Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh australského zbojníka irského původu Neda Kellyho, legendárního australského lidového hrdiny. Jako sedmnáctiletý je v roce 1871 nespravedlivě obžalován z krádeže koní a skončí na tři roky ve vězení. Po návratu se brzy dostane do střetu s policistou Fitzpatrickem, který obtěžuje jeho sestru Kate. Fitzpatrick se začne rodině mstít. Pokusí se zatknout bratra Dana za krádež koní a v potyčce s ním je zraněn. Nahlásí, že ho zranil Ned, ačkoli ten nebyl rvačce vůbec přítomen. Ned, Dan a jejich kamarádi Joe a Steve jsou prohlášeni za psance, které smí kdokoli zastřelit na potkání, Nedova matka je zatčena a posléze odsouzena k tříletému trestu. Mezi psanci a policisty vypukne válka, na straně policistů jsou první mrtví. Kellyho gang se toulá krajem, vyloupí dvě anglické banky a spálí zástavní listiny, které tam najde. Získává si sympatie prostých lidí, guvernér proti nim zato vypraví armádu policistů, vedenou náčelníkem Harem, pro kterého je dopadení Kellyho životním úkolem... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (135)

castor 

všechny recenze uživatele

Hodně jednostranně vyprávěný příběh o těch zlých policajtech a hodných ušlechtilých zbojnících. Každý národ takového má. Ir Ned, který v Irsku nikdy nebyl, byl lidovým hrdinou, australským Robinem Hoodem, který nějaký ten pátek sekal latinu, jenže se znovu stává obětí arogantního systému, aneb co řekne policajt, to platí. A Naomi Watts nechce vykřičet do světa, že tak trochu něco ví. Ned Kelly chránil lidi, které měl rád a oni měli rádi jeho, stal se symbolem lidového odporu osadníků proti britské vrchnosti, a zhruba prvních pětačtyřicet minut je to fajn. Dokonce moc fajn. Jenže pak už tu máme pouze solidní řemeslo, které mohlo být něčím víc. Druhou polovinu už můj zájem slábl, naštěstí tu byl charismatický a přirozený vůdce Heath Ledger, který to tahal stále nahoru. Jeho mužnému rebelství jsem věřil, lehce trpká pachuť nad nenaplněným potenciálem nicméně zůstává. Tvůrci se vydali cestou romantizující podívané s jasným rozděleným postav (ti hodní, ti špatní), nakonec tak Ned Kelly zůstal někde v lehkém nadprůměru. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

V naprosto všech ohledech průměrná podívaná. Nejvíce škoda je to zejména u herců - obzvláště Geoffrey Rush je trestuhodně nevyužit. Také mi vadila naprostá černobílost postav, film se má sice v mnoha ohledech držet historických událostí, ale nějak se mi nechce věřit v absolutní dobrosrdečnost a čestnost Neda Kellyho a jeho kumpánů. Ale třeba se mýlím. Nebudu jen negativní, chválím za "plný " zvuk a kameru. ()

Reklama

Maki89 

všechny recenze uživatele

tento filmik mi pride mierne podhodnoteny - ked som videl iba 59%, tak som don aspon nevkladal ziadne ocakavania, napriek tym menam ktore v nom figuruju... kazdopadne Heath Ledger zahral velmi dobre, rola mu sadla, Bloom bol nevyrazny, Watts krasna ako vzdy, ale bolo jej malo a Rush? od toho som cakal viac... celkovo herecke vykony mohli byt na vyssej urovni... pribeh Neda Kellyho mi bol doteraz neznamy, no bolo to podane celkom pekne, nic prehnane, kamera slusna, strih nebol blaznivy, hudba pekne doplnajuca a vsadepritomny irsky akcent ma tesil ako vzdy...ked si vezmem ze to nieje hollywoodsky film, tak mozem byt spokojny - prijemny filmik na nedelnajsie dopoludnie... 7/10 ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Ned Kelly (Heath Ledger) je neprávem obviněn z vraždy koní. Odpyká si tři roky ve vězení, aby se vrátil jako "napravený" domů. Jenže místní cajti na něj jen tak nezapoměli, a jakmile jeho sestra jednomu "nedá", je Ned a jeho bratři hned obviněni z napadení. Utečou do lesa, a donuceni situací, vrhají se do boje proti viktoriánské policii. Berou bohatým (= rozumněj státu a královně), pomáhají chudým, odměna na jeho hlavu roste, až místní povolají policajtského bosse Francise Hara. Začiná hra na kočku a myš.... Příběh australského Robina Hooda (nebo Jánošíka chcete-li). V hlavních rolích jsou Heath Ledger jako Ned Kelly, Orlando Bloom jako jeho přítel Joe Byrne a na druhé straně barikády skvělý Geoffrey Rush.. Až na vcelku hloupý konec docela zajímavá ukázka australského historie.... Ale kdoví jak to ve skutečnosti bylo ... jak říká Jiří Kulhánek - kdo je bez miny, ať hodí kamenem... ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Filmové zpracování neklidných životních osudů australského desperáta numero uno - Neda Kellyho si vzali na triko jeho krajané a udělali z něj nevzrušivou nudu. Každý z herců si odehraje to své, aniž by se nějak zvlášť namáhal (Orlandovo herectví opět absentuje), a k postavám je těžké si vytvořit vztah. Navíc místy film nelogicky zabrousí do žánru National Geographic a mimo hodně brutální závěrečné přestřelky chybí napětí. Zabité dvě hodiny. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (11)

  • Filmovanie prebiehalo na viacerých miestach v austrálskom štáte Victoria, ktorý leží na juhovýchode tejto krajiny. (MikaelSVK)
  • List Sydney Morning Herald konstatoval, že Heath Ledger byl pro tuto roli zrozen, protože když si zkusil originální železné brnění Neda Kellyho, perfektně mu sedělo. Heath Ledger na to poznamenal: "Vlastně to bylo celkem děsivé... jsme stejně vysocí a stejně vážíme. On byl štíhlý, protože neměl co jíst, já jsem štíhlý, protože nechodím do posilovny." (HappySmile)
  • Ve filmu lze vidět Neda Kellyho (Heath Ledger) ozbrojeného upilovanou .577 Carbine. Skutečný Ned Kelly takovouto pistoli vlastnil, dostal ji jako mladík od bushrangera Harryho Powera, který ho s ní učil střílet. Říká se, že patřila mezi jeho nejoblíbenější zbraně. (HectorHagman)

Reklama

Reklama