Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Psal se rok 1916. Romanovci slavili 300 let své vlády matičce Rusi a na nádherném plese se loučila princezna Anastasia se svou babičkou Marií. Vtom se objevil odvržený carův mág, Rasputin, aby se pomstil celému rodu Romanovců. Přizval si na pomoc kouzla a čáry a uvrhl na celý rod kletbu. Pohromu přežila jen mladinká Anastasia. Když pak o mnoho let později opustila sirotčinec, neměla tušení, kdo vlastně ve skutečnosti je. To Dimitrij, pohledný mládenec, v ní poznal dokonalou dvojnici ztracené princezny a přemluvil ji, aby se s ním vydala do Paříže. Anastasia si pomalu začíná vzpomínat na svou minulost, do které patří i zlý Rasputin. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (146)

VanTom 

všechny recenze uživatele

Příběh krásné romantické pohádky s povedenou animací vyznívá vlastně docela dospěle, nejmenším dětem ho tak zpřístupňují hlavně komické zvířecí postavičky. Titulní Aňu si jako živoucí lidskou bytost, půvabnou a ráznou dospívající dívku bez minulosti, nelze nezamilovat, vypíchnout pak musím ještě nádherné písničky ve fantastickém muzikálovém provedení. ()

Tsuki003 

všechny recenze uživatele

Nu... není možné říct, že by to bylo tak zlé. Mám výhrady k animaci mimiky a obličejů vůbec (hlavně Dimitrijho), ale jinak to šlo. Nevím, kdo přesně tohle vymyslel, protože jestli jsem se nepřekoukla, v titulcích je možné se dočíst, že film je dělaný podle divadelní hry... ale takhle s happyendem nám to v realitě nekončilo, že? Osobně mi přijde lehce morbidní udělat pohádku s veselými písničkami a šťastným koncem o osobě, která byla zavražděná v sedmnácti... No. Bez historických informací by to asi bylo stravitelnější :) Jinak rozpadající a sám sobě do útrob nakukující Rasputin mě pobavil, ale na to můžou mít menší děti odlišný názor :) Celkem povedený soudtrack, žel co do zpracování to má k Disneyovkám daleko. ()

Reklama

MejsaKulicka 

všechny recenze uživatele

Osobně je tohle moje oblíbená pohádka. Existuje opravdu po málu pohádek, které jsou založeny (nebo se aspoň podobají) nějaké historické události. Příběh romanovců je velmi zajímaví a to i okolnosti vzniku této pohádky. Pohádka má klasické kreslené provedení – krásná princezna, krásná příroda, krásný všechno, až na Rasputina. Anastázie se od normálních princezen ale liší a to hlavně svou neomaleností a drzostí. Samozřejmě nesmím, zapomenou podotknout nádhernou hudbu od Davida Newmana, které by se dala přirovnat k mistrovskému dílu. ()

Prometheus69 

všechny recenze uživatele

Na tu dobu, velmi povedená animace, překvapilo mě jak až Princka dospělá může být :). Rozpadající nemrtví záporák z lampičkou taky vcelku pobavil... Ale přesto všechno, je tam toho velice málo! I na Disney tehdejší doby... Nejhůř je na tom asi ten Nasvidanija konec... který to všechno mimořádně ne-efektivně zabil. Pro mě, nejslabší Disneyvka. Což je škoda, pač vizuál je naprosto okouzlující, dalo se z toho vymáčknout jistě i víc víc.... 40% Hudbu neřeším, tyhle pasáže jsem raději přeskakoval.. a že jí je tam víc než samotného děje. Je to prakticky muzikál... které vysloveně nesnáším! ()

`barocco 

všechny recenze uživatele

Fox Animation Studios, pobocka Twentieth Century-Fox vytvorilo za svejej existencie len dva klasicke animovane filmy (Titan A.E.(2000) a Anastazia (1997)) plus jeden 3D animak, Ice Age (2002) . Napriek teda mlademu studiu film Anastazia ma bravurnu este zvacsa rucne robenu animaciu, velmi dobry scenar o legendarnej dcere ruskej carskej rodiny Romanovcov Anastazii a vynikajuce piesne ktore dotvaraju cely pribeh. V originalnych hlasoch mozme pocut Meg Ryanovu ako Anastaziu, Johna Cusacka ako Dimitrija, Kelseyho Grammera ako Vladimira ci Christophera Lloyda ako Rasputina. Svojho casu Anastaziu reprizovala HBO kol dokola vo vynikajucom ceskom dabingu samozrejme s kompletne prespievanymi piesnami v cestine.... Ak si z tohto animaku postavicka Bartoka vynutila volne pokracovanie (realizaciu vsak robilo ine animacne studio) mne osobne vsuvka dvojice netopierov vadila aj ked rozumiem ze to bola ulitba pre maleho divaka nakolko vynikajuci namet sa bez nich kludne mohol zaobist. Nakoniec len dodam ze film cerpal namet zo skutocnosti a nasledne z legendy, nakolko telo Anastazie sa po vyvrazdeni rodiny Romanovcov nenaslo co viedlo k spekulacii ze sa napokon dostala do Pariza k dvom sestram manzelky cara Mikulasa II ktore vcas opustili Rusko pred vtedajsimi revolucnymi udalostami (teda nie stara mama, ako uvadza film...) Vacsina historikov vsak zastava nazor ze mladucka Anastazia bola tiez zastrelena spolu s ostatnymi surodencami a spolu s jej rodicmi, carom Mikulasom II a jeho manzelkou Alexandrou Fiodorovnou dna 17 jula 1918 bolsevickou tajnou policiou. Anastazia Nikolaevna Romanovova s slachtickym titulom Velkoknazna Ruska mala vtedy prave 17 rokov. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (9)

  • Snímek se zabývá známou teorií, podle které měla skutečná princezna Anastázie Nikolajevna vyvraždění svého rodu přežít. Stejnou teorií se zabývá například i film Anastasia (1956). Tato teorie byla vyvrácena roku 2008, kdy byly nalezeny ostatky skutečné Anastázie. (fiLLthe3DD)
  • V reálnom živote Olga naozaj povedala na kresbu Anastasie, že vyzerá ako prasa, ktoré jazdí na koni. Bolo tak napísané v liste otcovi Anastasie. Obraz použitý vo filme je skutočnou reprodukciu pôvodného obrázku. (Carol Pifková)
  • Portrét v tanečnom sále zahŕňa celú rodinu vrátane psa. Pes existoval i v reálnom živote. Tento pes sa volal Joy a patril bratovi Anastasie, Alexejovi, a bol nájdený živý v dome, kde bola rodina zabitá. Pes Anastasie, Jimmy, však neprežil. (Carol Pifková)

Související novinky

Zemřela herečka Angela Lansbury

Zemřela herečka Angela Lansbury

11.10.2022

Přichází smutná zpráva ze Spojených států, v požehnaném věku šestadevadesáti let totiž v úterý 11. října zemřela v kalifornském Los Angeles americká herečka Angela Lansbury. Jen za pár dnů by přitom… (více)

Reklama

Reklama