Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tři indiánští bratři Kenai, Sitka a Denahi žijí s ostatními členy svého rodu v lesní osadě. Podle starých kmenových tradic každý z nich obdrží své totemové zvíře. Když přijde řada na Kenaie, jeho zvířetem se stává medvěd. S tím ale není chlapec zrovna spokojen. Jednoho dne jdou bratři lovit ryby, když je zničehonic napadne obrovský medvěd a Sitku zabije. Kenai se chce pomstít. Pronásleduje medvěda až do hor a tam ho zabije. Chlapcův život se v mžiku změní, protože ho Velký duch promění v medvěda, aby v jeho podobě pochopil, co znamená láska, naděje, štěstí a přátelství. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (168)

Dr.film 

všechny recenze uživatele

Pěkný příběh, ani ne tolik o indiánské tématice jako o vztazích mezi bratry a cestě k sebe poznání. Animace je příjemná - zejména doporučuji pasáže, kde světelné efekty prýštící z nebe jdou v doprovodu vynikajícího soundtracku Marka Mancina. Postavy nikterak barvité, ale pro hloubku příběhu a pochopení u dětských diváků dostačující. ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Ubírám body za předem jasné poselství a ještě jasnější pointu. Hlavní hrdina, který se od ostatních něčím liší, najde smysl života a ponaučení jen skrz proměnu ve tvora, kterého předtím považoval jen na nesmýšlející, vraždící stvůru. Nepotřeboval jsem jedinou nápovědu, abych se už na začátku nedovtípil, jak se to ve skutečnosti bude mít s medvídětem a čemu hrdina doopravdy dojde (dobrá, u úplného konce jsem i přesto mírně váhal a nechal se překvapit). Kromě medvědích hrdinů děj obohatila typická dvojice blbého a blbějšího, dvou losů, kteří měli za úkol odlehčit atmosféru, ale na rozdíl třeba od Pocahontas (kde podobná dvojice působila zbytečně) mít i nějaký vliv na hlavní hrdiny a jejich budovaný vztah - což je víc než uspokojivé. A finále? Nedržet se, vypustil bych tu vnitřní křehkou ženu, co ve mně dříme, a řval jako želva! K tomu se přidala nádherná, klasická animace, výtečná hudba (Disney se nezapřel) a recept na zatraceně dojímavý večer byl na světě! Mé 3* znamenají dobrý nadprůměr, emoce nakonec udeřily správné místo a i když průběh děje zase tolik nenadchl, dostal jsem velmi příjemný animovaný film, který dostatečně splnil i ta nejmenší očekávání. ()

Reklama

ethos 

všechny recenze uživatele

Celkom prijemne prekvapenie. Cakal som presladenu sracku. Ono to sice bolo presladne, ale nejak to neprekazalo. Lahko sa to pozeralo malo to kratku minutaz co by taketo filmy mali mat lebo inac su nehorazne nudne. Bolo to super nakreslene tak klasicky. Pripomenulo mi to starsie disnyovky ako pocahontas a lion king no proste trochu klasiky pomedzi vsetky pixarovky. Na druhej strane ja osobne mam asi predsa len pixarovky radsej. ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Pěkné písně, roztomilá zvířátka, skvělá animace, dva super ukecaní losi. Ale to je asi tak všechno. Příběh je jako u všech disneyovek z posledné doby na draka a zvraty ve filmu, které mají být nečekané jsou spíš trapné a každý si je domyslí dopředu, asi až na malý haranty. Prostě už to neni jako bejvávalo. A musím zde také upozornit na disneyovské kopírování Pixaru, které se projevilo v závěrečných titulkách. ()

liberita 

všechny recenze uživatele

Štúdio Disney opäť spojilo svoje sily s komponistom Markom Mancinom a hudobníkom Philom Colinsom, podobne ako pri Tarzanovi a dobre urobilo. Hudba a piesne krásne dokresľujú príbeh a drsnú severoamerickú krajinu. V slovenskom preklade mi ale trochu vadilo, že piesne prespievali No Name, mali radšej zostať v originálnom znení. Veľmi sa mi páči myšlienka totemových zvierat a duchov a duší putujúcich po oblohe polárnou žiarou. Animácia je tradične výborná a plná farieb (hlavne pri už spomínanej žiare). Príbeh samotný má v sebe veľkú moc a je veľmi jasne vidieť, ako sa Kenai vnútorne mení. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (7)

  • Po kritickom a komerčnom úspechu Levieho kráľa (1994), predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti Disney, Michael Eisner, vyzval k ďalšiemu animovanému filmu založenému na živočíchoch. Navrhol pritom severoamerickú kulisu, inšpirovanú pôvodnou krajinomaľbou Alberta Bierstadta, ktorú si kúpil. (Scraffy)
  • Na konci titulků se nachází ještě jedna scéna, kde medvídě Koda říká, že během natáčení nebylo ublíženo žádným zvířatům. (TwoFace)

Reklama

Reklama