Reklama

Reklama

Vesper Chronicles

Trailer 3

Obsahy(1)

Ekosystém země se v blíže neurčené budoucnosti zhroutil. Třináctiletá houževnatá Vesper, která žije se svým paralyzovaným otcem, se snaží obstarávat obživu, jak to jde, a zároveň ve své laboratoři experimentuje s biologickými materiály. Když jednoho dne najde v lese záhadnou ženu, doufá, že ji zavede do Citadely, místa, odkud mocní rozhodují o osudu zbytku světa. Kristina Buožytė a Bruno Samper umně využívají kulis lesnaté litevské krajiny, do níž zasadili děj této dystopické sci-fi, a díky kombinaci silných hereckých výkonů, jedinečného výtvarného konceptu a nápadité hudební složky přináší divákům vskutku komplexní audiovizuální zážitek. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (83)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

zajímavé prostředí depresivního "postapo" světa kdy mi nejednou na mysli vytanula vzpomínka na Garlandovu Anihillation. Jenže stejně jako ona mě to příběhově lehce minulo a čkoliv nemám nic proti komorně laděným filmům, z Vesper se žádná klasika nestane. Je nicméně třeba ocenit, že v Evropě - konkrétně v Litvě - je možné natočit něco podobného...60% ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Sci-fi snímek, který překvapí hlavně svým původem (jako mnozí zdejší uživatelé jsem byla mile překvapená z vizuální vytříbenosti filmu, který vznikl v koprodukci Litvy a Belgie) a zařazením do Hlavní soutěže na KVIFF. Zapůsobila na mě hutná depresivní atmosféra, méně už pak pravidla (respektive žádná pravidla) fikčního světa. A závěr se teda taky moc nepovedl. ()

Reklama

Martrix 

všechny recenze uživatele

Audiovizuálně skvostné. Dystopický svět v tomto podání, vzbuzoval smutek i přesto, že jeho obyvatelé stále bojovali a postava Vesper beznaději nepropadala. I když mi ten koncept zhrouceného ekosystému moc nevoní, velmi rád přimhouřím oko, protože ten zbytek zaslouží velké uznání za nápady i zpracování. Takhle to má vypadat. Naštěstí se tvůrci nepouštěli do zbytečně velkých akcí jako kdysi Garland. V tom komorním a poetickém duchu, kdy má atmosféra navrch před hereckou a scénáristickou exhibicí, to je sice pomalejší...ale kam by jste nakonec v soumračné budoucnosti lidstva, chtěli spěchat? Kdyby to občas obsahově neskřípalo, byl bych nadšený...takto jsem "jen" velmi spokojený. ()

mata77 

všechny recenze uživatele

Film na mňa zapôsobil silno depresívne a to sa zatiaľ podarilo len niekoľkým sci-fíčkam s podobným námetom. Je možné, že to je európskou produkciou, ktorá mi je myšlienkovo bližšie a často pôsobí reálnejšie, ako nabúchané hollywoodske trháky. Z filmu srší neskutočná beznádej a sledovať niektoré scény, ktoré mali byť pozitívne, boli naopak najťažšie na spracovanie. Dialógy sa nezaoberali vysvetľovaním, dej sa veľmi neposúval dopredu v čase a išlo vlastne len o prežitie niekoľkých konkrétnych dní v tomto desivo vyčerpanom svete. Celým filmom sa tiahne komorná atmosféra a pri takto dlhej stopáži mi chýbalo aspoň jedno jasnejšie gradovanie deja na oživenie. ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Totálně zničený svět, bezútěšný a depresivní, ve kterém přežívají jen lidé bezohlední a krutí. Ale i na takovém místě se může zrodit něco krásného a smysluplného. I takový svět může vykoupit laskavá a nesobecká duše... Originální, neokázalý, ale výtvarně do detailu vyšperkovaný příběh s jasným poselstvím. Moc hezké. ()

Galerie (25)

Zajímavosti (3)

  • Létající dron, sloužící ke komunikaci s otcem Vesper (Raffiella Chapman), je buď CGI, nebo opravdový dron. Ten byl velmi hlasitý (jako sekačka na trávu) a když se herci kvůli hluku nemohli sousředit na dialogy, byla to CGI verze. (mnx)
  • Žádná scéna nebyla natočena pomocí zeleného pozadí. Většinou jde o vylepšení záběru skutečné rostliny nebo létajícího stroje, či jsou použity klasické mechanické efekty. CGI efekty byly použity, jen když to bylo absolutně nutné. (mnx)

Reklama

Reklama