Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vzrušující a působivý film Okrsek 49 vypráví příběh baltimorského požárníka Jacka Morrisona (JOAQUIN PHOENIX), který se stává z nezkušeného nováčka ostříleným bojovníkem s ohněm. Při namáhavé a riskantní práci, kvůli níž i přes veškerou snahu nezřídka zanedbává manželku a děti, často spoléhá na podporu svého rádce a šéfa Mikea Kennedyho (JOHN TRAVOLTA) a svou druhou rodinu - ostatní požárníky, které drží pohromadě téměř bratrské pouto. Když se ale ocitne uvězněn uprostřed nejhrozivějšího požáru své kariéry, jeho život a věci, které v něm považuje za podstatné - rodina, důstojnost, odvaha - se náhle stávají ještě důležitějšími než kdykoliv předtím. Zatímco se jeho kamarádi z hasičské jednotky snaží udělat vše pro jeho záchranu, Jackův život visí na vlásku. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (257)

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Zážitek z tohoto snímku ve mně shořel, jako budovy v něm. Co skončily titulky, tak jsem na to zapomněl. Nebylo tam nic tak nervy drásajícího, aby si člověk řekl: Wow. Možná se režišér Jay Russell měl inspirovat trochu filmem Oheň a třeba by to dopadlo lépe. Příběh nikterak nevybočuje z normálu a tudíž se stává postupem dlouhých 105 minut nudným i přesto, že hasí Travolta. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Lidé se mě vždycky ptají jak to, že hasiči běží do hořící budovy, ze které všichni ostatní utíkají ven. Odvaha, to je ta odpověď............ Scénář : Lewis Colick. Kamera : James L. Carter. Hudba : William Ross, Robbie Robertson. CHYBA VE FILMU - Když Linda pije na ex v hospodě to pití, tak v jednom záběru už ho má skoro dopité, ale v dalším jí ho trochu přibylo. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Zaslouženě "velké" pojetí pro drama o těch, bez nichž by spousta lidí nikdy nevychovala svoje děti. Dobrý výběr herců, nijak nepřehnané hrdinské momenty, realisticky vypadající zásahy - prostě radost pohledět. Povedená je i doprovodná hudba od Williama Rosse, která svými irskými motivy projasňuje tu leckdy neveselou podívanou. Takže formálně není moc co vytknout. Problém je, že i přes zlidštění příběhu "bojovníků s ohněm" mimo jiné více či méně prokouknutelnými fórky a - přiznejme to 49. Okrsku k dobru - některé překvapivé okamžiky nemám z Joaquina Phoenixe pocit, že by ze sebe vydával víc, než je nutné. A to je docela problém, když je to celé především o něm. I když se Ladder 49 prezentuje jako poctivější řemeslo - netahá tu diváka za fusekli například honbou za psychopatickým žhářem, nejlépe z řad hasičů, není tu ani žádná rodinná tradice nebo tak něco - je to i u mě tak, jak to píše kleopatra: jako první se mi na dané téma vybaví Oheň od Howarda. A pak ten od Lucie, ale to už je jiný příběh;) 60% za dobře odvedenou práci. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nech sa na tento film pozerám z akéhokoľvek uhla, stále sa nedokážem zbaviť pocitu, že je nedocenený. Čomu sa čudujem viac je, že v tomto smere pomerne neskúsený štáb nezneužil myšlienku čisto akčno-hasičskej a zameral sa viac na osudy postáv, či už tragické, rodinné alebo v akomkoľvek smere ľudské. Samozrejme aj akcie pri požiaroch sú natočené so skvelým nábojom a precíznosťou, čo dáva filmu ďalšie plus. A k tomu všetkému (ako darček) pribudli aj vynikajúci herci. Phoenixa toho ešte veľa čaká a Travoltu som nikdy neprestal mať rád, takže prekvapením by som to nenazval. Samozrejme tá dávka filmárskeho klišé tam nemôže chýbať, ale dá sa cez to preniesť. 80%. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na určité aktuálne udalosti u nás som dostal chuť pozrieť sa na to jak pracujú profesionálni amerikánski filmoví hasiči. Znázornenie ich postupov je ok. Celkom zaujímavé a na filmové pomery sa nejedná o nejaké extrémne zveličené kúsky. Ale po ostatných stránkach to je celkom nuda. Film sa sústredí na vykreslenie obyčajného života hasiča. Čo robí v robote, keď nie je v teréne a hlavne jak tá nebezpečná práca ovplyvňuje jeho rodinu. A práve táto línia, ktorá má byť nosnou je taká nemastná neslaná. Postavy si ma ničím nezískali. Väčší priestor má len Phoenix a Travolta. Ostatní sú len do počtu. Travolta ako šéf tej jednotky mal občas zábavnú scénu alebo chvíľu keď rozdával múdre rady, ale Phoenix pôsobil celý čas znudene a bolo mi jedno či to na konci prežije alebo nie.Čo sa týka hasičskej tématiky, tak je u mňa stále vrcholom žánru akákoľvek epizóda zo seriálu Third Watch, ktorá sa venovala hasičom jak po akčnej stránke, tak čo sa týka vykreslenia postáv a náročnosti tohto povolania. 5/10. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (16)

  • Okrsek 49 byl v podstatě první film o boji hasičů s ohněm od Ohně (1991). Mezitím se v úloze muže v červené kombinéze objevil jen Arnold Schwarzenegger v Collateral Damage (2002) a Dennis Quaid ve Frekvenci (2000). V těchto filmech byl boj s ohnivým peklem ale odsunutý na vedlejší kolej. The Guys z roku 2002 byl zase adaptací divadelní hry vytvořené na počest hasičům, kteří zemřeli v New Yorku 11. září 2001. (imro)
  • Hlavní roli měl původně ztvárnit Stephen Lang, který již má za sebou zkušenosti s úlohou kapitána hasičů v divadelní hře The Guys. Když ale o film projevil zájem John Travolta, Lang byl okamžitě nahrazen. (imro)
  • Ve scéně, kde je Jack Morrison (Joaquin Phoenix) v hořící továrně a propadá se s ním podlaha, upadne mu helma. Když se však propadne, následuje střih, kdy mu kape na čelo voda, a helmu opět má a nasazuje si ji. (Cundroklepac)

Reklama

Reklama