Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Scénaristou a režisérem filmu je Michel Gondry, vynalézavý tvůrce oceněných filmů, mezi něž patří například kultovní Věčný svit neposkvrněné mysli. Nauka o snech je podivínským výletem do kolážové říše divů, která je vyrobena z papíru, celofánu a představ. Nauka o snech je laškovná romantická fantazie odehrávající se v chaotickém mozku Stephana Mirouxa (Gael Garcia Bernal), mladého výstředního muže, jehož sny mu neustále napadají reálný svět. Když dřímá, stává se z něj charismatický moderátor „Stephane TV,“ který přednáší „nauku o snech“ do papírových kamer. Ve skutečném životě má nudnou práci ve vydavatelství Pařížského kalendáře a hyne láskou ke své sousedce Stephanie (Charlotte Gainsbourg). Přestože je Stephanie Stephanem zezačátku okouzlena, je zmatena jeho dětinstvím a labilním postojem k realitě. Stephanův spolupracovník Guy (Alain Chabat) je obyčejný praktický chlapík a snaží se Stephanemu radit, jak se chovat k opačnému pohlaví. Stephane však žije v obláčcích a neposlouchá ho. Protože není schopen získat si srdce Stephanie když bdí, rozhodne se hledat odpovědi ve svých snech. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (386)

nash. 

všechny recenze uživatele

Přestože mám rád příběhy podívínů, snovou atmosféru i fantazii, jejímž jediným omezením je hranice tvůrčí představivosti, tentokrát se dialog mezi mnou a filmem navázat nepodařilo. Občas prostě člověk i na filmové pouti potká cizinice, který mluví cizí řečí. V mém případě je to Nauka o snech. Jistě, některé momenty byly kouzelné, některé vtipné, ale nepodařilo se upoutat mou pozornost natolik, abych přistoupil na hru a našel její smysl. Co mi chtěl umělec sdělit? A proč to na mě nepůsobilo jako milý nebo zajímavý nebo alespoň zábavný zhmotnělý sen, ale spíš jako otravný a samoúčelný artový blázinec, jehož smysl vyklouzl Gondrymu z rukou a zakutálel se někam hodně daleko. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Gondry je vizionár. Je to filmový melancholik. Dokáže urobiť aj z Bernala tichého, plachého mladíka. Príjemný, milý art film, ktorému chýba čo-to od Kaufmanna. Škoda, že ho nepožiadal Michel o asistenciu pri písaní scenára. Bol by dotiahnutejší a film by nevyfučal po pár dňoch úplne z hlavy. Holt, niektorým tvorcom sa robí lepšie v tandeme. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

Exploze nápadů podaná příjemnými herci v příjemném tempu příjemným způsobem --- bla bla bla, to jsou ale kecy. Film mě nenechal vydechnout ani na chvíli, ale dalo se to vydržet, protože jsem se ani nenadechovala. (2009) --- Možná bych se neměla znovu dívat na filmy, které mě kdysi okouzlily, protože vždycky když si zpětně uvědomím, že ti muži tu pravou ženu na úkor té snové vůbec nenechají žít, tak jsem smutná. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film jsem byl docela zvedavej, jednak proto, ze je od Gondryho a taky proto, ze ma velmi slusny hodnoceni. A v podstate se stalo to, co sem cekal. Gondry se totiz misty moc zamotava do snu a zapomina vypravet pribeh. Ze zacatku to je jeste v pohode, sny pronikaj hlavnimu hrdinovy do zivota, ale milou a vtipnou formou. Jenze postupem casu se film stava cim dal tim vic zmatenej a ke konci sem uz vubec netusil, co je realita a co sny. Navic ani neni film nijak zvlast dobre ukoncenej a sceny, ktery ze zacatku pusobily vtipne a svizne, me misty ke konci uz otravovali. Co se tyce hercu, tak Gael je sympatak, ale daleko vic se mi libil "sexualni maniak" Alain Chabat, pokazdy, kdyz byl na scene, tak celej film skvele ozivil. I presto, ze jsem se misty v deji ztracel a misty se nudil, jedna se o originalni a kvalitni film, takze si 4* zaslouzi. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Vynikající po režijní stránce, výborné herecky a i atmosféra je navozena dokonale. Přesto k naprosté dokonalosti tomu pořádný kus schází... Ač se Gondrymu scénář povedl, tak přeci jen s bezchybnou dokonalostí Kauffmanova majstrštyku k Věčnému svitu se měřit nemůže. Ovšem nebylo by zcela fér srovnávat Nauku se Svitem. Předně je úplně jiná a především hodně moc povedená. Stephan ani Stephanie k srdci sice nepřirostou tolik jako Joel s Clementine, ovšem není to ani tak hereckými výkony jako spíše tím, že dvojice z tohoto snímku, jsou prostě regulérní blázni. Ovšem roztomilí. Snové sekvence jsou, opět, navozeny bezchybně a již jen kvůli nim stojí za to Nauku o Snech zhlédnout a užít si jí. ()

Galerie (77)

Zajímavosti (8)

  • Warner Independent koupili práva na film během festivalu Sundance za 6 milionů dolarů. (imro)
  • Hlavní roli měl původně ztvárnit režisérův oblíbenec Rhys Ifans. Spolupracovali na prvních verzích scénáře a Ifans vymyslel také název snímku. (imro)
  • Snímek získal cenu Chlotrudis od stejnojmenné organizace zaměřené na nezávislou kinematografii. (imro)

Reklama

Reklama