Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Oslnivý thriller z přetechnizované civilizace moderního světa zachycuje stejnojmenný klasický román Raye Bradburyho s citlivostí typickou pro 21. století. Snímek "451 stupňů Fahrenheita" z produkce HBO Films vykresluje svět budoucnosti ve Spojených státech, v němž média vymývají lidem mozky, internetoví roboti kontrolují každodenní běžné činnosti, historie je zkrácena či přepsána a sbory proslulých “hasičů” se zapojují do televizí přenášených misí zvaných „najdi a znič“ s cílem spálit knihy a postavit jejich zostuzené majitele před soud. V tomto paranoidním světě začne horlivý požárník (Michael B. Jordan), který se připravuje na převzetí funkce po svém dlouholetém kapitánovi (Michael Shannon), zpochybňovat přetrvávající domněnky o pálení knih a jiných "graffiti," jež jsou vůdci považovány za příčinu rozšíření odporu a v důsledku toho i rozpoutání “druhé občanské války,” v níž zahynuly miliony lidí. Poté, co se setká s mladou informátorkou (Sofia Boutellová), která je v podmínce za podporování lidí cenících si literatury a historie, učiní hasič nebezpečné rozhodnutí pomáhat podzemnímu hnutí osnujícímu odvážný plán na zachování obsahů tisíců klasických knih, umění a kultury – pokud dokáží přelstít všudypřítomné složky, které mají v úmyslu je zničit. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (115)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Truffautova adaptace mě zase tolik nechytla, takže na ní netrvám jako na "definitivní" verzi. Tenhle film je ale bohužel dobrý jen tím, co s ní sdílí - tedy budování světa a vztahů. Shannonova postava je pak dokonce o level výš, byť nikam nevede. Film ztrácí svým slabým protagonistou a inklinací k akci v závěru. Není to nějaká svatokrádež, mělo to našlápnuto, ale nakonec už jsem se nudil a jen přemýšlel, jak by šlo vlastně dystopické sci-fi udělat, aby ještě fungovalo. Zdá se, že tenhle subžánr ztratil osten. 2 a 1/2 ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

V tomhle světě by knihomol neuspěl. Všechno se tu pálí jak Lidice. Hlavní role pyroman, co už nechce pálit nic, tak přestoupí na temnou stranu. Jeho šéfovi a parťákovi Shannonovi se to samozřejmě nelíbí a tak nastavá zvrat. Číst či nečíst o tom to celý je. Je to podáno hrozně nudně a jedinej kdo byl zajímavej byl právě ten Shannon. ()

Reklama

eLeR 

všechny recenze uživatele

Fahrenheit 451 je okrem iného aj o tom, že spoločnosť sa snaží ľuďom do hláv natlačiť nepodstatné sprostosti, zaujať ich nezmyslami a oni zabudnú na podstatu. Nebudú sa pýtať prečo sa to robí, ale ako sa to robí. Nie o pálení kníh, ale o snahe vytvoriť z ľudí stádo, ktoré sa ľahko ovláda. O tom celom to je. Príbeh síce jednoduchý, ale obsah podstatný. Bahrani nie je nešikovný, iba nemal po tejto knihe vôbec siahnuť. Vy ale môžete. Bola napísaná pred 66 rokmi a dnes je aktuálnejšia viac než inokedy. A Shannon? ... ten nesklamal. 2,5* ()

GMVajgl odpad!

všechny recenze uživatele

Tento snímek vykazuje typické prvky moderní filmařiny - nenápaditost, bezzubost, strach z rizika, neschopnost vyprávět pravdivý a poutavý příběh, diversity casting. Takovýmto dystopickým způsobem byla zfilmována představa dystopie v nespecifikované budoucnosti z roku 1953. Něco na té klíčové roli knížek mi tu přišlo tak nepatřičné. V roce 2018 se sice knížky stále četly, ale jejich význam byl podstatně menší než v roce 1953. ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Úvod filmu je zmatečný, já jsem vůbec nevěděl, do jakého světa jsem se to dostal a musel jsem si film stopnout a něco si o tom přečíst, abych byl vůbec v obraze. Následně už mi to dávalo celkem smysl a mohl jsem si tak ten příběh užívat. Je to takové průměrné sci-fi, možná trochu zvláštní svým příběhem. Film diváka zabaví, není to špatné, ale podruhé si to už určitě nepustím. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Mezi dalšími hořícími knihami lze vidět i knihu „Harry Potter a Kámen mudrců“ od J. K. Rowling. (Zefill)
  • Mezi hořícími knihami v prvních dvou trailerech jsou vidět knihy „Zločin a trest“ od Fjodora Michajloviče Dostojevskiho, „Lolita“ od Vladimira Nabokova, „Kdo chytá v žitě“ od J. D. Sallingera, „Things Fall Apart“ od Chinua Achebe a „Brown Skin, White Masks“ od Hamida Dabashiho. (hansel97)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 2018 na filmovém festivalu v Cannes. (BMW12)

Související novinky

Hanks futuristickým hasičem?

Hanks futuristickým hasičem?

17.11.2007

Příští týden má světovou premiéru The Mist, už třetí adaptace novely Stephena Kinga v režii Franka Darabonta (po Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míli jde tentokrát o klasický horor, navíc… (více)

Reklama

Reklama