci, že jej nic nemůže překvapit. Ale to je vedle jako finská jedle. Podle obsahu by jeden mohl hádat, že jde o válečný snímek, tak jako já na prvopočátku já. Ale Jalmari Helander viděl o druhé světové maximálně tak nějaký kreslený dokument a to ještě jen trochu. Žvejkal při tom asi nějaký ty jejich houbičky a lišejníky od sámského šamana a napadlo ho natočit pořádnej finskej válečnák. --- Film je o finským Jacku Londonovi, kterej s Dášeňkou poklidně rejžuje zlato kdesi v divočině v Laponsku. Poté, co najde zlatou žílu vše naloží na koníka a vydá se i s neprůstřelnou rejžovací miskou a nezbytným krumpáčem zpátky do civilizace. Jenže zuří válka a cestu mu skříží jednotka ustupujících Němců a esesáků. Ti jedou na skutečně prapodivných strojích. Kolonu vede americký náklaďák GMC, kterému pro efekt někdo z filmařů na chladič nalepil logo Mercedesu. Tank, který jede v koloně za ním je ruský poválečný T55 a většina válečných fajnšmekrů už v tuto chvíli začne mít nekontrolovatelný třas celého těla. To je signál od mozku tuhle KRAVINU včas vypnout. Kdo neodolá a rozhodne se pokračovat dál, je to jen na jeho riziko. Prozradím jen aniž bych spoileroval, že finský Jack London je bývalý finský Rambo a jelikož mu partička Germánů zlato sebere, tak ho to opravdu dost doslovně nasere. Chuck Norris má smrtící kopy, Rambo luk s šípy, MacGyver švýcarák a náš finský Jack London má krupáč. A pak se začnou dít věci! V jednu chvilku jsem dostal i záchvat smíchu, to když rozkazům naučení němečtí vojáci skákali do jezera v plné polní s holínkami a v helmách. To asi aby se jim lépe chodilo po dně... Vrcholem bylo ovšem když osádka tanku kouká do mapy a tu zabere kamera když do ní velitel dělá kroužek. A ta mapa je mapou, kde je Poprad, Velký Slavkov atd... :-). To si tedy Germáni hodně zajeli... ! :-) No, jak to důstojně zakončit... Eh-.  Úlet. Třikrát destilovaný! Na konci se jeden přistihne jak kouká opravdu soustředěně na závěrečné titule, zda se tam někde u scénáře neobjeví jméno Tarantino. Ne že by to bylo tak dobré, ale ty kapitoly a ten až westernový nádech lecos připomenou z minula... Každopádně KRAVINA. Dávám za 2 hroudy zlata a chci jen velký bankovky! * * ()

Reklama

Dale 

všechny recenze uživatele

Tu krásne vidno rozdiel medzi Tarantinom a keď sa niekto hrá na Tarantina. Áno, film pôsobí drsne, krvavo a miestami zábavne, ale to nestačí. Hlavný hrdina je doslova nesmrteľný, ani obesenie mu nerobí problém, pripadalo mi to, akoby bol mix Terminátora s Rambom, no ešte vyklonovaný na vyšší level. Samotný príbeh je úplne nulový, ťažko hovoriť o nejakom deji a keď som na začiatku počul náckov kecať po anglicky, hneď som vedel, že toto dobre dopadnúť nemôže a keď sa vytasili fínske kurvy s vážnymi ksichtami a so samopalmi v rukách, tak pohár trpezlivosti s týmto filmom pretiekol. Hrozne cool sa tváriaca sračka. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Opravdu věříš, že je nesmrtelnej?!“ - „Ne. Jen odmítá umřít. Ve Finsku pro to máme slovo, ale nedá se přeložit. Tady nejde o to, kdo je silnější. Je to o tom se nevzdat. A on to nevzdá. Nikdy.“ Krátký mapový úvod i neznalého diváka rychle vpraví do děje. A hned první souboj publiku ukáže, že ho čeká řádně krvavá podívaná. Jenže od chvíle, kdy si Aatami udělá z rýžovací pánve neprůstřelný pancíř, člověku dojde, že na autenticitu a uvěřitelnost se tu vskutku hrát nebude. A postupně se tvůrci už ani nesnaží předstírat, že není nesmrtelný. A tak nám předvede, že disponuje žábrami, na souši zas může zřejmě dýchat kůží (ostatně, kdo by si nedal šlofíka s utaženou oprátkou na krku, že), pro jeho záda není nic příjemnějšího než projížďka pod náklaďákem…a řadu dalších kouzelnických triků na své velmi přímočaré až fádní cestě za pomstou. Z hlediska brutality, boje a atmosféry jsem ještě byl docela spokojen, na vše ostatní mi postupně nestačila ani koňská dávka nadhledu. Bohužel jsem u filmu nedokázal zcela vypnout, takže za mě jen slabší průměr. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Vynásobte si všetky vtipné zábery v traileri dvomi a to je v podstate celá zábava, ktorú od Sisu dostanete. Fínsky John Wick mal potenciál hýriť množstvom šialene humorných, bojových scén, no pravdou je, že ich neobsahuje zase toľko. Príbehovo je navyše extrémne priamočiary, plný klišé a záporáci sa správajú ako banda neschopných detí. Hlavný hrdina tak častokrát prežije skôr kvôli ich hlúposti a úplnej náhode, než pre skúsenosti veterána. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (17)

  • Nemeckí vojaci vo filme sú podľa označenia na uniformách príslušníci Waffen-SS. Môžeme si ale všimnúť, že vozidlá, na ktorých sa presúvajú, majú na značkách označenie "WH", ktoré patrilo Wehrmachtu. Nakoľko sa dej filmu odohráva v roku 1944 a sledujeme ústupovú fázu, takéto miešanie techniky nebolo nezvyčajné. (Johnny.ARN)
  • Hlavný hrdina povie počas filmu 2 vety. (Johnny.ARN)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama