Reklama

Reklama

VOD (1)

Patrick Bateman je mladý ambiciózní finančník, který je tam, kde chtěl být. Žije na Manhattanu, má snoubenku, pracovní postup. Co ho však vede k tomu, stát se krvavým zabijákem, ví jen on sám. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (834)

Lima 

všechny recenze uživatele

Sonda do mozku jistého živočišného druhu z Wall Streetu, který se vyžívá v drahých společenských oblecích, zásadně značkových věcí, plácá na sebe všelijaké mentolové, hydratační a peelingové masky, pravidelně navštěvuje solárka, v okruhu svých přátel žvaní o ničem a vydává to za seriózní hlubokomyslé úvahy. Jeho měřítkem úspěšnosti je mj. vzhled jeho vizitky, kterou rád poměřuje se svými stejně postiženými kámoši a aby byl free a cool, chodí na párty šňupat koks. Ve skutečnosti je tak znuděný svojí citovou prázdotou, že se baví celkem "originálním" způsobem - zabíjí. Z těch myšlenkově prázdných kravaťáků je někdy člověku tak na blití, že ty vraždy v porovnání s nimi nejsou ještě tak zhnusující. A abych řekl pravdu, ty vraždy jsou na celém filmu to nejméně zajímavé. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

I když závěr Amerického psycha nepobírám, má pro mne zvláštní kouzlo. Je to pro mne zajímavá společenská satira se skvělým Balem v hlavní roli, kterému zdatně sekundují Leto s Defoem. Například scéna s porovnáváním vizitek je naprosto perfektní a i díky ní bude mít Americké psycho své místo v mém srdci a budu se k němu rád vracet... 90% ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Film má momenty, ve kterých jako alegorie na postmoderní společnost skutečně funguje (naučené fráze o globálních problémech světa versus nechutně konzumní způsob života, neúcta k ženám a samozřejmě vraždy), ale to jsou jen průvodní jevy sloužící hlavnímu příběhu. Příběhu, který je za každou cenu kontroverzní, ale přitom vlivem nedobré režie poměrně mdlý a také zakončený neuspokojivou pointou (pro ty, co si nejsou jisti - následuje SPOILER - je neuspokojivá, protože celý problém filmu obchází a smetá pod stůl s tím, že se vše odehrávalo jen v Batemanově mysli). Alespoň Christian Bale se řádně vyřádil :) 6/10 ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Americké psycho je ze skupiny filmů, kterým je možné dát od jedné do pěti hvězdiček. Po řemeslné stránce je to slušně zvládnuté dílko s dobrou kamerou, střihem a zejména velmi silným hereckým obsazením, kdy většina zúčastněných hraje jako o život, a je skoro líto, že tytéž herecké výkony není možné vidět v nějakém silnějším snímku. I v malých rolích se zkrátka objevují kvalitní herci jako např. Chloë Sevigny v roli sekretářky. Problém je ale s obsahem, který je sice povrchně efektní, ale vnitřně prázdný, dekadentní - typické jsou scény z prostředí high society, nočních klubů, kde se schází mondénní krásky s jupíky v elegantních kvádrech. Zkrátka a dobře je to kýčovitá záležitost, která sice celkem věrně odpovídá stylu Ellisovy literární předlohy, ale pro mě je dost nestravitelná. Celkový dojem: 40 %. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Brutální satira společnosti bez emocí, ve které je Batemanovo chování jen extrémní variací na chování všech ostatních. Rozsekaná mrtvola v tašce od J.P. Gauthiera, analýzy hvězd pop-music, večere v Dorsie, kult těla a soutěž o nejlepší vizitku. Svou rezignací na veškeré "kladné" hodnoty souzní Americké psycho s Klubem rváčů a stejně jako Klub rváčů disponuje výbornými herci. Christian Bale je současná jednička - není film, ve kterém by nebyl výborný a uhrančivý, mladá Reese Witherspoon potěší své fanoušky, dobří jsou i bezejmenní představitelé wallstreetských balíků. Jen nevím, co všichni mají s Willemem Dafoem - ve filmu se jen mihne a o nějaké výraznosti nemůže být ani řeč... ()

Galerie (108)

Zajímavosti (56)

  • Na konci filmu můžeme spatřit nápis: THIS IS NOT AN EXIT. Stejnou větou končí i román. (Ai.ma)
  • Do role Batemana byl původně zvažován Leonardo DiCaprio. Ten si za chtěl za ztvárnění role přijít na 20 milionů amerických dolarů, s čímž nesouhlasila režisérka Mary Harron, která prosazovala Christiana Bala a která proto dokonce odstoupila od smlouvy. K filmu se později vrátila poté, co DiCapria Gloria Steinem přesvědčila, že je po filmu Titanic (1997) idolem dívek a role pro něj není vhodná. Sama Steinem si pak přála ve filmu ztvárnit Batemanovu matku. (Danny F.)

Reklama

Reklama