Reklama

Reklama

Epizody(7)

Zanechte vší naděje, kdo sem vcházíte! ... Vítejte ve světě, kde je 97hodinový pracovní týden. Vítejte ve světě, kde se dělají rozhodnutí o životě a smrti. Vítejte ve světě s nepřetržitou tsunami tělesných tekutin. Vítejte ve světě, kde vyděláváte míň než automat na nemocničním parkovišti. Dejte sbohem svým přátelům a vztahům. Vítejte v životě začínajícího lékaře... Adaptace autobiografického bestselleru Adama Kaye s hvězdným Benem Whishawem v hlavní roli (česky Bude to bolet, doktore?, nakl. Jota, 2018) upřímně, bez obalu a s řádnou dávkou černohumorného nadhledu líčí poměry v britském státním zdravotnictví a daň, kterou si práce lékaře může vybírat v osobním životě. Seriál byl po svém uvedení nominován na prestižní cenu BAFTA v šesti kategoriích. (Česká televize)

(více)

Recenze (37)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Rozpačité dojmy, pretože v niektorých sekvenciách seriál nemá chybu. Napríklad tie vtipné vsuvky, ironické frky, proste britský humor, ako má byť. A potom je skvelo poukázané na britský zdravotnícky systém. Kto osobne zažil, vie, že si u nás nemá na čo sťažovať. Máte zdurené vajce, dáme vám paracetamol. Objaví sa Parkinson - jednoznačne paracetamol. Nádor na mozgu? Paracetamol. Je to totiž na ostrovoch zázračný všeliek, ktorý vylieči všetky neduhy a keby aj nie, tak ste brali nesprávne dávkovanie, treba tri krabičky denne, hlavne pri HIV. Seriál zároveň dobre ukazuje, že na tie kliniky chodia všelijakí pacienti a to pacienti aj na hlavu, pretože ako gynekológ našiel náš lekár v hlavnej úlohe v ženskej vagíne naozaj čokoľvek a neboli to len tradičné fľašky alebo banány. No a potom je tu jeho osobná rovina, ktorú som toleroval, pretože mi je jedno, že je homosexuál a je to podľa jeho knihy, ale tak tá explicitnosť sa tu stále viac stupňovala. Najprv leb bošteky, potom už bozky, zrazu lizáky, naraz vidíte dvoch spotených samcov kĺzať sa v kvapkách potu po sebe v opare semena, no a ku koncu už reálne ukázali ako nejaký brigádnik z Bombaja nakladá nášho doktůrka do s určitosťou neosprchovanej riti. Tak to som si už povedal, že pŕŕŕŕ. A po otretí si žaludočného výmetku som si len povedal, že aká škoda. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Britská záležitosť, ktorá do úplnej nahoty vyzlieka pôrodnícke oddelenie v štátnej nemocnici. Ukazuje, že aj briti majú podobné problémy v zdravotníctve ako my... Postava Adama Kaya je odzbrojujúca svojim prístupom, suchým humorom, vysvetlivkami do kamery a úplnou prepracovanosťou. Skvelý a odvážny seriál. ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Seriálové adaptaci autobiografické knihy This Is Going to Hurt nelze upřít velkou dávku originality, neotřelý styl a snahu něco důležitého sdělit. Musím říct, že tvůrce Adam Kay je pro mě zjevením v tom nejlepším slova smyslu. Prostřednictvím sarkastického humoru na ploše sedmi epizod divákům předkládá nelichotivý obraz britského státního zdravotnictví. Tahle nepěkná sonda je bolestná, sžíravá, vtipně ironická a zároveň v určitých momentech až nečekaně otevřená a brutálně upřímná. Zvláště chci vyzdvihnout strhující herecký výkon Bena Whishawa a naprosto úžasný soundtrack. (90%) ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

This is Going to Hurt od Adama Kaye jsem četl, ale vůbec jsem nevěděl, že se chystá seriálová verze na BBC a zjistil jsem to vlastně až v týden premiéry. Knížka dobře kombinuje britský humor a nepřiklášluje situaci v NHS, což každého, kdo na britský zdravotnický systém spoléhá, donutí k tomu, aby ji ocenil ještě více.   Ben Whishaw je úplně perfektní volba na hlavní roli. On mě baví snad v každé roli a nejinak je tomu i tady. Úplně v klidu to utáhne sám a umí skvěle podat vtipné komentáře, které autor zakomponoval do knížky. Líbí se mi i to, že se Adama nesnaží dělat víc sympatického, ale vykreslují ho takového, jaký je v knize (a nejspíš i realitě, když je to Kayův příběh).   Fakt, že je seriál zasazený do roku 2006, tedy do doby před Covidem a před Brexitem, musí každého donutit k zamyšlení nad tím, jak to asi v NHS vypadá nyní, v době mnohem větší krize. Přepracování, nedostatek personálu a také zásob je na denním pořádku a každý, kdo v tom systému pracuje si zaslouží obdiv. Navíc nikdo nemůže vytýkat to, že to není reálné, protože je to založené na skutečném příběhu.   Myslím, že seriál na mě měl ještě o něco větší dopad než knížka. Ta, i díky tomu, že je v ní množství humorných chvilek, působí o něco víc odlehčeným dojmem. I když směřuje ke stejnému závěru. Zatímco seriál se zaměřuje na hlavní problém a zasekává do nepříjemných pocitů cestou ke svému finále. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

CO TADY JEŠTĚ DĚLÁTE? NEMĚL JSTE BÝT UŽ ŠEST HODIN DOMA?… “  Jak říkal můj kamarád, patolog – „cesta za zdravím je složitá“... V obyčejným životě pacienta asi ne tak plná sarkastickýho a cynickýho humoru, jako to předvádí doktor Kay, ale vlastně na ní ve finále není vůbec nic k smíchu. Ani pro jednoho. Tady mě moc nebere ten osobní život, ale „nemocniční“ svět mně to vynahrazuje. A když dojde na srovnání soukromý a státní ambulance, čumím jak sněhulák na kaluž! Nebejt těch zbytečně dlouhejch „osobních“ věcí, bylo by to dokonalý…   /// -------------- POD ČAROU: ------------------------------------------------ 1.) Seriál je natočen podle autobiografické knihy „This is Going to Hurt: Secret Diaries of a Junior Doctor“, kterou napsal v roce 2017 Adam Kay. Ten také napsal scénář k sérii. 2.) Seriál tzv. prolamuje čtvrtou zeď. Postavy často (jakože) komunikují s diváky.  3.) Thx za titule „Václav Patera“. ///                         PŘÍBĚH  *****  HUMOR  **  AKCE  ne  NAPĚTÍ  ** ()

Galerie (153)

Zajímavosti (13)

  • Milli Hill, autorka bestselleru "The Positive Birth Book" a zástankyňa „alternatívnych“ metód pôrodu, obvinila Adama Kaya a tvorcov seriálu zo sexizmu a mizogýnie. (Arsenal83)
  • Obidve siete zapojené do projektu, BBC a AMC, boli nadšené z angažovania Bena Whishawa do hlavnej úlohy. BBC uviedla, že je to "svedectvom kvality" a AMC, že sú „nadšení zo zabezpečenia etablovaného talentu“. (Arsenal83)
  • Ambika Mod (Shruti Acharya) sa prihlásila do castingu hneď na začiatku, pretože v scenári videla seba: "Po prečítaní prvej epizódy som hneď mala pocit, akoby rola bola napísaná presne pre mňa." (Arsenal83)

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama