Reklama

Reklama

Epizody(2)

Obsahy(1)

Prohrává válku o habsburské dědictví. Prohraná se ale zdá i bitva o osud jejího manželství s Františkem Štěpánem. Příběh jedné z nejvýznamnějších vladařek se dočkal svého pokračování... Bavoři míří na Vídeň, Prusové na Prahu a slíbená uherská pomoc nepřichází. Nejsou peníze, chybějí zbraně, z velké části vojáků jsou invalidé. V zemi vládne hladomor. Všechny dostupné prostředky selhávají, a tak Marie i František sáhnou ke krajním řešením. V druhé řadě minisérie se Marie Terezie naučí, jak zacházet s nabytou mocí, a zároveň velmi bolestivě pocítí dopady svého postavení na svůj osobní život. Podaří se jí sice zažehnat katastrofu hrozící od pruského krále Fridricha II., ale vyskytne se nová hrozba v podobě Francouzů a Bavorů, kteří obsadí Linec a dostanou se až do Prahy. Do Vídně se vrací Františkova matka, která se k Marii chová velmi přátelsky a s porozuměním, ale její skutečné úmysly jsou úplně jiné. Chce Marii ponížit a Františkovi zajistit vůdčí postavení v rodině i v říši, i kdyby to mělo znamenat porážku Habsburků. Slíbená pomoc z Uher nepřichází, a tak se zoufalá Marie, přes protesty svých nejbližších, spolehne na pomoc barona Trencka. Úspěšný obchodník František Štěpán nedokáže bezednou habsburskou pokladnu plnit legálními prostředky. Bez vědomí své ženy začne obchodovat s jejím úhlavním nepřítelem. Tyto události spustí manželskou krizi provázenou žárlivostí, nevěrami. Dokážou se manželé přenést přes selhání toho druhého? (Česká televize)

(více)

Recenze (99)

slunicko2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Do třetího a čtvrtého dílu Vojta Kotek zhubl a vyloženě mu to sluší. 1) Méně už nafouklé císařovně._____ 2) Nasládle cukerinová pachuť je stále přítomna._____ 3) Historicky pochybné ztvárnění panovnice, dvorských mravů i některých událostí mě vadilo více, než v prvních dvou dílech, asi proto, že to zde je okatější. ()

Nach 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

O něco málo lepší než předchozí série. Bohužel ale se tu a tam stále objevuje ona televiznost ala Ordinace v růžové zahradě myšleno ve formě naivity klišé a různých dějových rozmělňování. Ovšem v daleko menší míře, než u předchozí první série. Film by zde potřeboval i přidat na epice, to znamená rozpočtu. Bitevní scény nemají mnoho vojáků, protože prostě nejsme Hollywood nebo BBC či Netflix. Vlastně se tu ani bitvy nenachází. Ovšem ten problém se tu a tam zjeví například při návštěvě vojenského ležení. A to mě v tu chvíli zamrzí, protože herci jsou excelentní (Vojtěch Kotek přímo září) a Steffi Reinspeergerová je mnohem realističtější Marie Terezie, než Stockingerová. Suma sumárum příjemné komorní televizní zpracování historické látky s excelentními kostýmy, herci a dobovými kulisami. Bohužel ale s nízkým rozpočtem. Vše ostatní jinak jde zde do průměru. 75% ()

Reklama

terunka003 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pokračování x obsazení, děj. Pokračování mi nebylo úplně po chuti, a to díky výměně představitelky hlavní postavy, vážně mi byla protivná. Díky za Zuzanu Mauréry, který svojí mimikou trochu rozbila nudnou linii vyprávění. Co do děje, vše se točí jen kolem války války války, která nedává smysl. ..to vážně nemáme jiné herečky než Vlasákovou? ()

Mariin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po třetím a čtvrtém dílu zůstává už jen pachuť. Kromě pokleslého bulvárního českého dabingu navíc historicky nepodložené fabulace z initmního života MT ve stylu Blesku a Aha. Vůči Marii Terezii urážlivé. Navíc celkově točeno záměrně v protikatolickém duchu, barokní zbožnost ukázána zkresleně jako něco perfidního a pokryteckého (v prvních dvou dílech to ještě nebylo tak okaté).... ()

marhoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Marie Terezie jako umolousaná korpulentí fňukna mě nenadchla. Jak se mi líbilo zpracování z roku 2017, tady jsem rozpačitá. Kam se poděli briskní scénář, lehkost a svižné tempo? Jiskra původní představitelky citelně chybí. Kostýmy a výprava kupodivu také tratí, atmosféra je slabší v porovnáním s předchozími díly. Mnoho postav, bohužel většina nevýrazných. Nelze vyzdvihnout ani dílčí role, kromě Zuzany Mauréry, které role mrchy sedí spolehlivě a my ji tak už dobře známe. Ta si ukradla celý díl pro sebe levou zadní, v Nebezpečných známostech by šlápla na patníček i samotné Glenn Close. Minisérie MT je jistě chválihodný počin, na mě však působil nečekaně tuctově, poněkud se roztekl a kamsi vsákl. Hodnoceno po třetím díle. Po čtvrté části: poslední díl působil svižněji, bohužel faktické nesmysly, které autorka vložila do děje, zjevně stran atraktivnosti, mně osobně nevyhovují. Marie Terezie byla osobností zajímavou i bez nemanželského potomka, takže takovému "vyčačkávání" nevidím důvod. ()

Galerie (161)

Zajímavosti (12)

  • Přestože je Vica Kerekes (Estelle / Faidra) Slovenka, byť maďarské národnosti, tak je ve slovenské verzi nadabována Zuzanou Tlučkovou, zatímco v té české se nadabovala sama. (funhouse)
  • V české verzi mluví všichni čeští herci a herečky svými hlasy, kromě Oldřicha Bělky (herec ztvárňující pana Harpina), kterého nadaboval Jan Szymik. (funhouse)
  • Zatímco v české verzi se někteří slovenští herci a herečky nadabovali sami, protože zvládají češtinu, tak ve slovenské jsou všichni čeští protagonisté nadabováni slovenskými kolegy. (funhouse)

Reklama

Reklama