Reklama

Reklama

Skandál v katolické škole

  • USA The Dangerous Lives of Altar Boys (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dramatický příběh ze 70. let nás zavádí do katolické střední školy, kterou navštěvují dva kamarádi Francis (Emile Hirsch) a Tim (Kieran Culkin). Oni i jejich nezkušení spolužáci zatím vnímají svět podle jednoduchých pravidel. Existuje dobro a zlo, které od sebe lze vždycky odlišit. Sestra Assumpta (Jodie Foster) v jejich životech figuruje jako úhlavní nepřítel a proto chlapci nakreslí komiks, v němž sestra vystupuje jako zloduch na motorce. Ve skutečném životě oba přátele potkávají události komické i vážné a maturita se blíží. Francis prožívá první lásku ke spolužačce Margie (Jena Malone) a zjišťuje, že život není takový, jaký se zdá a že dospět znamená naučit se samostatnosti. Cesta od nevinnosti k poznání není vůbec lehká (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Marqta 

všechny recenze uživatele

Zajímavý film, který boří klišé filmů o rebelujících klucích. Velkým plusem je prolínání hraných částí s těmi, které jsou formou komixu ve které vystupují oni kluci/suprhrdinové. Díky tomu člověk může poznat lépe jednotlivé postavy, ale také to je originální prostředek k tomu, aby vás film nezačal nudit. A Jodie to zahrála dokonale odporně :) ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Velmi překvapivá perla, která právem kralovala v roce 2002 festivalu nezávislé produkce Sundance. Skupina znuděných kluků v církevní škole vyvádí různé výtržnosti, která se velmi rychle stupňují, až záhy nabírají sebezničující charakter. Mimořádně působivě natočený malý snímek, který se zcela obejde bez filmařských klišé, překvapivý, originální a VELMI poutavý s kvalitními hereckými výkony většinou nepříliš známých herců - jedinými známějšími jmény jsou Jodie Foster (v roli vrchní jeptišky Nunzilly), která snímek zaštítila i producentskou spoluúčastí, Kieran Culkin a Vincent D´Onofrio (který je však k nepoznání). Hraná akce se prolíná se stylizovanými animovanými sekvencemi, které jistým pokřiveným pohledem reflektují hereckou akci a tvoří stylový protipol. Dalším prvkem, který filmu přidává na síle je hudba Marca Beltramiho, která v hrané části snímku je velmi decentní a komorní, zatímco v animovaných sekvencích nabírá na monumentálnosti... Jako celek velmi překvapivý snímek, který je IMHO tím nejlepším v čem se kdy Jodie Fosterová objevila - Taxikáře a Mlčení Jehňátek nevyjímaje... ()

Reklama

Dudek 

všechny recenze uživatele

Obrovské překvapení, snímek o kterém jsem nikdy dříve neslyšel a přesto mě hned svým prvním záběrem dostal do kolen. Sympatický příběh o dospívání, přátelství a všem okolo toho. Skandál v katolické škole navíc nejede v zajetých kolejích, ale přispívá s vlastními názory a stává se tak po dlouhé době opět filmem s myšlenkou. Stejně jako většina jiných nestudiových projektů se drží reality a nesnaží se získat na zobrazování romantických nepravd. Zajímavostí je též komixová vsuvka, která sice někdy není zrovna logická, ale skvěle příběh obohacuje a posouvá dál. Drsné ukončení je jen taková třéšinka na dortu. ()

marcek 

všechny recenze uživatele

Vážně úžasnej film. Hodně dlouho jsem se na něj těšil, protože jsem ho v programu viděl už týden dopředu. Samozřejmě mě nezklamal. Kierana jsem viděl poprvé, a doufám, že ne naposled - je dost dobrej. Emilie Hirsch je stará známá, ale hlavně mě zaujala Jena Malone, která byla vážně bomba. Dost dobrej film. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Príbeh dvoch dospievajúcich chlapcov spriaznených s katolíckou školou a jej duchovnými cestami vo výbornom podaní Kierana Culkina a Emile Hirsha je akousi lekciou dospievania a preveľkej ctižiadosti o chlieb každodenný, no to teda zrovna nie ale ide o výslnie medzi svojimi rovesníkmi aby ukázali že nápaditosť im určite nechýba, tobôž aby mali strach pred dospelými. Prestrih v deji s kreslením comicsom bol fajn nápadom, dotváral dej do lepších sfér. A slávne meno ako Jodie Foster je v tomto prípade len určité krovie alebo presnejšie len do počtu, pre nedostatok priestoru. "Aspoň že má kto takéto nenápadné snímky produkovať." ║Rozpočet $12miliónovTržby USA $1,815,864Tržby Celosvetovo $2,036,599 ()

Galerie (19)

Zajímavosti (10)

  • Tvorcovia filmu uviedli, že Emile Hirsch bol prvým hercom, ktorého mali na mysli pre postavu Francisa, pretože vyžaroval „nevinnosť a naivitu“, ktorú hľadali. (Arsenal83)
  • Báseň, kterou Francis (Emile Hirsch) ve snímku recituje, je "The Tiger" od Williama Blakea. (savra)
  • Ani filmári, ani Jodie Foster neplánovali, že bude hrať úlohu prísnej katolíckej učiteľky a riaditeľky školy, sestry Assumpty, a zároveň bude producentkou. Jodie však rola priťahovala a tak zavolala produkčnej kolegyni Meg LeFauve a požiadala ju o túto rolu. LeFauve prijala a povedala, že to nie je "tradičné obsadenie vidieť mladú krásnu ženu v takejto úlohe". (Arsenal83)

Reklama

Reklama