Reklama

Reklama

VOD (1)

Patrick Bateman je mladý ambiciózní finančník, který je tam, kde chtěl být. Žije na Manhattanu, má snoubenku, pracovní postup. Co ho však vede k tomu, stát se krvavým zabijákem, ví jen on sám. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (834)

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na to, že som čítal román, oceňujem, že si Mary Harronová dala pohov (tj. na nastreľovač klincov v akcii ani nepomyslela) a nesnažila sa byť taká "ellisovská", ako sa len dá. Slovom "ellisovský" tu označujem jednak extrémne vysoký stupeň násilia, jednak rafinovanú naratívnu skladbu románu. Z popisovaného násilia mi prišlo fyzicky zle , takže som si povedal, že ten román je buď geniálny alebo je to absolútny šrot. Keď som sa spamätal a román dočítal, usúdil som, že a) je správne. Ellis používa tri línie (vo filme použité veľmi uvážlivo): lineárnu schému príbehu kombinuje s estetikou extrémneho kontrastu, ktorú na jednej strane predstavujú dráždivo nudné pasáže vyžadujúce skôr abstraktné vnímanie a pasáže dráždivo "akčné", v ktorých je dôraz položený na neznesiteľnú konkrétnosť. Tento postup perfektne reflektuje "emocionálne kubistický" svet antihrdinu. Harronová (mimochodom feministka) tento svet rešpektuje, nesnaží sa byť "lepšia" ako Ellis a vyberá si z neho jednotlivosti, ktoré ju dovedú k parádnemu finále, ktoré väčšine ľudí z nejakého dôvodu pripadá enigmatické. Chápem, že mnohí majú s literárnym i filmovým Americkým psychom problém, ktorý má čiastočne na svedomí žánrový mix, ktorý navyše postupne naberá ďalšie vrstvy - príbeh čoraz väčšmi prechádza zo sociálno-kritickej drámy s prvkami vlažného hororu do patetickej frašky, čo vrcholí v závere, kedy je antihrdina úplne perplex - jeho ego je absolútne ponížené, keďže mu nikto neverí. Áno, s určitými ľuďmi sa spájajú alebo naopak nespájajú určité modely konania a myslenia. Mne toto posolstvo pripadá absolútne mrazivé. Prostredie wallstreetskych monštier odrazu ustupuje a vnímame len masku s dokonale blazeovaným výrazom, ktorá má ku skutočnosti bližšie, než si v prvej chvíli myslíme. I keď to je maska naozaj krásna. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Christian Bale je prostě skvělej herec, jeho podání naprostýho psychopata je vynikající a ta arogance, kterou ve filmu předvádí z něj úplně sálá.V podstatě na něm stojí celej film, kterej je až na pár zaváhání dobrej . Sice film neni až zas tak drsný, jak jsem si myslel, ale provedení vražd je docela originální a několik scén ve kterých Bale běsní nemaj chybu. Jenže v ději a i v některých z těch vražd jsou občas docela velký nedomyšlenosti a některý scény jsou až přehnaný a konečná pointa je nějaká divná. Taky je škoda, že nedostal víc prostoru William Dafoe, kterej je v roli vyšetřovatele dobrej, ale vůbec svoje pátrání nemohl rozvinout, možná se taky ještě dalo rozvést proč je Bale tak úchylnej, ale jinak jsem se bavil výborně ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„I have to return some videotapes.“ Vraždy jako prostředek k vykreslení lhostejnosti, povrchnosti a neosobnosti amerických yuppíků konce 80.let, kdy se každý krejčí stěhoval co nejblíže k Wall Street a na lačno se místo ranního panáka cvičí sedy lehy.. Bret Easton Ellis ve své novele moc jasných vodítek na rozlišení reality od představ choré mysli nedává a nedočkáme se jich ani tady. Znepokojivý film s klinicky čistým výkonem Bat(e)mana Balea. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Dlho som tejto jednohubke odolával, nakoniec mám zmiešane pocity. A očividne nie som sám. Diváci a dokonca aj tvorcovia filmu majú na Americké psycho rozštiepené názory. Niektorí tvrdia, že sa jedná o kultový horor, iní zase, že kniha nikdy nemala byť filmovo spracovaná a film tak stráca celú podstatu príbehu. To, ako ho vyhodnotíte vy, je už ale naozaj na vás. Odporučil by som vám však po zhliadnutí pobehať internet pre prípadné vysvetlenia a odpovede na otázky, ktoré vám film pravdepodobne prinesie. Jeho dej totiž vôbec nie je jednoduchý a priamočiary. Jedná sa o čiernu komédiu na rozhraní so zabijačským hororom a psychologickou drámou. Účinkuje v ňom mnoho svetoznámych hercov - medzi nimi Christian Bale, Jared Leto, Willem Dafoe a mnoho ďalších. (24.6.2022) ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film opravdu nebyl můj šálek kafe. Příběh o masovém zabijáku se Schaymalonovskou pointou? Ne vážení, nic pro mě. Popravdě jsem původně o tento film ani moc nestál, nakonec mě ale zvědavost přemohla. Začátek byl naprosto dokonalý. Samozřejmě, že myslím ty titulky. Obdivuju tvůrce se smyslem pro detail, jenže tento smysl asi pozbytek celého filmu někam vyprchal. A tak jsem jenom hleděl na jen tak nadhozené a nevypointované postavy, které se celým filmem potulují bez ladu a skladu. Například obrovským hříchem byl plně nevyužitý vynikajíci Dafoe, který opět dokázal, že se svým hereckým umem dokáže strhnout celý film jen pro sebe. Ch. Bale, ne že by hrál nijak špatně, ale jako by se ve své roli nedokázal usadit. Napřed přehrává, pak zase hraje velice civilně, což mě nepřinutilo uvěřit mu jeho Batemana. Ovšem pokud vezmeme pouze jednotlivé scény, tak zde Bale předvádí naprosto úžasné výkony. I ostatní herci nehrají nijak špatně, jen kdyby jejich postavy nebyli pouhými samoúčelovými šablonkami. Zde si režie neporadila s jednotící linkou a když ke konci Bateman přiznává, že se nikomu nepodařilo dostat se do jeho nitra, tak to dvojnásobně platí o celém filmu. Stal se přesně tak povrchním jako je Baleova postava. PS: malý vzkaz tvůrcům: "Překvapivá pointa bez vysvětlení oné pointy, ztrácí účel pointy." ()

Galerie (108)

Zajímavosti (56)

  • Christian Bale ve filmu dvakrát improvizoval - jedná se o scénu se švihadlem a taneční kreaci při vraždě Paula Allena - ta se jako jediná z výsledného filmu nelíbila autorovi knihy Bretu E. Ellisovi. (Ai.ma)
  • Během natáčení filmu se Christianovi Baleovi (Patrick) v maskérně „vysmála“ make-up artistka. Údajně za to, že ona sama pobírá více peněz během natáčení filmu, než on samotný za hlavní roli. (Matevoj)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno