Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Takže, pokud pohodlně sedíte, můžeme začít. Takto nás do příběhu vtáhne Liam Neeson, který v životopisném filmu Kinsey ztvárnil profesora Alfreda Kinseyho. Ten se v první polovině 20. století proslavil otevřenou studií lidského chování při té nejoblíbenější činnosti a lidské sexuality vůbec. Kinsey za svůj život vydal několik uznávaných publikací , které mezi tehdejší veřejností způsobily poprask svojí otevřeností a jednoduše tím, že všechno kolem sexu bylo v oné době velké tabu.

Kinsey: Jaká je Vaše nejoblíbenější poloha při milování ?
Dívka kolem dvaceti let: Ono jich je více?

Režisérem a scenáristou filmu je Bill Condon, známý díky filmu Bohové A Monstra (Condon za něj dostal Oscara v kategorii nejlepší adaptovaný scénář). Je také autorem scénáře k muzikálu Chicago. Kinsey si vás získá skvělým suchým humorem, neopakovatelným hereckým výkonem Liama Neesona, sugestivní hudbou a... Let´s talk about sex. Film už stačil získat po světě desítky ocenění a nominací na Globy, Bafta, Oscary, Golden Satelite Awards, Los Angeles Film Critics Association atd. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (233)

tron 

všechny recenze uživatele

BAVME SA O SEXE ma štve. Najradšej by som dal 40%, ale podobne ako napr. v prípade CRASH (r. Paul Haggis), HĽADANIE KRAJINY-NEKRAJINY alebo REQUIEM ZA SEN, musím uznať, že je to dobre nakrútené. Iste, snaha o získanie aspoň piatich Oscarov je očividná aj z obežnej dráhy. A tron tieto „akademické nudy“ nemá príliš rád. Navyše, ak tento životopis porovnáme s inými slávnymi životopismi (POLLOCK, WALK THE LINE), zistíme, že tomu chýba život. Viete, troška šialenstva a energia. Je to obschnutá melodráma, nakrútená podľa klišé scenára, v ktorom sa dočkáte všetkého, čo budete čakať (hrdinu nikto nepozná, hrdina sa preslávi, nad hrdinom sa začne zmrákať, ale láska ho včas zachráni). Liam Neeson mi pripadal veľmi nesympatický a Laura Linney... no, tá mi sympatická nepripadala nikdy. Snímka od režiséra, ktorý ROZHODNE svoj predchádzajúci film neprekonal (BOHOVIA A MONŠTRÁ), môže byť povďačná aspoň za zvyšok hercov (Sarsgaard, Lithgow, Platt, dočerta, veď aj ten Chris „Batman a Robin“ O´Donnell je tentokrát dobrý!). Na 80% snímku vyťahuje, ako inak, sex. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

O filmech podle skutečných událostí a především o těch životopisných se traduje, že bývají nudné a často natáčené tak nějak z povinnosti či z kalkulu. Kinsey ukazuje, že to jde i jinak. Předpokladem je silný námět, kvalitní scénář a obsazení. Kinsey se v ničem zásadním neodchyluje od skutečnosti a přece se místy dostává na půdu ryzí komedie - tak nám někdejší názory na lidskou sexualitu mohou připadat absurdní a směšné. Už v první scéně dští ctihodný postarší gentleman oheň a síru proti bezbožné novince - zipům u kalhot, které umožní bezbožné mládeži ukájet své choutky kdekoliv a kdykoliv a v krátké době zajisté přivedou naši civilizaci k úpadku. Kinsey otevřel zakázanou 13. komnatu poznání lidské sexuality a ukázal, jací jsme ve skutečnosti, nikoliv jak by nás chtěli vidět úzkoprsí vykladači společenské morálky a náboženští aktivisté. Kinsey použil vědeckou metodu zkoumání tam, kde dosud vládla neznalost, pokrytectví, předsudky a nesmyslná tabu. Společnost nezkazil, jen jí nastavil zrcadlo. Jeho práce významným způsobem ovlivnily společenskou atmosféru a nástup sexuální revoluce, stejně jako ženskou emancipaci. Jeho vědecké výstupy byly v některých případech korigovány, ale zásadní poznatky nedokázal zpochybnit nikdo. Snímek je lakmusovým papírkem tolerance a svobodomyslnosti. Všiml jsem si, že někteří nadšení příznivci Californication (ale nejen oni) s jeho promiskuitou, citovou vyprázdněností a povrchností mají najednou se sexuální otevřeností Kinseye velké problémy. Snímek přinesl velkou hereckou příležitost Liamovi Neesenovi a Lauře Linney, které oba beze zbytku využili. Celkový dojem: 95 %. ()

Reklama

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film o životě jedné z person, která se rozhodujícím způsobem spolupodílela na tváři současné Ameriky a transformovala její ustálené kulturní a civilizační vzorce v oblasti sexu a intimního života, profesoru Alfredu Kinseym, by spíše měl patřit mezi filmy Miloše Formana, který se právě takovýhlemi osobnostmi ve své americké filmografii zabývá především, nicméně i pod režijní taktovkou Billyho Condona si uchovává ,,formanovskou" kvalitu. Přemýšlivému divákovi nabídne nekonvenční pohled do čtyřicátých a padesátých let minulého století ve Spojených státech, které nebyly svázány jen McCarthyhovským honem na čarodějnice, nechvalně známou činností Výboru pro neamerickou činnost, důslednou rasovou segregací a apartheidem v té nejtvrdší podobě, jak to známe z jiných filmů, ale i svou pruderností a sexuálními konvencemi jakoby z hloubky 19. století... (Motta z filmu: ,,Diverzita je základním faktorem života." ,,Lidé jsou prostě jen trochu komplikovanější žlabatky. Musím jich jen nasbírat více než kdokoliv jiný..." ,,Vaše stupnice, profesore: Nula je naprostý homosexuál, šestka je naprostý heterosexuál. Já jsem trojka..." ) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak ja fakt nevim, tenhle film sem tak nak skouk aniz bych se nudil a aniz by ve me zanechal nejakej vyraznejsi dojem. Kinsey nejdriv zkouma hmyz a pak lidi a vse je formou dotazniku a rozhovoru, takze nemuzu rict, ze by to byl spatnej film, ale nijak zvlast me nezaujal. Ale Neeson je v hlavni roli fakt fajn, skoda, ze ma tak idiotskej uces a potesi John Lithgow. Mohlo to bejt zabavnejsi, ale diky tematu je film misty aspon vtipnej. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kinsey je taká čistodušovská životopisná dráma s vysokými ambíciami, ktorá pohľadí po duši, poteší kvalitnými hereckými výkonmi, množstvom známych tvárí vo vedľajších úlohách a v tomto prípade otvorenosťou, akou pristupuje k téme. To je spôsobené tým, ako k sexu pristupoval sám Kinsey a treba poznamenať, že mu z tej vedeckosti už začalo trochu hrabať. Film sa neprekvapivo vyhýba ťažším obdobiam života Kinseyho, o ktorých síce nič neviem, ale asi nemal v živote na ružiach ustlané. Manželstvo si asi tiež prešlo zopár vážnejšími krízami, o ktorých sa ale nič špeciálne nedozvieme. Takže po formálnej stránke je film stále krotký a to aj napriek tomu, s akou otvorenosťou sa tu hovorí o sexe a aj napriek tým zopár zobrazeným diapozitívom na Kinseyho prednáške:). Ja som stále v jeho škále jedna až šesť na jedničke a dúfam, že to tak aj zostane. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (14)

  • Navzdory tomu, že John Lithgow ztvárnil ve snímku Kinseyho otce, ve skutečnosti je jen o sedm let starší než Liam Neeson. (imro)
  • Nízkorozpočtovka za 11 milionů debutovala během víkendu 12. – 14. 11. 2004 jen v pěti kinech, kde vydělala 169 038 dolarů. Později distributor Fox Searchlight počet kin zvýšil, a tak se celkový výdělek do konce března 2005 vyšplhal na 10,2 milionu. (imro)
  • Svlékací scéna Petera Sarsgaarda nebyla ve scénáři. (Kulmon)

Související novinky

Režisér pro finále Twilight ságy

Režisér pro finále Twilight ságy

01.05.2010

Kandidátů bylo několik, a rozhodně nešlo o žádné druholigové hráče – padala jména jako Sofia Coppola či Gus Van Sant. Nakonec Rozbřesk natočí Bill Condon. Ten kdysi v polovině 90. let natočil… (více)

Eddie Murphy chce Oscara

Eddie Murphy chce Oscara

02.03.2009

V uplynulých letech sbíral spíš Zlaté maliny, ale očividně závidí zdánlivě odepsaným hvězdám jejich triumfální návrat (viz Mickey Rourke) a chce divákům dokázat, že umí hrát i ve filmech, v nichž se… (více)

Reklama

Reklama