Reklama

Reklama

VOD (1)

Patrick Bateman je mladý ambiciózní finančník, který je tam, kde chtěl být. Žije na Manhattanu, má snoubenku, pracovní postup. Co ho však vede k tomu, stát se krvavým zabijákem, ví jen on sám. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (829)

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film opravdu nebyl můj šálek kafe. Příběh o masovém zabijáku se Schaymalonovskou pointou? Ne vážení, nic pro mě. Popravdě jsem původně o tento film ani moc nestál, nakonec mě ale zvědavost přemohla. Začátek byl naprosto dokonalý. Samozřejmě, že myslím ty titulky. Obdivuju tvůrce se smyslem pro detail, jenže tento smysl asi pozbytek celého filmu někam vyprchal. A tak jsem jenom hleděl na jen tak nadhozené a nevypointované postavy, které se celým filmem potulují bez ladu a skladu. Například obrovským hříchem byl plně nevyužitý vynikajíci Dafoe, který opět dokázal, že se svým hereckým umem dokáže strhnout celý film jen pro sebe. Ch. Bale, ne že by hrál nijak špatně, ale jako by se ve své roli nedokázal usadit. Napřed přehrává, pak zase hraje velice civilně, což mě nepřinutilo uvěřit mu jeho Batemana. Ovšem pokud vezmeme pouze jednotlivé scény, tak zde Bale předvádí naprosto úžasné výkony. I ostatní herci nehrají nijak špatně, jen kdyby jejich postavy nebyli pouhými samoúčelovými šablonkami. Zde si režie neporadila s jednotící linkou a když ke konci Bateman přiznává, že se nikomu nepodařilo dostat se do jeho nitra, tak to dvojnásobně platí o celém filmu. Stal se přesně tak povrchním jako je Baleova postava. PS: malý vzkaz tvůrcům: "Překvapivá pointa bez vysvětlení oné pointy, ztrácí účel pointy." ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

O tomhle filmu jsem slyšel už před lety, ale dokonale mě odradil svým béčkovým plakátem (jasně - přitom taková blbost, ale já na to prostě dám). Když jsem se k němu tedy konečně - po dlouhých 17 letech od jeho premiéry - dostal, zjistil jsem, že mě to hodně bavilo, byť toho béčkového dojmu jsem se částečně nemohl ubránit ani při jeho sledování, a ten film v mých očích snižují dvě věci: to, že to natočila ženská (navíc mně naprosto neznámá, a když se dívám na její filmografii, tak to mé mínění o ní nijak nezvyšuje, naopak), a za druhé fakt, že se v tom filmu nevyskytuje žádná hezká holka - všechny herečky do jedné jsou zde vyloženě nehezké, což je minimálně zarážející. Co mě tam naopak bavilo asi nejvíc, byla skvělá kamera, výtečný hudební doprovod (všechny repliky hlavní postavy o hudbě jsou strašně zajímavé a skvělé), a především pak v první řadě famózní herectví Christiana Bala, který je zde naprosto fantastický a očividně si tuto roli hodně užil. (Velmi pozitivně hodnotím i to, že byl době natáčení stejně starý jako postava, kterou ztvárnil - snad na nic nejsem víc alergický, než na to, když je příliš starý / mladý herec obsazený do role, které věkově absolutně neodpovídá). Překvapivě mě tam bavil i Willem Dafoe, ačkoli ho jinak moc nemusím. Ještě mě na tom filmu trochu zarazilo, že mě uvedl částečně ve zmatek - asi jsem to úplně nepobral, jak bych měl, ale nakonec mi to nebránilo si ho užít. Čili u mě dobrý. ()

Reklama

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to dosť dobrý mierne kriminálne ladený thriller. Má výborný príbeh o finančnom maklérovi, ktorý má na prvý pohľad úplne ideálny a normálny život, má dobrú prácu, snúbenku a aj priateľov, lenže v skutočnosti vedie aj druhý život, o ktorom už nikto iný nevie. Je psychopatom a sociopatom, ktorý nedokáže zastaviť svoje vražedné nutkanie a tak potrebuje vraždiť nevinných ľudí, či už kvôli maličkostiam alebo často aj bezdôvodne. A v poslednej dobe jeho druhé ja nad ním čím ďalej viac získava kontrolu. Spracovanie je na tom dobre, síce sa neviem zbaviť pocitu, že tvorcovia nemali až také veľké ambície, aké táto látka ponúka, vzhľadom na tému to pôsobí možno aj trochu béčkovo, ale aj tak som spokojný aj s touto verziou. Celé to stojí na hlavnej postave, ktorá je skutočne perfektná, samozrejme myslené pre potreby tohto typu filmu, všetky jeho vnútorné pocity, premýšľanie nad tým, čo vlastne je správne, alebo v akej spoločnosti to vlastne žije, keďže každý je len pokrytec, boj medzi jeho obomi životmi, to všetko sa vydarilo. Celé to pôsobí tak nezameniteľne, veľmi dobrou voľbou je výber prostredia a spoločnosti, keďže v tomto prípade je vrah z vyššej spoločenskej triedy žijúci vo veľkomeste, nájde sa tu plno zaujímavých scén a skvelo mi sadlo aj to čiernohumorné podanie, vytknúť tomu môžem skutočne len detaily. Čo sa týka vražedných scén, tak som nadmieru spokojný. Toto samozrejme nie je primárne žiadna vyvražďovačka a tak ich nie je zase až tak moc a ani na samotné krvavé scény nie je kladený až taký dôraz, ale nezabudnuteľným zážitkom sú vďaka celkovým situáciám, prípadne tomu, čo samotným vraždám tesne predchádza. S nadšením rozprávať o hudbe a následne sekerou zabiť priateľa sa len tak často nevidí a podobne ladené sú prakticky všetky tieto situácie, len likvidácia policajtov je až príliš nerealistická a určite si mohli odpustiť dosť nepríjemnú scénu so psom. Herecké obsadenie je výborné, Christian Bale to zahral perfektne a celé to s ľahkosťou ťahá, ale dobre zvolené sú aj vedľajšie postavy, ako napríklad Willem Dafoe alebo Reese Witherspoon. Réžia a technická stránka síce nie sú prvotriedne, ale viditeľne všetko vyšlo tak, ako aj malo, takže nemám žiadny problém. Na plné hodnotenie to nie je, ale aj tak Americké psycho považujem možno až za tský menší kult, síce podobných filmov je relatívne mnoho, no aj tak mi tento príde svojom spôsobom pomerne originálny. 76% ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

To je srdeční záležitost :) ---- Knižní předloha je jedna z nejdokonalejších literárních parodií, napsaná jako luxusně se tvářící časopis pro pány. To jest, během celého vyprávění je všude extrémní product placement, u každé postavy se přesně líčí, co má na sobě od kterého návrháře a co to stálo a kde se to dá koupit, je tam spousta sexu a krve a občas je text úplně mimózně proložen např. dvoustránkovou recenzí na nové album Petera Gabriela a tak... Prostě, knihu mám velice oblíbenou, takže zavděčit se mi bylo velmi těžké. Na druhou stranu, jakoby to tvůrci tušili, obsadili C. Balea, který je velmi dobrý a pro tuto roli skvělá volba. Hvězda dolů za dost kompromisní, měkkou a zmatenou režii.. Hodnotím ten film asi z jiného pohledu než většina ostatních... je mi líto, fakt :) ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Toto je pořádné a nejen Americké psycho!!! Bateman na jednu stranu klidný, bohatý, úspěšný a hezký. Na druhou naprostý maniak, vrah a fanoušek prostitutek. Zabití recepčního kvůli tomu, že si sám splete hotel. Bušení do prostitutky a sledování svého vypracovaného těla v zrcadle. Hrátky s motorovkou. Machrováním se svojí "skvělou a novou" vizitku, kterou ostatní po chvíli obdivování zatratí kvůli jiné. Někdy opravdu pochybují o tom co všechno mělo znamenat a jestli výsledek byl účelem, ale jinak jde o opravdu slušnou psychárnu. ()

Galerie (108)

Zajímavosti (56)

  • Ačkoliv je Patrick Bateman (Christian Bale) prezentován jako velmi bohatý muž, nikdy jej není ve filmu vidět dělat žádnou práci. (Angelic-77)

Reklama

Reklama