Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzrušující a působivý film Okrsek 49 vypráví příběh baltimorského požárníka Jacka Morrisona (JOAQUIN PHOENIX), který se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. Při namáhavé a riskantní práci, kvůli níž i přes veškerou snahu nezřídka zanedbává manželku a děti, často spoléhá na podporu svého rádce a šéfa Mikea Kennedyho (JOHN TRAVOLTA) a svou druhou rodinu - ostatní požárníky, které drží pohromadě téměř bratrské pouto. Když se ale ocitne uvězněn uprostřed nejhrozivějšího požáru své kariéry, jeho život a věci, které v něm považuje za podstatné - rodina, důstojnost, odvaha - se náhle stávají ještě důležitějšími než kdykoliv předtím. Zatímco se jeho kamarádi z hasičské jednotky snaží udělat vše pro jeho záchranu, Jackův život visí na vlásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (257)

mzss1 

všechny recenze uživatele

Je to perfektní drama o hasičích, lepší nemůže ani být. Herec Joaquin Phoenix hrál skvěle. To samé platí o Travoltovi, který hrál velitele hasičů. Je skvělé ve filmu pozorovat jak se z nezkušeného hasiče stává vynikjící hasič a skvělý otec od rodiny. Film je založen hlavně na flashbacích. Hudba je naprosto dokonalá, vystihuje emoce. Závěrečný proslov od Travolty velmi dojemný. Film nemá ani jednu chybu. 100% = ***** ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nech sa na tento film pozerám z akéhokoľvek uhla, stále sa nedokážem zbaviť pocitu, že je nedocenený. Čomu sa čudujem viac je, že v tomto smere pomerne neskúsený štáb nezneužil myšlienku čisto akčno-hasičskej a zameral sa viac na osudy postáv, či už tragické, rodinné alebo v akomkoľvek smere ľudské. Samozrejme aj akcie pri požiaroch sú natočené so skvelým nábojom a precíznosťou, čo dáva filmu ďalšie plus. A k tomu všetkému (ako darček) pribudli aj vynikajúci herci. Phoenixa toho ešte veľa čaká a Travoltu som nikdy neprestal mať rád, takže prekvapením by som to nenazval. Samozrejme tá dávka filmárskeho klišé tam nemôže chýbať, ale dá sa cez to preniesť. 80%. ()

Reklama

Allien.9 

všechny recenze uživatele

No... Já nevím. Nemám moc ráda Joaquina Phoenixe a John Travolta už také není to co býval. Neviděla jsem sice úplný začátek filmu, ale všechny postavy mi přišly totálně nesympatické a děj místy dost hluchý. Konec mě opravdu zarazil, protože jsem čekala typickou Ameriku. Jinými slovy "Vydrž, jdu pro tebe"... "Chlapy, nežádám vás, abyste šli se mnou." ... "Jdeme s vámi, pane!" Avšak nic takového se nekonalo. Navíc... Já brečím skoro u všeho, ale tady ani náhodou. Mohl to být moc pěkný film, místo toho vznikl pouhý průměr. Scény s ohněm jsou super, ale to je tak všechno - 2,5*. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Travolta více v pozadí než bych si přál. Prakticky v tomhle snímku o hasičích se zjevuje nenadále, protože režisér prostě cítil že by měl nějaký prostor dostat, když se jedná o takovou hvězdu. O jeho postavě se nedozvídáme zhola nic. Jediný kdo si vysloužil scénaristickou péči je Phoenix, který hraje chrabrého a udatného Jacka Morrisona. Oheň je někde jinde. Tohle je taková klasická rodinná limonáda na nedělní večer. 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Ľudia sa ma často pýtajú, čo núti požiarnika utekať do domu, z ktorého všetci ostatní utekajú. Odpoveďou je odvaha.“ Joaquinovi tieto tiché, pokojné, presvedčivo zamyslené, vnútorne zožierané postavy, pristanú. Mám pocit, že taký je aj v skutočnosti. Bohužiaľ (či skôr našťastie) mu nepristanú takéto stereotypné scenáre a rutinérski režiséri (Jay Russell pritom v minulosti nakrútil výbornú nostalgickú melodrámu MÔJ PES SKIP). Potom je už celkom fuk, že šedivého Johna Travoltu vidíme po dlhom čase v úlohe, za ktorú sa nemusí hanbiť. Ale nie, som krutý - na prvý raz som POSÁDKU 49 videl skôr na jedno oko. Vychutnal som si ju až v repríze. I keď, to je silné slovo. Nevravím, že to bolo super. Bol to ale poctivý film, ktorému pomohli kvalitní Phoenixovi spoluhráči; okrem Travoltu (v netravoltovskej úlohe) ešte Robert Patrick (ktorý sa s Joaquinom neskôr stretol vo vzťahu otec-syn vo WALK THE LINE), manželka Jacinda Barrett či sympaťák Morris Chestnut. Scenár zjednodušuje menej, než sa mi zdalo na prvé pozretie, požiarne scény ma zaujali a dojemné scény sú úprimné a majú k pátosu pomerne ďaleko. Ja som sa v spoločnosti drsnej POSÁDKY 49 cítil miestami až vynikajúco. Ale choze má pravdu. Na 13 rokov starý OHEŇ to nemá. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Hlavní roli měl původně ztvárnit Stephen Lang, který již má za sebou zkušenosti s úlohou kapitána hasičů v divadelní hře The Guys. Když ale o film projevil zájem John Travolta, Lang byl okamžitě nahrazen. (imro)
  • Hasičský snímek debutoval během prvního říjnového víkendu na druhém místě amerického žebříčku návštěvnosti s výdělkem 22,1 mil. dolarů a do konce roku nasbíral 73,8 milionu. (imro)
  • Jacinda Barrett, představitelka Lindy Morrison, je ve skutečnosti dcera hasiče, který má za sebou 33 letou kariéru. (KucC)

Reklama

Reklama