Reklama

Reklama

Nebezpečné stezky

  • Sovětský svaz Opasnyje tropy (více)

Obsahy(1)

Do tajgy, kde pracuje expedice profesora Pomazeva, který hledá serum proti v tajze velmi rozšířeným nemocem, přijíždí záhadný lovec z Moskvy - Majboroda. Jeho pravé poslání je však jiné, než lovit zvěř, třebaže ani jako lovec se nedá zahanbit, neboť pomůže ulovit tygra. Majboroda chce znemožnit Pomazovovu práci. Otráví krmivo pro pokusné králíky, aby se vědci domnívali, že nalezené serum, jež jim vstřikli, je jedovaté. Navíc ještě připraví požár profesorovy laboratoře, v níž jsou uloženy všechny zápisy o průběhu výzkumů a složení ser. Avšak ani pokus s otrávením králíků, ani pokus s požárem se Majborodovi nezdaří úplně. Majboroda je odhalen, zatčen a Pomazav úspěšně dokončí svou práci. Objevené serum potlačí nemoci a tak zpřístupní nejbohatší místa tajgy. Sovětská země bude vzdor všem úkladům nepřátel opět bohatší o nové surovinné zdroje. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (2)

ripo

všechny recenze uživatele

V poslední době věnují sovětští filmaři velkou pozornost rozvoji těch žánrů, které jsme dříve měli ve zvyku označovat jako „lehčí". Mezi nimi i žánru dobrodružného. Zvláště na tomto poli dosáhli již několika znamenitých úspěchů — jako byl na př. film o živote příslušníků pohraniční stráže „Na daleké hlídce". Jejich cílem však není vytvářet dobrodružství pro dobrodružství. Sovětské dobrodružné filmy mají při všech svých kvalitách dramatických i velkou ideovou a morální náplň. Autoři dobrodružných filmů, volící si obvykle za thema boj proti rušitelům vnitřního pořádku v sovětské zemi, ukazují sílu vlastenectví sovětských lidí, kteří v nejtěžších podmínkách odhalují nebezpečné škůdce šťast ného života. Podobnou thematikou se zabývá i film „Nebezpečné stezky". Autoři zasadili jeho děj do nevšedního prostředí tajgy, do které se vypravila vědecká expedice, aby objevila serum proti nebezpečným nemocem. Najít takové serum je velmi důležité. Vždyť potlačením nemocí v tajze bude umožněno, aby byla zpřístupněna její nejbohatší místa, aby tam mohly vyrůst nové závody. To se ovšem nelíbí nepřátelům sovětské moci a proto chtějí tuto snahu znemožnit už v zárodku — totiž tím, že znemožní pokusy expedice. Ale bdělostí obyvatel vesnice i pracovníků expedice je záškodník odhalen. Film má celou řadu napínavých dramatických okamžiků, které jej činí zajímavým a poutavým, a třebaže je poměrně krátký, poskytne bohaté dojmy a vzrušení. Co je však nejdůležitější — že totiž dobrodružné momenty tu nejsou pouze pro drásání nervů, že slouží ideji filmu, která je tak tlumočena divákovi nenásilně a přitom výstižně. Filmový přehled 14/1955 ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Stalinistická léta a jeden z mnoha sovětských snímků té doby, který byl pro československou filmovou tvorbu padesátých let vzorem. V tomto případě jde o záškodníka snažící se zdiskreditovat tajný vědecký vývoj nového léku v laboratoři umístěné sibiřské tajze. Přímočará dějová linka se tedy ničím ideově nevymyká. Divácký zájem se snaží navodit dobrodružnou atmosférou v divoké přírodě, což se vcelku i daří. Okrajově je ukázán život místních lidí v malé vesničce, potulující se mladý medvěd, a aby toho nebylo málo, máme tady i jednoho statného tygra. Takže v tomto případě, ve své jednoduchostí, nic proti ničemu. Jenomže ta ideová pachuť. Daný příběh tak doslova přetéká patosem a neskonale protivnou naivitou. Každopádně snímek splňuje všechny dané aspekty. Máme tu záškodníka, ostražité občany a pracovníky Státní bezpečnosti. A po moralizační obsahové stránce vše funguje, jak má. Dějová linka jde od samého začátku k věci a nezdržuje se zbytečnostmi, takže i ta hodinová stopáž na daný příběh plně postačuje. Na svou dobu solidní snímek, na dnešní dobu velmi zahořklý. ()

Reklama

Reklama