Reklama

Reklama

VOD (1)

Patrick Bateman je mladý ambiciózní finančník, který je tam, kde chtěl být. Žije na Manhattanu, má snoubenku, pracovní postup. Co ho však vede k tomu, stát se krvavým zabijákem, ví jen on sám. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (829)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Spoilery! Několik hodnotitelů se zde rozčiluje nad tím, že vraždy v tomto snímku nemají smysl ani opodstatnění a jsou sem zakomponovány jen proto, aby se něco dělo. S tím absolutně nemohu souhlasit. Každá vražda zde byla vysvětlena, respektive to, co jí předcházelo. Když si prostě nějaký zrzavý retard z Buzuluku troufne mít lepší vizitku než mám já, tak svůj zvednutý adrenalin musím nějakým způsobem vyventilovat. Ještěže se po světě potulují bezďáci a kurvy. Tyto dvě skupiny jsou přímo vzorovým materiálem k likvidaci. Lidé mají různé koníčky, kterými utíkají z šedi a stereotypu vlastního zaměstnání. A čím se koníček od náplně práce odklání více, tím pro duševní zdraví člověka lépe. Velmi příjemně mě potěšila celá plejáda super herců v čele s Balem, který si skvěle střihl roli Patricka Batemana a vysloužil si v budoucí roli Batmana. Dost mě zaskočilo, že měla něco podobného na svědomí žena. Ještě více mě zaskočilo, jak je v tomto filmu s něžným pohlavím nakládáno. V podstatě zde reprezentují roli zbytečného obalu kolem vaginy na čtyři - žena. Je fajn vidět snímek, který není dílem emancipované feministky. Taktéž si myslím, že se režisérce skvěle podařilo přenést na plátno duševní prázdnotu hlavního hrdiny. Jen se to nedočkalo pochopení u diváků. Považují to za nedostatek filmu a ono se přitom jednalo o autorský záměr. Za mě lepší tři kousky. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 2000 mal premiéru snímok "Americké Psycho" (American Psycho). Podvedome to evokuje súvislosť s americkým filmom "Psycho", ktoré v roku 1960 natočil geniálny režisér Alfred Hitchcock. Ale to je len klamlivé zdanie. Hitchcockove "Psycho" je kultový titul, ktorý sa zlatým písmom zapísal do dejín svetovej kinematografie. Film "Americké Psycho" je hlúposť, ktorú natočila bezvýznamná kanadská režisérka Mary Harronová. Je to nudné, je to nezáživné, a keď tam pobehuje Christian Bale s motorovou pílou a holou riťou, tak je to doslova trapné. Literárnu predlohu od autora Breta Eastona Ellisa, podľa ktorej to bolo natočené, som nemal možnosť čítať. No a film, ktorý mi naservírovala kanadská režisérka Mary Harronová, ma ničím neoslovil. ** ()

Reklama

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Pohled na bezcitný, odcizený, snobský svět, kde všichni jsou do určité míry pošramocení, ale Patrick Bateman je pošramocený zdaleka nejvíc. Jeho porucha (nejspíš sociopatie?) je tak závažná, že ke konci už jsem si říkala, jestli skutečně nebyla většina z toho spíše halucinace založená na jeho vnitřních choutkách, než aby byl opravdový sériový vrah. Ale těžko říct. Film zanechává diváka trochu zmateného, ale každopádně je to silné kafe. Na jednu stranu mi přišel pohled do psychiky takového narušeného člověka zajímavý, na druhou stranu to bylo tak kruté, chladné a plné beznaděje, že to na mě bylo chvílemi moc. Někdy to však hraničí s absurditou natolik, že je to místy dokonce vtipné - například ta šílená povrchnost a předhánění se ohledně firemních vizitek. Filmu nelze upřít, že je to pozoruhodný náhled do určité extrémní společnosti, která plodí "defektní" jedince, ale určitě to není pro každého. Jsem ráda, že jsem to viděla (navíc Christian Bale je skvělý), ale svou mírou zvrácenosti a oproštění od emocí to určitě není typ filmu pro mě. ~(3,3)~ ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Ze všech stran jsem slyšel, o jaký že kult se nejedná.. Myslím však, že je American psycho přeceňováno. Přehnaná brutalita a obscénnosti sice zavádějí tento film do vod ne zcela prozkoumaných a tudíž zajímavých, ale to nestačí. Christian Bale je výborný, ale nepodařilo se mu mě okouzlit natolik, že bych s ním sympatizoval.. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nemůžu se rozhodnout, jestli je Americké psycho povrchní, nebo geniální, ale rozhodně zachytilo zeitgeist a stalo se nepopiratelným kulturním reliktem. Nejlepší role Balea, který se pro tenhle typ narodil. Sice nevím, jestli to něco zvládá říkat, nebo je to jen předhkádá banální devadesátkový antikonzumerismus, ale tomu filmu jsem se časem otevřel. Jenže kolik vrstev "This confession has meant nothing" potřebuju? 3 a 1/2 ()

Galerie (108)

Zajímavosti (55)

  • Ve „vizitkové scéně“ je několik chyb, resp. nesouladů s tím, co je v této scéně řečeno: Písmo na Batemanově vizitce není „Silian Rail“ (jak Bateman sám ve filmu říká), ale font z rodiny Garamond, patrně „Garamond Classico SC“ od společnosti LinoType – verze z roku 1994. Batemanova vizitka má v názvu firmy Pierce & Pierce mezeru před ampersandem, ale ne za ním, což lze považovat za typografickou chybu. Navíc ampersand samotný je z nějakého důvodu menší velikosti než zbytek názvu. Písmo na vizitce Davida van Pattena není „Romalian“, ale je to verze fontu „Bodoni“. Písmo na vizitce Timothyho Bryce není extrudované/vyvýšené, ale naopak vtisknuté (jako na všech vizitkách). Vizitka Paula Allena nemá žádný vodotisk – ten se aplikuje na papír, který je alespoň částečně průhledný, což Allenova vizitka není. Slovo „acquisitions“ je na všech vizitkých uvedeno chybně – chybí v něm písmeno C. Na všech vizitkách je uvedeno stejné telefonní číslo; pro danou společnost a pozice postav v ní se dá předpokládat, že by každý měl vlastní telefonní linku. Jména barev papíru jsou ryze fiktivní a neodpovídají názvu žádnému používanému typografickému barevnému vzorníku. Pro úplnost k písmům: Allenova vizitka je vytisknuta písmem Copperplate Gothic z roku 1901, které je také použito v úvodních a závěrečných titulcích filmu; Bryceova vizitka používá obyčejné písmo Helvetica, které – oproti reakci postav ve scéně – lze považovat za běžné a nijak impresivní. (kriplozoik)

Reklama

Reklama