Reklama

Reklama

Black Books

(seriál)
  • Česko Černá kniha (více)

Série(3) / Epizody(18)

V antikvariátu grobiánského Irčana Bernarda Blacka a jeho přítelkyně Fran zvané Kocovina, vám nejen nic neprodají, ale ještě vám vynadají, případně i namlátí. (oficiální text distributora)

Recenze (1 064)

novoten 

všechny recenze uživatele

Každý správný knihovník má rád svoje zákazníky, protože díky nim je živ. Bernard Black není správný knihovník a svoje zákazníky ze srdce nenávidí. Kromě toho kolem sebe jen zřídkakdy někoho snese a je proto zázrak, že se v jeho blízkosti bez (závažnější) újmy na zdraví dokážou pohybovat náhodně přijatý podřízený Manny a sociálně nepružná Fran. Ale ještěže tak, protože s tímhle nesourodým trojlístkem je legrace přímo náramná. Nejde sice o tak šikovně vybroušený poklad, jakým se pro Linehana o pár let později staly vybrané série IT Crowd, ale o to snad ani nejde. Hovězí hlas a gumová tvář Dylana Morana dokážou totiž i ty přepálenější linky povýšit na příjemnou zábavu a nejlepší epizody pak na rodinný festival smíchu. Není se tedy čemu divit, že se o více než dekádu později, v době na vyloženě vtipné sitcomy čím dál střídmější, vzpomíná na Black Books jako na legendu. ()

Scalpelexis 

všechny recenze uživatele

Seriál ušitý Moranovi přímo na míru, aby si dělal na place víceméně co chtěl. Místama je to legrační až k popukání, ale některý fórky či přímo i díly už takovým vtipem nesrší, což je pro mě víc než překvapivé. Často je postava Fran, ba dokonce i Mannyho hozena dost bokem, což je taky škoda. Nicméně stále více než slušná zábava. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Manny nebo Bernard, Manny nebo Bernard? Já nevím, áááá, koho mám zbožňovat víc, koho? Vždycky si řeknu, že Bernarda, ale Manny, ach Manny! --- Po dokoukání posledního dílu třetí řady jsem musela zamáčknout slzu. Tak přece jenom všichni mají srdce. A růžové chlupaté klapky na uši. --- Škoda že nepiju víno a nekouřím, ale s nepořádkem už jsem začala. --- Nejlepčejší epizoda jsou Hrozny hněvu, po ní mám vždycky bolení břicha. ♥♥♥ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

No, tak hned na začátek bych chtěl poděkovat skupince českých dabérských nadšenců z PERLA GROUP, kteří se tohoto projektu zhostili, troufnu si říct, snad i lépe než kdejací profesionálové. Jejich dabing byl vtipný už sám o sobě. Především hlas Bernarda Blacka neměl sebemenší chybu. Teď taky k seriálu. Přiznám se, že hned v prvním dílu jsem si v duchu říkal, co je to zase za hovadinu. Avšak potom nastal zlomový bod, a to konkrétně osudové setkání Bernarda Blacka a Mannyho za asistence trojčlené skupinky skinnů. Upřímně jsem měl co dělat, abych překonal prasknutí bránice. Brzy jsem si Bernarda Blacka majitele knihkupectví, který se utápí v alkoholu a nemá nikoho rád, prostě oblíbil. A společně s Mannym, kterého Bernard neustále shazuje a ponižuje, tvoří ďábelskou kombinaci, která zapříčinila, že jsem si brzy uvědomil, že tento seriál u mě neskončí po prvních pár dílech, jako asi posledně 6 hodnocených. Vzhledem k tomu, že seriál není přehnaně dlouhý a na díly nikterak početný, jsem ho stylem jedna série za jeden den v rozmezí tří dnů zhlédl. Samozřejmě není možné, aby si 18 dílů udrželo stejně vysokou laťku. Střídají se díly slabší s těmi naprosto úžasnými. Bohužel musím říct, že těch slabších je více než valná většina. Na druhou stranu i v těch slabších se dají najít vtipné momentky. Minimálně 3* dát prostě musím. ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Knihkupectví, které asi moc nevynáší, ale především diváka potěší. Dylan Moran je výborný komik. Ještě jsem neviděl všechny epizody, tak nebudu moc básnit až je zhlédnu ještě něco napíšu. Hlavně si asi nepouštět český dabing, protože je to dost síla. Povedené a všechny série vtipné jak nejvíce můžou. / Viděné epizody z 1-3 série *18.dílů / Zhlédnuté vše ( Hodnocení: 9/10 ) ()

Galerie (16)

Zajímavosti (18)

  • Postavu Bernarda napsal Dylan Moran, jenž ho v seriálu i hraje, podle skutečného majitele knihkupectví v Dublinu, kterého popsal takto: "Vypadá, jako by zrovna vypil šálek kyselého mléka a zároveň se počůral. Má v obličeji výraz neustálého hnusu, jak mu léta nelibosti navěky zdeformovaly tvář." (Morien)
  • Manny (Bill Bailey) leknutím rozplácne muffin o pult, ale v další scéně je zákusek opět celý. (Moloko_El)
  • Franino (Tamsin Greig) příjmení "Katzenjammer" je německý výraz pro kocovinu. Doslovně znamená "naříkající kočka". (Morien)

Reklama

Reklama