Reklama

Reklama

Vládce severu

  • Česko Vládce severní dráhy (více)

Obsahy(1)

Dva hoboes (Lee Marvin) a (Keith Carradine) vedou nelítostný boj s krutým Shackem /Ernest Borgnine/ při jejich snaze přejet "Severní dráhu". Vynikající herecké výkony a nádherná scenérie hor kudy vlak projíždí, vévodí tomuto filmu z dob "velké krize". Úvodní melodii filmu zpívá hvězda americké country, dnes již nežijící Marty Robbins. (modista)

(více)

Recenze (59)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Starý a poctivý akční film, v němž divák fandí v podstatě ne zrovna kladným hrdinům, ovšem strážce vlaku Shack, jenž stojí na správné straně zákona, překračuje hranici mezi dobrem a zlem a stojí tak na záporné straně on. Chválím jak napětí v některých scénách, tak hudbu a prostředí, ale rovněž herecké výkony Lee Marvina a výtečného Ernesta Borgnineho. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

čakal som troška viacej, na môj vkus trocha pomalé, ako ten vlak. Na druhej strane celkom fajn country tam znelo, a aj potulky krajinou a zábery neboli o veci. Vadil mi troška teatrálny herecky prejav starého Ernesta. No a aj téma o "frajeroch hoboes" mi príliš nesedela. A tak jediný komu dávam tie bodíky bol pan Marvin. Film nebude patriť k tým, ku ktorým sa občas vraciam. ()

Reklama

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si doplnil další film s vláčky, ale pocity mám trochu rozporuplné. Na jedné straně netradiční námět parádní exteriéry a dvě herecké legendy pohromadě. Hlavně Borgnine si toho strážce vlaku co radši někoho zabije, než aby ho nechal svézt opravdu užil. Na druhou stranu je tu dost hluchých pasáží a pár nelogičností. Film nedokáže udržet konstantní tempo a tak občas nudí. To mi u typických filmů z pomalým sedmdesátkovým tempem nevadí, ale tenhle byl takový zvláštní, ale zase ne špatný, tak to vidím na lepší průměr.60% ()

Mol 

všechny recenze uživatele

YOU HAD THE JUICE, KID, BUT NOT THE HEART AND THEY GO TOGETHER!!! Až na tu naprosto zkurvenou hudbu a toho vymaštěnýho kluka k filmu nemám výhrad. Ernest neskutečnej maniak a jeho naleštěný kladiva a čepy na tuláky jen dolaďují jeho šílený výraz. Lee tak též naprosto skvělej a jeho triky s opaskem, mazání kolejí nebo destička pro sezení na tyči dokazují, že je mezi tuláky právem numero uno. Závěrečná rvačka na vagóně, již nemohla být více chlapskou záležitostí. Kladivo, sekera, řetěz a polena. Jako dva gladiátoři v aréně, jen chyběli ti tygři.. SO LONG, KID! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Drsný chlapácký film se skvělou dvojicí Lee Marvin a Ernest Borgnine, ovšem k dokonalosti mu něco chybí. Zasloužil by si buď kratší stopáž, nebo dravější režii (viz Frankenheimerův Vlak), a rozhodně by mu také neuškodila lepší hudba (slyš Goldsmithův Breakheartský průsmyk či Von Ryanův expres). Tři a půl hvězdičky přesto zaokrouhluji nahoru. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Název odkazuje na humor hoboes (pozn. železničních tuláků), kteří si během Velké hospodářské krize dělali legraci ze své zoufalé situace: nejlepší hobo na světě byl vládcem severního pólu (pusté země). (džanik)
  • Poslední film Malcolma Atterburyho. (džanik)
  • Natočeno podle knížek 'Cesta' od Jacka Londona a 'Od Pobřeží k Pobřeží s Jackem Londonem' od "A-No.1", což byl literární pseudonym Leona Raye Livingstona. (džanik)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno