Reklama

Reklama

Moderní historie britské kinematografie


Devadesátá léta (E04)

(epizoda)
  • Velká Británie 1990–2010
Velká Británie, 2022, 1 h 19 min

Obsahy(1)

Ačkoli se do britských filmů začalo v devadesátých letech investovat daleko více prostředků než dříve, v globálním pohledu se začaly hranice mezi anglickým a americkým filmem poněkud stírat. A nešlo jen o trháky typu Jamese Bonda. Romantické komedie typu Čtyři svatby a jeden pohřeb či Notting Hill už rovnou předpokládaly účast nějaké té opravdové americké herecké hvězdy, ať už Andie MacDowellové či Julie Robertsové. Kromě toho se do Velké Británie přesunula velká část produkce Lucasových Hvězdných válek, takže dnes v londýnském filmovém muzeu najdeme i pár exponátů pocházejících právě z této slavné série. Vedle hollywoodsky střižených snímků však britské kinematografii zůstala její nepřikrášlená tvář. O to se kromě osvědčeného Kena Loache postaral také Mike Leigh, jehož snímek Tajnosti a lži získal hned několik nominací na Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (2)

andrii 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dotočná na území, které razilo katarzi dotyčných, hmatatelných realit. Uhlazené smetánky iluzivních pravd - pokušitelky, třepící pevnost piknikových stylů na padrť. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Tak tento díl mě zatím oslovil úplně nejvíc a ujistil mě v tom co si o britské kinematografii myslím. A to, že je skvělá, někdy podbízivá, má úžasné herce, specifický humor a vůbec já mám k ní asi vřelejší vztah než sám Jon Spira. Ovšem to je asi tím, že nejsem žádný filmový teoretik nebo vzdělanec, ale pouhý funoušek filmů. Za mě 85% ()

Reklama

Reklama