Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Herb Brooks byl jmenován trenérem amerického hokejového týmu pro Olympijské hry v Lake Placid v roce 1980. Nastiňuje svůj plán, kdy chce hru postavit na kanadsko-ruském hokejovém stylu, což hned v úvodu vzbuzuje nejistotu. Brooks říká, že tímto způsobem lze porazit i dosud neporazitelné Sověty. Od vedení dostává volnou ruku ve výběru týmu a v tréninkových metodách. Brooks přizve do realizačního týmu jako svého asistenta Craiga Patricka a poté vybírá na kempu v Colorado Springs 26 hráčů z řad amerických universit. Začátky přípravy jsou těžké. Hráči mají mezi sebou nevyřízené účty. První přípravný zápas absolvuje tým v Norsku s místní reprezentací a ten končí remízou. Brooks zuří, nevidí v týmu zápal pro hokej, a tak po zápase nenechá hráče odejít do kabiny, ale dá jim velmi těžké a náročné tréninkové dávky. Hráči tak pochopí, že Lake Placid nebude jen výlet a zábava. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (419)

Shit 

všechny recenze uživatele

Z hokejového prostředí je to to nejlepší co se dá sehnat. Pravda, filmů o hokeji moc neni, ale i tak je to výborně natočený a i pro ty, kteří nejsou fanoušci hokeje, to může být velice dobrý film, který dokáže lehce vtáhnout do děje. Velkým plus tohohle filmu je perfektní kamera při zápasech, každá akce je braná z několika úhlů a kameraman si stim ještě různě pohrává, takže tomu neni co vytknout, jen gólový situace podle mě postrádají víc emocí, chtělo to mnohem bouřlivější prostředí na stadionu a větší radost hokejistů, toho se dostává, až ke konci a to hlavně v zápase s SSSR, tedy v zápase kterým tenhle film vyvrcholí, ale žádný bouřlivý prostředí z toho neni stejně moc cítit a to je škoda, to by byl ještě větší zážitek. Samozřejmě se taky nemůžu nezmínit o Kurtu Russellovi, jeho výkon je mimořádný a typově se na to hodí dokonole, trošku mimo byl Tichonov, ale to nebyla nějak zvlášť podstatná postava, ale jeho výraz při porážce byl dokonalej a ten americkej patriotismus taky nebyl tak stršnej, jak se tady v některých komentářích uvádí. Rozhodně je to jeden z těch lepších sportovních filmů, ale na úplnou špičku se to nedostalo ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších sportovních filmů s hokejovou tématikou. Člověk by ani neřekl, že se jedná jen o televizák, protože řemeslně je to práce dotažená po všech stránkách, snad jen určitá "omezenost" pohledu při herních pasážích dosvědčuje, že skutečně heroický příběh bandy univerzitních amatérů, kteří to nandají neporazitelné Sborné, byl koncipovaný pro potřeby televize. Nemá cenu se zabývat patosem, je totožný s tím, s jakým našinec smýšlí o Naganu, podpořený navíc určitou morální krizí, kterou americký národ v době památného finálového zápasu procházel. Logicky jsou pak ostatní utkání odsunuta jaksi na druhou kolej, protože ať už byl vztah USA a SSSR jakýkoli, Sborná platila tak jako tak za extra hodnotný skalp. Pochvalu si zaslouží zejména dynamická a místy až dokumentaristická režie (místy zase typicky heroizující) a skvělé herecké výkony pod kapitánskou taktovkou Kurta Rusella. Skvělý film o skutečně pamětihodné události, která v hokejových dějinách sotva hledá paralelu. Jediná výtka: Tichonov není jako "padouch" věrohodný ani za mák. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zcela určitě možná největší sportovní zázrak v historii. Bohužel filmu škodí více scén jako byla ta s píšťalkou po odfláknutém zápase. Kurt Russell v roli trenérské legendy uspěl. Je pravdou ovšem to, že když jsem film viděl poprvé tak se mě líbil určitě více. Samotný hokejový zápas je stylově nezajímavý až běda. Divák toho ze samotné až tolik zajímavého nevidí. Navíc filmu ublížila zbytečně nataženost střední pasáže. 75% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

A to som si myslel, že kvalitné športové filmy sa už ani netočia a tu málo chýbalo k piatim hviezdičkám! Ozaj strhujúci film o hokejovej nádeji, priateľstve a tvrdej drine. Síce zase jeden z filmov, ktorý vyzdvihuje ich národ, preto Amíkov (niekedy) z duše nenávidím, no cez to všetko som im držal palce, dokonca aj keď hrali proti našim. Skvelo natočené hokejové zábery, kamera, dramatické zábery z lavičky, proste dráma ako má byť! Vytkol by som len niektoré zle natočene zákroky brankárov a lepšiu, dramatickejšiu hudbu. 80%. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Až škodolibě jsem se pobavil nad tím, že vrcholem filmu není zisk nejcennější trofeje, ale porážka Sovětů. Film tak končí v momentě, kdy zázračné studentíky čeká ještě jeden zápas, o kterém se však dozvíme až z titulků. Ale i tak si s tím tvůrci poradili se ctí. Stejně jako s celým příběhem. Žánrové mantinely naplnili až po okraj, ale dál už se neodvažili, což je docela škoda. Až na scény přímo z "ledu", které braly dech, film nepřináší nic nového. Ale co čekat od Walta Disneyho, že? ()

Galerie (34)

Zajímavosti (22)

  • SPOILER": Snímek se od skutečnosti v některých detailech odlušuje. Například ve filmu se Jack O´Callahan (Michael Mantenuto) při posledním přípravném utkání se Sověty před olympiádou zranil a během olympijských utkání nastupuje až při zápase finálové skupiny proti Sovětům. Ve skutečnosti se však skutečný O´Callahan objevil již v zápasu základní "modré" skupiny proti Rumunsku, kde si připsal asistenci k brance, kterou Rumunům vstřelil Steve Christoff. (bigwendy)
  • Kurt Russell se vzdal části svého honoráře, aby mohl 800-1000 hlavý komparz jíst teplé jídlo, namísto svačiny. (HellFire)
  • Historická chyba ve filmu: Rumuny porazili Američané 7:2 a ne 7:3, jak je uvedeno ve filmu. (Robbi)

Související novinky

Hugh Jackman a skoky na lyžích

Hugh Jackman a skoky na lyžích

21.01.2015

Sportovních filmů nikdy nebyl nedostatek, jen málo z nich se ale věnuje zimním sportům. Hokejový zázrak, Kokosy na sněhu nebo Sjezdař s Robertem Redfordem teď ale nafasují dalšího celovečerního… (více)

Kurt zase trenérem?

Kurt zase trenérem?

01.02.2005

Poté co Kurt Russell ztvárnil legendárního hokejového trenéra Herba Brookse ve filmu Miracle, asi patrně našel v tomto pro film vděčném řemesle zalíbení. Od hokeje si tentokrát odskočí ke koním ve… (více)

Reklama

Reklama