Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když Graham Greene napsal scénář pro film Carola Reeda (úspěšná stejnojmenná kniha je přepisem scénáře, nikoli naopak), ani jeden z nich netušil, že píše filmové dějiny. Třetí muž se stal největším evropským pilířem filmu noir. Namísto amerických studiových podívaných dal přednost poválečné rozbombardované Vídni. Sem přijíždí autor brakových románů Holly Martins na pozvání svého starého přítele Harryho Limea. V Harryho domě však zjišťuje, že je jeho hostitel mrtev a chystá se k odletu zpět. Podivné okolnosti kamarádovy smrti, která je interpretována jako náhodná, mu však nepřidají na klidu. Pouští se do pátrání po záhadném třetím muži, který byl na místě nehody, ale nikdo o něm nic neví. Za partnerku si bere Harryho milenku, krásnou Annu Schmidtovou, se kterou začne rozvíjet klubko událostí, na jehož konci čeká šokující odhalení. Film proslavila vynikající atmosféra s výrazným svícením i dramatická honička v kanalizaci města. Ostrý kontrapunkt k dusivé atmosféře pak přidal citarový doprovod Antona Karase. (Hwaelos)

(více)

Videa (4)

Trailer 5

Recenze (265)

VenDulin85 

všechny recenze uživatele

Byli tam jen ti dva. - Ne. Byl tam ještě třetí muž. Ze začátku to všechno působí tak banálně a postupně se z toho vyklube moc fajn záležitost, noir jak vyšitý. Na můj vkus trochu moc politiky (poválečná rozdělená Vídeň), ale krom tohoto faktu vskutku ojedinělé a originální scény, za které by se nemuseli stydět ani dnešní filmaři. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Chytľavý príbeh zasadený do prostredia príhodných kulís rozbombardovanej Viedne, čo vytvára skvelú atmosféru a podhubie pre dejovú linku. Máme možnosť sledovať zaujímavé rozmotávanie záhady okolo tretieho muža zapleteného do vraždy s nečakaným krimi vyvrcholením a prekvapením. Na rozdiel od ostatných mi tu však hudba moc nesadla, prijal by som viac temnejšiu, komornejšiu. Film s Orsonom Wellesom som predtým nevidel, čo je škoda, pretože vypadá na zaujímavého chlapíka a herca s výraznou charizmou a osobitým štýlom. Myslím, že aj jeho iné filmy by stáli za skúšku. Pohodlný nadpriemer. 75/100 ()

Reklama

KarelR 

všechny recenze uživatele

Geniální, geniální a ještě jednou geniální. Člověk čeká další z vážných a potemnělých noirů čtyřicátých let s těžkotonážní orchestrální hudbou a dostane se mu tohohle. Vynikající kamera, nádherné dialogy, skvělá hudba a neuvěřitelně hravá režie Carola Reeda. Navíc, Orson Welles je tu absolutně boží, při závěrečné naháněčce v kanálech jsem ani nedýchal. Ten film má prostě STYL!!!! ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Vlivem řady náhod a shody okolností se z tuctového noirového béčka stal vzývaný kanonický titul. Stylová polarita jednotlivých segmentů nasvědčuje, že na zkazkách o režijním zainteresování Wellese asi něco bude. Právě díky výlučnému formálnímu zpracování a funkčnímu využití poválečných reálií Vídně se šestáková historka stává diváckým požitkem. Nicméně přiznejme si, že z hlediska příběhu a motivací postav je snímek hodně děravý; tedy pokud nepřijmeme queer výklad. Jen prostřednictvím vztahů, které "překračují běžný heterosexuální odstup", lze vysvětlit, proč by si protřelý gauner a kšeftsman pozval naivního pisálka, nechal ho odhalovat pochybné okolnosti své smrti a dokonce se neudržel a vyjevil mu své plány. Tuto rovinu ostatně stvrzuje i ryze gay páreček Harryho kumpánů a tragičnosti hlavní ženské postavy, která je erotickým objektem snad pouze pro sexuálně nejistého hrdinu (a jelikož odhalí jeho podstatu, nechce s ním nic mít). ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Třetí muž je tak opěvovaný, že jsem si ním nebyl tak úplně jist. Většinou mi tyhle provařeniny zkazí náladu. Aleeee... The Trird Man byl vyjímkou, za kterou děkuji, protože se mi opravdu líbil. Drama ve velkolepém britském stylu utelko opravdu neuvěřitelným způsobem. Welles (i když ho nemám rád) měl brilantní vstup na scénu, jeho ironický úsměv v temném zákoutí byl opravdu stylový. Zajímavá a nápaditá kamera, skvělý scénář. ()

Galerie (125)

Zajímavosti (51)

  • Režisér Carol Reed původně chtěl do role Hollyho Martinse obsadit Jamese Stewarta. Producent David O. Selznick však trval na Josephu Cottenovi, který v té době byl pod smlouvou Selznickovi produkční společnosti. (DaViD´82)
  • Carol Reed predal neobvykle krátku hlavnú úlohu Orsonovi Wellesovi pri večeri. Keď režisér vysvetľoval, že postava Harry Lime sa objaví až v polovici filmu, Welles poznamenal, že by sa radšej objavil až po dvoch tretinách. (Zdroj: moviemania.sk)
  • Tvorcovia utratili veľa času a peňazí na postrek viedenských dláždených ulíc, aby dosiahli mokrého vzhľadu. Keď sa Holly Martins (Joseph Cotten) vydáva na podivnú cestu taxíkom, je pojazdnú cisternu vidieť aj v zábere. (marlon)

Související novinky

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama