Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejkontroverznější film posledních let je příběhem Handa (Russell Crowe) a jeho gangu vyznavačů Mein Kampfu, násilnických neonacistických skinheadských hrdlořezů, mezi které patří i jeho nejlepší kamarád Davey. Jejich pravidelnou zábavou je opíjení se do němoty a rasistické nájezdy na přistěhovalce v chudém předměstí australského Melbourne. Hando se brzy zaplete s mladou dívkou na útěku, drogově závislou Gabe. Když si ale místní bar koupí vietnamský přistěhovalec, zahájí skinheadi intenzívní válku o své území. Z Daveyho a Gabe se stanou milenci a Hando náhle neví, jak dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (316)

POMO 

všechny recenze uživatele

Nie zrovna rodinný film, sondujúci vyčínanie bandy skinheadov v austrálskom meste. Spočiatku nie je ľahké sledovať bandu hovád čoby hlavných 'hrdinov' - aziatom s baseballkami som držal všetky palce. No vykuknutím priateľstva a mileneckých afér medzi nimi film naberie dych a úspešne smeruje až do trefného, jemne sarkastického finále. To tiež kompenzuje prvotný nepokoj diváka z nestranného postoja filmu k zobrazovanému zlu a násiliu. Russell Crowe je výborný, trochu mi vadila lacná hudba. Zvažoval som nad 4*, no tie som dal komplexnejšiemu a príbehovo prepracovanejšiemu American History X... Nemalou zaujímavosťou je, že predstaviteľka Gabe (Jacqueline McKenzie) bola v skutočnosti závislá na heroine a predstaviteľ jej milenca, druhej hlavnej postavy Daveyho (výborný Daniel Pollock) sa do nej počas nakrúcania naozaj zaľúbil, aby po skončení filmovačky spáchal samovraždu skokom pod vlak. ()

Caelos 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem víc, mnohem víc. Film je prostě úplně obyčejný a místo skinheadů by tam mohla být jakákoliv jiná skupina, třeba i ti vietnamci. Žádná hlubší myšlenka jako v Kultu hákového kříže, prostě jen příběh o partičce pozérů, která dostane do držky a pak se schovává. Navíc je zde něco, co mi vadilo i u Kultu hákového kříže, ale až tady mi to plně docvaklo, když pořád provolávali, že tady je to jejich. Je to naprosto nepochopitelné, mluvit o nějakém (bílém) původu a že je tato země moje, když mí předkové byli přistěhovalci (USA, Austrálie). Působí to prostě směšně. ()

Reklama

teutates 

všechny recenze uživatele

Banda tupých hlav si krátí drahocenný čas poflakováním po městě, nadáváním, rozbíjením výloh, bitkama... a proč?! No protože jako "nadřazená rasa" se cití utiskovaní z každé strany. No a místo činu?! Jenom kecy. Hand jako vůdce gangu má plnou hubu mravních poučení o tom, co by mělo být a jak je nespokojený se systémem, no co proto udělal? Kulové. Jen by mě zajímalo, kdy nastává ten okamžik debilizmu, ktery změní celkový chod člověka, to je pro mě fakt záhada, ktery okamžik změní člověka natolik, že se z něho stane... Rumpr Campr 4/10 ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

za vším hledejte ženu :-) absolutně jsem si představovala, že ten film bude o něčem jiném.. a absolutně mě výsledek potěšil :-) vidět Russell Crowa za "mlada" v bombarďákách bylo příjemné a říkám Vám, že bych ho pustila za práh svých dvěří :-) ze začátku by jste rákosníkům nejraději pomohli vymlátit duši vyznavačům Mein Kampfu, ale o pár stop dále se karta obrátí :-) dost zajímavě na to, abych si svůj zážitek ještě několikrát zopakovala :-) ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Hodně drsný drama a sonda do života bandy australských skinheadů. Divoké, násilné, brutální ... Ale to je tak vše. Film postrádá nějakou větší hloubku, výpovědní hodnotu nebo nějaký zlom, který by člověka trochu chytnul za srdce. Tohle je spíš odpudivá podívaná plná násilí, bezmoci, lidské špíny, zla, hlouposti atd. Russel Crowe podal vynikající výkon, nad všemi zúčastněnými herci - komparzem vyloženě v podání své role vyčnívá. Každopádně s kultem jako je například Kult hákového kříže (1998) se film vůbec rovnat nemůže ... ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Během natáčení byl Russell Crowe kvůli své vizáži několikrát zatčen. (morgos)
  • Film získal australskou filmovou cenu v kategorii nejlepší herec, nejlepší zvuk a nejlepší původní hudba. (Sufferer)
  • Předobrazem Handa (Russell Crowe) byl vůdce Melbournských skinheadů Dane Sweetman, který si v době natáčení odpykával ve věznici Pentridge doživotní trest za vraždu. (ČSFD)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno